vineri, 23 noiembrie 2012

Semenic-Lacul Buhui-Anina*muntii Semenicului



SEMENIC—LACUL BUHUI—ANINA

Traseu combinat — poteca si drum.                                                                                                                            
Distanta: 25 km.                                                                                                                                                        
Timp necesar: 6—8 ore.



Acest traseu, important prin faptul ca face legatura intre partea de nord a masivului si cea de sud, se desfasoara aproape in exclusivitate prin padure. De la Complexul Semenic, poteca marcata cu cruce rosie se indreapta spre sud prin golul alpin. Dupa ce trece de Baia Vulturilor, la o mica distanta, ea se abate in dreapta spre padure, despartindu-se de marcajul triunghi albastru care a insotit-o si care continua spre virful Nedeii si cantonul silvic Cosava. Ajunsa in padure, poteca coboara de-a lungul unei culmi bine impadurite, circa 4 km, ajungind in valea Birzavei la vila Klaus, o splendida constructie de vilegiatura, ridicata inca din veacul trecut, izolata in intinderile impadurite. In apropiere de apa Birzavei, pe un versant linistit, bine impadurit cu brad, constructia, cu o admirabila arhitectura, cu amenajarile din imediata vecinatate, se incadreaza armonios in peisaj.
De aici, marcajul cruce rosie urca pe versantul sting si se continua spre Comarnic, il vom parasi, traseul pe care-l descriem urmarind in amonte valea Birzavei. Spre obirsia sa, valea Birzavei este din ce in ce mai linistita, cu podoaba codrilor ce coboara pina in firul apei, cu lunci scurte si bine luminate, presarate ici-colo. Putin in amonte de vila Klaus se afla o pastravarie, iar la alti citiva kilometri ultimul canton silvic din aceasta vale.
Depasind si aceasta constructie, drumul trece valea Birzavei (aici un mic piriias de munte), urcind pe versantul sting, inainte de a ajunge in culme se bifurca: spre dreapta drumul duce la cantonul silvic Navesul Mare, in valea Carasului, iar spre stinga la Anina. Urmind drumul spre Anina, el se desfasoara numai pe versant, in bazinul superior al vaii Carasului, cu un mers unduios, ocolind toate piraiele ce-i ies in cale. Drum vechi, neintretinut, folosit pe anumite portiuni pentru exploatarea lemnului, el este practic inaccesibil pentru masini, fiind ingust, spalat de ape, dar foarte comod pentru picior. Trebuie mentionat ca este un drum monoton, fara frumuseti turistice pe o mare portiune a sa, deoarece este aproape total lipsit de perspectiva, dar reprezinta cea mai scurta legatura intre Semenic si Anina, centrul zonei de atractie din sudul masivului.
La inceput padurile sint numai de fag, unele tinere, altele batrine, treptat insa bradul le impestriteaza. Cind bradul devine numeros, drumul paraseste acel versant continuu pe care l-a urmat multi kilometri, angajindu-se intr-un relief neregulat, asemanator platoului calcaros din jurul coloniei Ceresnaia. Aici isi are obirsia valea Carasului. Unul dintre izvoare are o aparitie foarte scurta, pierzindu-se imediat printr-un ponor, in apropierea drumului, pentru a apare intr-un izbuc mult mai jos.
Se ajunge apoi la cantonul silvic Cirneala. Izolat intr-o poienita in mijlocul padurii intunecate, el este parca un punct de popas asteptat. La 4 km de cantonul Cirneala, urmarind drumul ce coboara in mai multe serpentine, se ajunge la lacul Buhui, lac de acumulare pentru necesarul de apa potabila al Aninei. Situat la obirsia vaii Buhuiului, intr-o regiune calcaroasa, la o confluenta de piraie, intr-un relief linistit, impadurit din plin, el este deosebit de odihnitor. In jurul barajului sint citeva amenajari: banci, peluze, plaje. La citeva sute de metri, reusit asezata fata de pozitia lacului, se afla cladirea cantonului silvic.
Superba este linistea acestui lac, in lumea aceasta a calcarelor si dolinelor, a numeroaselor taine subpamintene. Deosebit de tonica este padurea de brad, cu verdele ei inchis ce se reflecta in ape estompat in albastrul cerului. Perspectiva e inchisa de culmile domoale, dar atit de usor, incit nu ai de loc impresia de coplesire. Te afli parca undeva suspendat in azurul cerului, o frintura din el fiind inconjurata de un chenar gros de cetina.
Lacul Buhui se afla la 5 km de Anina, respectiv la marginea Aninei spre Steierdorf. Drumul trece prin Maial, la 2 km de Anina, locul unde la inceputul primaverii se tine serbarea cimpeneasca a minerilor. Drumul Anina—Buhui este accesibil in bune conditii vehiculelor auto. La lacul Buhui se mai poate ajunge si din Cuptoare, punct descris la traseul Resita—Comarnic— Anina.
Sursa:scrigroup.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu