joi, 2 mai 2013

Cabana Obarsia Lotrului-Valea Lotrului-Saua Huluzul-Pasul Groapa Seaca-Obarsia Lotrului *muntii Parang


25. Cabana Obirsia Lotrului - valea Lotrului - saua Huluzul - pasul Groapa Seaca - cabana Obirsia Lotrului 

Marcaj: Cabana Obirsia Lotrului - ramificatia Huluzul (cruce rosie); saua Huluzul - pasul Groapa Seaca (banda albastra); pasul Groapa Seaca - cabana Obirsia Lotrului (nemarcat)                    

Timp: 5 -5½ ore.                                          

Traseu accesibil si iarna.


Traseul in circuit permite vizitarea unei portiuni din creasta de legatura Paring - Sureanu (vezi si traseele 24 si 26). De la Obirsia Lotrului pornim spre sud pe soseaua care strabate lunca pitoreasca a Lotrului. Dupa 1,3 km trecem peste canalul ce aduce in Lotru apele Jietului si sosim la bifurcatia Groapa Seaca - Lotru. Lasam in dreapta DN 7 A si urmam soseaua din stinga. Tre-cem pe linga cabana I.F. Groapa Seaca si mentinem directia pe sosea prin Luncile lui Rusalin. La 4 km de Obirsia Lotrului, dupa un loc mlastinos si portiuni de padure, ajungem la o noua bifurcatie. DN 67 C se desprinde la stinga si trece peste Lotru (traseelc 21, 27, 29), iar drumul forestier Gauri mentine ve-chea directie si strabate padurea pe valea Lotrului in sus. Dupa 1 km ajungem intr-o poiana mare, la firul piriiasului Spinzurata. Pe stinga, mai jos de drum, se afla cabana I.F. Gauri (1410 m alt). Timp: 1¼ ora.
Dupa un popas urcam serpentina pe drumul forestier si sosim intr-o ramificatie (1440 m alt), Drumul forestier Gauri (traseele 27, 28), marcat cu crucea rosie, merge inainte. La dreapta si in urcus accentuat se desprinde un drum de tractor, nemarcat (traseele 25, 26). Intram pe drumul de tractor. Urcusul se desfasoara pe liziera molidisului, avind pe dreapta poiana Spinzurata. La circa 1570 m alt. reintram in padure, urcam pe linga piriias si intr-un luminis trecem peste firul de apa care iese din lacul Spinzurata (1610 m alt.). Drumul de tractor coteste la stinga, urca continuu si se apropie de firul piriului Huluzul. Traversam piriul si dupa un alt urcus iesim intr-o poiana larga. Drumul de tractor se pierde pe netezisul poienii, in locul numit La Pichet. Noi continuam urcusul spre vest pe o poteca larga; dupa un mic prag ierbos patrundem intr-un tinut carstic. Poteca se strecoara peste dimburi inierbate si prin mici caldari, ajungind in vecinatatea stinei Huluzul (1740 m alt). In dreapta (nord) se deschide o caldare pe fundul careia se insira doua lacuri, mai bine zis resturi ale unui lac mai mare, al carui contur se vede inca in caldarusa. In stinga potecii, ascuns intr-o dolina, se gaseste Lacul Fara Fund. Reluam urcusul pe poteca, pe linga izvor, si urcam pe panta inierbata pina pe platoul ondulat al seii Huluzul (sau Ciobanul - 1825 m alt). Timp 2¾ -3¼ ore.
Inainte de sa, intr-o groapa, se afla doua mici lacuri de nivatie, iar mai spre nord un alt lac mai mare. In sa sintem la ramificotia traseelor 25 si 26. Spre est se insira culmile ondulate ale Carbunelui si Stefanului; spre vest se intind piscurile Mijei, Sliveiului si Gheresului. Traseul continua pe creasta principala, spre nord. Poteca trece pe muchie (urca pe creasta Huluzului), apoi, dintr-un platou intins sub vf. Ciobanul Mare (1944 m alt.), se abote printre ienuperi, pe flancul vestic, numit de localnici Ciobanul Nemtesc. Dupa o lunga traversare pe sub vf. Ciobanul Mare, iesim pe platoul golas, intins spre saua Coricia. Poteca este clara si urmareste cumpana apelor, apoi se abate scurta vreme pe flancul estic. Revine pe culme pe vf. Coricia (stina la marginea padurii). Poteca se pierde in poiana Coricia, dar se poate regasi in marginea povirnisului, catre stinga fata de bordeiul stinei. Urmeaza o coborire iute pe cumpana principala, spre nord, pina in pasul Groapa Seaca, la 1598 m alt. (pe borna este mentionata al-titudinea de 1575 m). Timp: 4- 4½ ore. De aici vom urmari spre Obarsia Lotrului partea finala a traseului 24 (55 -60 minute).
Sursa:scrigroup.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu