sâmbătă, 20 aprilie 2013

Sfaturi pentru drumetii *Aragazul pe munte


Sfaturi pentru drumetii
Aragazul pe munte



Ce arzator sa-mi aleg ? Cu benzina sau gaz ?


Info:

Arzatoarele cu benzina au numeroase avantaje:

1. benzina este de circa 10 ori mai ieftina decit gazul butan, la putere calorica egala;
2. functioneaza la temperaturi joase si altitudini mari;
3. puterea calorica (de incalzire) e mai mare ca cea a gazului;

Dezavantaje: Functionare mult mai delicata, miros de benzina, inevitabil plus posibilitatea afumarii vaselor in care gatiti !

Arzatoarele cu amestec gazos sunt mai mici, mai usor de manevrat si transportat, nu miros (butelia are valva), nu afuma, pot fi folosite imediat dupa montare (arzatoarele cu benzina au nevoie de un timp de pre-incalzire, vezi mai jos), la nivel minim, in cazuri extreme, pot fi aprinse si folosite ca sursa de caldura in cort (chiar daca nu e recomandat). Pe de alta parte, puterea calorica este ceva mai mica decit cea a benzinei si amestecul de gaze din butelii ingheata la temperaturi sub 0 grade. Exista totusi butelii MSR, Primus sau goSystem, proiectate sa fie folosite la -20 grade.

Ideal are fi sa aveti un arzator cu combustibil gazos pentru vara, cind vreti rapiditate in incalzirea alimentelor si echipa este de 1-2 persoane si unul cu combustibil lichid pentru iarna sau atunci cind aveti de gatit mult (multi membrii in expeditie) !

Important !

1. Pentru toate arzatoarele cu benzina, chiar si pentru cele multi-fuel, este de preferat benzina de calitate. Aceasta da cele mai bune rezultate si functionarea perfecta;
2. Atentie la aprindere ! Pentru toate modelele, aprinderea trebuie sa se faca la exterior din cauza flacarilor foarte mari de la inceput (flacara mai moale si de culoare galbena). Aceste flacari apar in timpul pre-incalzirii, inainte de stabilizarea flacarii la flacara scurta (stabila, albastra, de dimensiune constanta). Aceasta este flacara corecta, finala, de dorit. Faza tranzitorie, cu flacara galbena, moale si de marime variabila corespunde starii in care temperatura arzatorului creste deci starii de vaporizare progresiva a benzinei.
3. La umplerea rezervorului (Atentie ! departe de flacara) pastrati un gol si nu incercati sa umpleti rezervorul la maxim. Riscati probleme grave la aprindere (jeturi de benzina aprinsa !). Incercati sa tineti rezervorul inclinat, chiar orizontal.
4. Utilizarea gazolinei sau petrolului, pentru arzatoarele care la accepta, au nevoie intotdeauna de pre-incalzire folosind alcool, combustibil solid, etc.
5. La temperaturi prea scazute, pre-incalzirea este indispensabila, chiar in cazul folosirii benzinei.
6. Alcoolul este un combustibil cu putere calorica mult mai mica decit benzina dar se gaseste mult mai usor si are avantajele urmatoare:
* nu e primejdios, ca benzina
* relativ ieftin
* anti-gel
* se transporta in bidoane, ca si benzina
Sursa:lsggiasi.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu