duminică, 7 aprilie 2013

Sfaturi pentru drumetii *Ochelarii de soare


Sfaturi pentru drumetii
Ochelarii de soare

* Ochelarii cu lentile real filtrante sunt necesari (vitali !) pentru practicarea sporturilor montane, in special in cazul deplasarilor pe zapada sau gheata. Citi dintre Dvs n-au avut, cel putin, neplaceri la deplasarile pe zapada si soare ?
* Acum exista o norma CE obligatorie pentru aceste produse !
* Normele existente claseaza ochelarii in 5 categorii, de la 0 la 4, dupa gradul de protectie in gama vizibila si UV;
* Singurii ochelari potriviti pentru activitatile enumerate mai sus sunt din categoriile 3 si 4
o categoria 3: inchisi la culoare, protectie UV mai mare de 91%, protectie pentru spectrul vizibil intre 82 si 92%, utilizati la lumina solara foarte puternica (inaltimi si mare)
o categoria 4: foarte inchisi la culoare, protectie UV mai mare de 96%, protectie pentru spectrul vizibil intre 92 si 97%, utilizati la lumina solara extrem de puternica (munti foarte inalti - peste 8000m) Protectia Infra Rosie (IR) furnizata este utila doar in cazul utilizarii in apropierea unor surse foarte puternice de caldura (industrie - sudura). Protectia IR nu are relevanta pentru munte.
o categoriile 1,2, cu lentile interschimbabile, sunt indicate pentru calatorii si altitudini relativ joase.
* Exista doua tipuri de sticla pentru ochelari:
o sticla minerala, cu calitatile optice cele mai bune foarte rezistenta la zgiriieturi dar susceptibile sa se sparga (unele modele sunt "securizate" impotriva spargerii)
o sticla organica, cu calitati optice putin inferioare decit la sticla minerala, mai putin rezistenta la zgiriieturi dar incasabili si legeri in purtare
Sursa:lsggiasi.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu