miercuri, 3 aprilie 2013

Sfaturi pentru drumetii *Sacul de dormit


Sfaturi pentru drumetii *Sacul de dormit
Să-mi iau sac de puf sau sintetic? Aceasta este întrebarea!


Materialele sintetice sunt mai ieftine iar proprietăţile lor izoterme se menţin bine şi la umezeala (sac ud!). De exemplu, umplutura sintetică este de ne-înlocuit în condiţiile de temperaturi extrem de joase însoţite de umiditate sau din peşteri. Ele au însă şi dezavantaje:
• capacitatea izotermă este mult mai mică decât cea a pufului;
• greutate mai mare (sac greu!);
• mai puţin comprimabile decât puful.
Structura anatomică a sacului este din nou, foarte importantă. Cea mai răspândită formă, în diverse variante, este sarcofagul. Acest model permite reducerea pierderilor de căldură prin înconjurarea corpului uman cu un strat protector de izolator, puf sau material sintetic.
Modelele vechi de saci, cu gura largă mai sunt folosite doar pentru temperaturi mult peste 0 grade.


Criterii de alegere:

Când cumpăraţi un sac aveţi în vedere mai degrabă utilizarea sa decât temperaturile extreme pe care oricum le veţi întâlni rar. Poate niciodată! E mult mai uşor să te protejezi de frig decât de cald. Când e frig, mai poţi lua o haină pe tine sau alte echipamente care te pot proteja în aceste situaţii extreme. Tocmai în acest sens, deschiderea laterala permite ajustarea izolării termice a sacului, atunci când îl utilizaţi în condiţii mai blânde.
Chiar si cu produsele actuale de calitate medie se poate face un sac la -30 grade. Dar acesta va fi extrem de greu şi, odată strâns, vă va ocupa tot rucsacul. Mă rog, o mare parte din el! Înainte de cumpărare comparaţi cu atenţie greutatea sacului şi dimensiunea sa odată pliat în sacul de compresie. Pentru o aceeaşi temperatură de referinţă, aceste două criterii fac diferenţa între un sac bun şi unul mai puţin bun, între materiale folosite bune şi unele mai puţin bune.
Şi dacă vreţi să dormiţi bine noaptea gândiţi-vă ca sacul să fie uşor de purtat ziua în spate!


Saci cu compoziţie sintetica

Compoziţia lor are la bază fibre de poliester supuse la diverse tratamente termice, lucru care dă naştere la diverse caracteristici variate şi la diverse denumiri comerciale.
Fibrele de bază sunt: holofibra, qualofibra, polarguard-ul şi thinsulate.
Holofibra şi qualofibra sunt fibre groase. Polarguard-ul este constituit din fibre lungi. Acestea se încâlcesc, de obicei, lucru ce dă naştere la umflarea sacului.
Siliconarea amestecului de fibre, permiţând o glisare relativa a fibrelor, produce o senzaţie mult mai plăcută la atingere.
O ultima diferenţă de calitate vine din modul de confecţionare a sacului: materialele sintetice sunt lucrate fie în dublu strat fie în "ţigle" parţial acoperite. Aceasta din urmă tehnologie este utilizată de modelele cele mai avansate.
Spălarea sacilor sintetici se face într-o maşină de spălat normală, la temperatură joasă, cu un detergent delicat.


Sacii de puf

• Oricât ne-am strădui nu putem depăşi natura mamă!
• Cu cât fulgii sunt mai mari, cu atât sunt mai bune calităţile pufului (reluarea volumului, rezistenţa la umiditate). Aceasta este cauza pentru care fulgii de gâscă sunt consideraţi cei mai buni. De asemenea, sunt mai buni fulgii de la păsări adulte decât cei de la păsări tinere.
• Puful rămâne incomparabil mai bun în ceea ce priveşte compresia şi greutatea
• Compoziţia în puf este dată de multe ori în formă 70/30 ceea ce înseamnă că în compoziţie intră 70% puf şi 30% pene. Cea mai buna calitate este în cazul utilizării unei compoziţii 90/10. Mai mult nu se poate deoarece minimul de 10% pene este necesar pentru structurarea compoziţiei, asigurarea omogenităţii şi asigurarea reluării volumului după comprimare


Temperatura de confort:

Temperatura de confort este acea temperatură la care o persoană cu rezistenţă medie la frig poate dormi în condiţii plăcute, confortabile.


Temperatura extremă:

Temperatura extremă este sub care modelul devine pur şi simplu de ne-utilizat, punând în pericol viaţa utilizatorului.
Între aceste două temperaturi există o zonă de toleranţă în care o persoană va simţi frig din ce în ce mai puternic, fără a i se pune în pericol sănătatea şi viaţa.
Termo-reglarea nu este o ştiinţă exactă aşa că senzaţia de frig variază mult de la o persoană la alta. Variaţiile pot atinge şi 15 grade între persoanele cele mai friguroase şi cele mai călduroase.
Un sac bun este scump deoarece foloseşte mai mult material izolant sau un izolant de calitate mai bună!
Sursa:lsggiasi.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu