duminică, 22 iunie 2014

La pas prin Tara Hategului *Satul Suseni din Comuna Rau de Mori


3. Satul Suseni din comuna Râu de Mori

În satul hunedorean Suseni se află o superbă biserică din piatră ridicată pe o colină care se înalță lângă drumul principal care taie satul în două. Micul lăcaș de cult a fost construit în secolul al XIV-lea de către familia nobiliară Kendeffy (Cândea).
Precum biserica din Densuș, și aceasta are o înfățișare destul de ciudată deoarece seamănă mai degrabă cu o fortăreață. Singura turlă a bisericii este, de fapt, un turn fortificat prevăzut cu mortiere (deschizături înguste în zid prin care se putea trage cu arma). În vechime, turnul făcea parte dintr-un sistem defensiv menit să protejeze Cetatea Colț, care se află în apropiere.
Pentru a ajunge la cetate trebuie să porninți într-o drumeție de aproximativ o jumătate de oră (o oră dus-întors). Drumul pleacă din satul Suseni și vă aduce la cetate după un traseu minunat prin pădure. Cetatea Colț, ridicată pe un colț de stâncă deasupra văii Râușorului (la intrarea în defileul Râușorului), este cunoscută mai ales deoarece despre ea se spune că l-a inspirat pe Jules Verne să scrie romanul „Castelul din Carpați”. Ceea ce se știe cu siguranță despre cetate, din care astăzi au mai rămas doar niște ruine, este că a fost ridicată în secolele XIV-XV de aceeași familie Kendeffy.

Sursa:https://ro.stiri.yahoo.com/7-locuri-superbe-din-țara-hațegului-pe-care-trebuie-să-le-vizitezi-151255794.html






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu