luni, 15 iulie 2013

Discul Schist: Artefactul egiptean provenit dintr-o tehnologie sofisticata



Un obiect misterios a fost descoperit la începutul lui 1936, la marginea platoului Saqqara, Egipt. Artefactul a ridicat mai multe semne de întrebare în rândul arheologilor pentru că este de-a dreptul ciudat.
Dispozitivul dezgropat poartă numele de Discul Schist și are circa 60 centimetri în diametru, un centimetru grosimea marginilor și 10,6 grosime în mijloc. Este un obiect straniu și inexplicabil pentru că datează de circa 5000 de ani vechime și nimeni nu își poate da seama la ce putea să fie utilizat. Materialul din care a fost executat este unul foarte fragil și a fost sculptat cu o finețe incredibilă.
Întrebarea care s-a regăsit pe buzele cercetătorilor de-a lungul timpului s-a referit la utilitatea acestui disc misterios. Oare la ce putea să fie folosit?
Chiar dacă la prima vedere discul Schist seamănă cu o roată, arheologii au scos din calcul această ipoteză pentru că roata în Egiptul antic a fost descoperită și folosită cu 1500 de ani mai târziu de când a fost sculptat respectivul disc. Dar dacă acest obiect ar fi fost o roată atunci cu siguranță că ar fi trebuit rescrise cărțile de istorie. Însă, aceasta teorie este controversată din cauza fragilității materialului din care a fost executat discul.
O altă teorie pe care au luat-o în calcul egiptologii este că discul Schist a fost utilizat fie ca o lampă de ulei sau pur și simplu precum o decorație. Aceste două teorii au fost contestate pentru că nu s-a văzut motivația de la sculpta un asemenea obiect complicat, dintr-un material atât de maleabil, doar pentru a fi folosit în scopuri atât de banale. Mai mult de atât, curburile bine definite din interiorul discului demonstrează că ar fi avut de îndeplinit funcții bine definite.
Cu toate acestea, există voci în rândul egiptologilor care susțin că discul Schist făcea parte dintr-o tehnologie surprinzător de avansată pe care o dețineau egiptenii antici. Această tehnologie nu ar fi fot 100% pământeană, cauză pentru care a fost bine păstrată de ochii curioși ai publicului larg. Cercetătorul Cyril Aldred este de părere că egiptenii de acum 5000 de ani aveau cunoștințe puternice despre lumea înconjurătoare și despre Univers și astfel este posibil ca Discul Schist să fi făcut parte dintr-o mașinărie importantă.
Nu s-a ajuns la o concluzie cu privire la misteriosul disc Schist, dar este cert că în trecutul îndepărtat, oamenii care trăiau în diverse locuri de pe Terra, nu erau chiar atât de înapoiați pe cum își doresc să creadă unii arheologi.
Sursa:http://www.efemeride.ro/discul-schist-artefactul-egiptean-provenit-dintr-o-tehnologie-sofisticata

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu