sâmbătă, 17 mai 2014

Ghid de supravietuire *Pregateste-te pentru situatii neprevazute in padure


Pregateste-te pentru situatii neprevazute in padure

Stiti sa supravietuiti sau sa va descurcati in padure in cazul in care va pierdeti sau daca apar evenimente nefericite? Exista intotdeauna posibilitatile acestea. Motive pot fi multe: sa se intunece si sa nu mai gasiti traseul, acesta sa nu mai fie marcat, sa vi se faca rau din diverse cauze si sa nu puteti continua si multe altele. O supravietuire in padure nu este deloc usoara. Dar se pot face minuni cu lucruri marunte si pe care le aveti la indemana in rucsac sau in padure si de care poate nu aveati habar.

1. Ce trebuie sa ai in trusa din rucsac

Pe langa haine, conserve, cort, sac de dormit si altele, intotdeauna cand plecati la drum, nu trebuie sa uitati sa va faceti o trusa cu urmatoarele accesorii:
chibrituri
lumanare
amnar + cremene
lentila – pentru a putea face focul folosind lumina soarelui in lipsa de orice alta solutie
ace + ata (de preferat groasa)
lanterna
sarma pentru lat, capcana – pentru a putea prinde animale mici
guta + carlige de pescuit + greutati din plumb pentru undita
cutit
balon – poate fi folosit ca recipient pentru apa, avand capacitatea de pana la 1 litru
tablete pentru dezinfectarea apei
permanganat de potasiu
V-ati gandit vreodata la ce e bun permanganatul de potasiu? Are urmatoarele intrebuintari, destul de variate, si se poate achizitiona din farmacii:
pentru sterilizarea apei de baut – se vor dizolva 3-4 cristale pentru 1 litru de apa, apoi se lasa o jumatate de ora pana apa devine roz
pentru o solutie dezinfectanta – buna la tratarea ranilor, se foloseste permanganat pana se ajunge la culoarea de roz inchis
pentru tratarea ciupercilor/micozelor – se pune permanganat atat cat e necesar ca solutia sa se faca rosie
pentru aprinderea focului – se amesteca 1 parte zahar cu 2 parti permanganat praf bine maruntit; se presara peste cateva vreascuri subtiri si uscate, ce dupa putin timp vor lua foc
In cazul in care aveti nevoie de folosirea franghiilor in padure, va vor ajuta fibrele de canepa, coaja de copac, papura, iedera. Fibrele mai rigide pot fi inmuiate prin incalzire sau aburire. Evitati folosirea fibrelor de plastic, pentru ca sunt alunecoase cand e umezeala si se topesc la caldura.

2. Ce lichide iti da padurea

Daca se intampla sa ajungeti intr-un loc unde este o apa sarata si nu mai aveti nicio alta sursa de apa, mai rabdati! Apa sarata pare numai ca alina setea, insa de fapt o provoaca si mai mult. Este buna in schimb pentru comprese ce vor racori ochii obositi de la soarele puternic.
Niciodata sa nu se bea seva de la plante care este laptoasa, sarata si cu gust de sapun. Acele plante sunt otravitoare. Daca s-a pus din greseala limba pe asa ceva, se spala imediat cu apa din belsug.
Apa de ploaie din copac se poate aduna cu ajutorul foliilor termoizolatoare sau orice alta suprafata stralucitoare, chiar si conserve.
Prezenta stufului, trestiei, salciei sunt bune indicatoare de apa.
Sursa de apa se mai poate descoperi astfel: se urmareste zborul pasarilor la timp de seara (beau in zori si la apus, dar doar cele vegetariene, precum porumbel, mierla, nu cele pradatoare) si oracaitul broastelor.
Mustele nu se indeparteaza la mai mult de 90 m de apa, iar albinele nu zboara la o distanta mai mare de 6,5 km de apa (dar si de stup).

3. Cum dezinfectezi apa

In primul rand, apa se filtreaza. Acest lucru se face cu ajutorul unei batiste sau a unei tesaturi asemanatoare pentru a elimina rugina si nisipul. In al doilea rand, pentru a o dezinfecta, apa se fierbe in jur de 10 minute, plus cate 1 minut pentru fiecare 300 m inaltime fata de nivelul marii. O alta metoda este folosirea tincturii de iod, 5 picaturi per litru de apa sau 10 picaturi daca apa este tulbure. Se lasa aprox. 2 h.


4. Ce faci cand ai carcei

Tare neplacut este cand apare un carcel, asa-i? Acesta poate intrerupe o frumoasa drumetie sau cel putin o poate ingreuna. Stiati ce remedii rapide exista pentru acesta?
daca apare in laba piciorului – se apuca degetele si se incearca apropierea lor de fluierul piciorului (distanta dintre laba piciorului si genunchi) sau se da laba piciorului peste cap
daca apare in pulpa – se indreapta genunchiul, se intinde pulpa impingand din calcai si tragand de varful labei piciorului spre genunchi
daca apare in coapsa – se indoaie genunchiul si se intinde coapsa

5. Ce faci daca te prinde furtuna cu fulgere in padure

Daca te prinde o furtuna cu fulgere, un lucru de baza se stie de la inceput: nu se tin obiecte metalice in mana. Dar la munte nu se va merge spre creasta, coama dealurilor, copaci, cascade, in gura pesterilor si alte goluri subterane (aerul ionizat din interior atrage trasnetul). Daca nu ai unde sa te adapostesti si este o totusi pestera in apropiere, patrunde in adancul ei, la cel putin 3 m de intrare si stai la cel putin 1 m de pereti.


Sursa: Serban Derlogea, “Manual de supravietuire”


Un comentariu: