joi, 28 martie 2013

Roirea in jurul Silistei #7



Roirea din jurul Siliştei

de Cicerone Ionitoiu
#7


Aşa de mare a fost teama primarilor comunişti încât au cerut să fie sprijiniţi. Şi securitatea împreună cu miliţia au trecut la acţiune. Teroarea s-a abătut asupra satelor, dar nici ţăranii nu şi-au lăsat furată bucata de pâine.
 La Sârbeni, sat situat la circa 12 km răsărit de Siliştea pe pârâul Dâmbovnic, ţăranii au pus mâna pe furci, sape şi ce mai aveau la îndemână, opunându-se la treierat şi refuzând cotele. Securitatea a intervenit, a împuşcat doi ţărani, pe alţi patru i-a rănit şi a făcut şi arestări.
LA ŞOPÂRLEŞTI, UN ALT SAT DIN APROPIERE, AU RĂNIT UN ŢĂRAN
 La Udeni, sat situat la 2 km de Sârbeni şi la vreo 14 km de Siliştea, pe 9 iulie 1950, ţăranii, câteva sute, s-au adunat în faţa primăriei manifestându-şi nemulţumirea faţă de cotele de grâu cu care fuseseră impuşi, luând în acelaşi timp apărarea preotului din comună acuzat de instigare. Securitatea a tras şi a făcut un mort şi 8 răniţi.
 Un tânăr UTM-ist care predica învăţătura marxistă ţăranilor a fost bătut, iar gazeta de stradă a UTM-ului a fost distrusă. Alt grup înarmat cu furci, topoare şi ciomege s-au îndreptat spre moara comunală ca s-o spargă.
 Securitatea chemată în ajutor a acţionat, omorând un ţăran, rănind alţii 8 şi arestând vreo 15, pentru a găsi "instigatorii".
 Şi Corbii Mari, comună situată la peste 25 km de Siliştea, pe pârâul Neajolv, a cunoscut vărsare de sânge, securitatea omorând un ţăran, rănind doi şi arestând alţi zece, tot în căutare de instigatori.
 Corbii Ciungi au avut acelaşi bilanţ tragic, cu un mort şi doi răniţi. În comuna Fierbinţi, sat situat la izvoarele pârâului Dâmbovnic, ţăranii au fost chemaţi cu goarna la primărie pentru ca ing. Varla de la Ghimpaţi să le vorbească despre strângerea recoltei şi mai ales de colectarea produselor. Cei peste 200 de ţărani când au auzit despre ce este vorba s-au revoltat, ameninţând că nu vor duce grâul la arie şi nici nu vor treiera. Primarul I.C.Dona le-a susţinut doleanţele din cauza cotelor prea mari şi a recoltei slabe.
 Securitatea a intrat în acţiune în căutarea instigatorilor. La Ghimpaţi-Vlaşca, pe 8 iulie 1950, colectorul însoţit de miliţie s-a dus la aria nr.l pentru a ridica cota de colectare de la ţăranul Vlădescu. Din senin au apărut vreo 300 de ţărani, femei, bărbaţi şi copii care nu le-au dat voie să ridice grâul. În hărţuiala care s-a încins, doi activişti de partid au fost bătuţi şi cu greu au fost scăpaţi prin intervenţia miliţiei.
 S-a trecut la arestări, printre cei ridicaţi aflându-se Maria Ţigănilă Ion Vasile, Petre N.Ţiplea, Ion A.Anghel şi alţii. Dar lucrurile nu s-au oprit aici. A doua zi,pe 9 iulie, la comitetul plăşii Ghimpaţi s-au adunat aproape 1.000 de ţărani care au cerut scăderea cotelor foarte mari, spunând că mai mult de 2 duble de grâu la hectar ei nu dau.Manifestaţia a durat până pe 11 iulie 1950.
În satul Cămineasasca care aparţinea de comuna Schitu, jud.Vlaşca, răzmeriţa a fost şi mai mare pe data de 9 iulie 1950. Totul s-a pornit de la aria de treierat . Ţăranii au refuzat să predea cota. Unii au început să-şi ducă grâul acasă ca să-l treiere ca pe vremea strămoşilor, bătându-l cu băţul. Chemată securitatea, au sosit 4 camioane de securişti care au trecut la acţiune trăgând în mulţime.
 A fost un mort şi numeroşi răniţi. Au început arestările. Oamenii au fugit şi au fost urmăriţi prin gospodării şi prin păduri, ascunzându-se ca pe timpul năvălirilor barbare.
 Ţăranii din comuna Iepureşti-Vlaşca, aşezată pe Neajlov aproape de vărsarea în Argeş, au creat probleme, căutând să se salveze. Fără să mai facă scandal au început să-şi care grâul acasă în loc să-l mai ducă la arie. Şi noapte de noapte îl treierau ca pe vremuri, bătându-l cu băţul (îmblăciu).
Ziua de 7 iulie 1950 ar trebui înscrisă ca o zi de redeşteptare naţională pentru că în acea dată ţăranul român şi-a apărat pământul şi bucatele lui cu preţul sângelui vărsat. Totul pornit din instinctul de conservare al familiei sale şi prin aceasta a neamului.
 În acea zi s-au ridicat ca la comandă, după cum am văzut Ialomiţa, Ilfovul, Vlaşca şi acum avem semnalat şi un caz în jud. Râmnicul Sărat.
 Locuitorii comunei Hânguleşti din acest judeţ s-au adunat în după amiaza de 7 iulie 1950 la primărie şi au cerut să li se dea voie să macine grâu din recolta nouă pentru că nu mai au ce să dea de mâncare la copii. La ei încă nu se ajunsese cu treieratul fiind situaţi puţin mai la nord.
 Comitetul provizoriu a refuzat să le accepte cererea. Ei la rându-le au refuzat să plece acasă şi au protestat împotriva măsurilor luate asupra muncii lor. Securitatea a mers mai departe şi ca întotdeauna nu a fost de vină statul ci cetăţenii care îşi cer dreptatea. Astfel ei au decis că instigatori au fost: Ioana Burlucu, Dobre Stan, Toma Ştefan, Voicu Mihăilă, Mihai Tănase, Dobre Olaru, Stoica Stoian, Gheorghe Ene, Vasile Gheorghe, Constantin Riciu şi Ioan A. Voicu. Toţi urmau să fie cercetaţi de securitatea din Galaţi unde domneau tovarăşii col. Mauriciu Strul şi maior Gheorghe Babu.
 Pe 9 iulie 1950, ţăranii din comuna Potcoava, de lângă Călăraşi, s-au dus la şedinţa de la primărie pentru a lămuri probleme legate de colectări şi au cerut să dea numai grâul ce li s-a dat în primăvară pentru sămânţă. Ţăranii au refuzat să formeze arii. Primarul a cerut ajutoare şi după amiază şi-au făcut apariţia miliţienii. La apariţia lor au început să se tragă clopotele. Au fost arestaţi Tinca Constantin Bârsan, Ştefan Dragomir, Ion Dragomir, Ion Iliuţă şi Filip Gheorghe. Au fost taxaţi ca instigatori şi miliţia a organizat patrule prin comună şi au instalat câte un om de încredere la clopotele de la biserică şi de la şcoală, anunţând după aceea, cu pompă, că ordinea s-a restabilit.
De fapt, nemulţumirea ţăranilor era generalizată pe tot teritoriul ţării. De exemplu este semnalată răscoala ţăranilor din com. Vâgiuleşti-Ungureni de pe valea Motrului, în jud.Gorj, unde preşedintele colectivului a fost bătut iar miliţia dezarmată.
 A intervenit securitatea, chemată de urgenţă, care a deschis focul asupra sătenilor şi a făcut arestări din rândul celor ce-şi cereau drepturile.
Disperarea ţăranilor era aşa de mare încât în comuna Moacşa din apropiere de Sf.Gheorghe au hotărât şi au redactat o proclamaţie prin care comuna era declarată "republică independentă", semnată de circa 50 de persoane, şi în care se preciza că nu mai sunt dorite relaţiile comerciale cu statul român.
Bătaia s-a încins când unul din activiştii locali a vrut să pună mâna pe proclamaţie, documentul rupându-se în încăierare.

Cicerone IONIŢOIU. Reprimarea răscoalelor ţărăneşti [C.I.-0021]
Sursa:universulromanesc.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu