joi, 4 iunie 2015

Carti controversate *Raportul de la Iron Mountain



Raportul de la Iron Mountain

În 1967, războiul din Vietnam se agrava, iar neliniştea se extindea în cele mai importante oraşe din Statele Unite. Pe 16 octombrie, a apărut o carte ciudată care avea următorul titlu: Raportul de la Iron Mountain. Despre posibilitatea şi dorinţa de pace. A fost publicată de Dial Press, care este o diviziune a lui Simon & Schuster. Cartea pretinde a fi un autentic raport guvernamental al SUA. Partea de introducere a volumului a fost scrisă de un bărbat cu numele de Leonard C. Lewin, care la vremea respectivă era un scriitor independent pentru publicaţia New York Times. În introducere, Lewis explică faptul că raportul a fost compilat de 15 experţi cunoscuţi drept Special Study Group (SSG).
Conform textului, SSG a fost un grup de bărbaţi creat de către guvernul Statelor Unite. Prima întâlnire a grupului a avut loc în anul 1963 într-o ascunzătoare nucleară secretă numită Iron Mountain. Cartea susţine că membrii SSG au organizat întruniri periodice de-a lungul jumătăţii anilor 1960, pentru a discuta problemele cu care s-ar fi confruntat SUA dacă ar fi intrat într-o eră de pace permanentă. Misterul legat de autorul Raportului a fost dezvăluit în 1972, când Leonard C. Lewin, care urmase cursurile Universităţii Harvard, a declarat într-un articol din New York Times că el inventase raportul, ca o farsă.

Controversa

Raportul de la Iron Mountain este îmbinat în aşa fel încât să pară un document strict secret. Conţine un limbaj plin de jargoane specifice unui grup consultativ de experţi. În text, SSG ajunge la concluzia că pacea nu ar fi în nicio măsură în interesul unei societăţi stabile. Războiul, argumentau ei, era prea important pentru economia lumii, şi de aceea era necesar ca SUA să continue să fie în stare de război pe o perioadă nedefinită. Raportul afirmă că un membru al grupului, John Doe, profesor la un colegiu din Vest, s-a hotărât să facă public raportul. Teoria cărţii este că fără război, guvernele lumii nu ar exista, şi că dezacordul este o funcţie vitală pentru agresiunea colectivă. SSG mai recomandă jocurile însângerate şi sugerează crearea de duşmani alternativi de către guvern, care să sperie publicul, ca de exemplu raportări de întâlniri extraterestre şi poluarea ieşită de sub control.
O altă propunere a SSG este reinstaurarea sclaviei. Raportul identifică motive pentru care războiul este necesar. Departe de a fi folosit doar pentru a aplana conflicte între state, cartea susţine faptul că războiul este folosit pentru a controla şomajul, pentru a reduce numărul populaţiei, pentru a conduce dezvoltarea ştiinţifică şi artistică, pentru a oferi legitimitate şi creştere a guvernului, precum şi pentru a controla crima, bandele, şi vagabondajul, prin furnizarea unei pieţe de desfacere acceptabile pentru paria societăţii. Volumul sugerează faptul că trebuie să găsim substitute pentru toate funcţiile războiului, în aşa fel încât să facem trecerea la o eră de pace, şi să prevenim colapsul societăţii. Menţiona în mod special poluarea mediului înconjurător pentru a crea o societate dezastruoasă în jurul căreia să ne putem uni cu toţii. De asemenea, propunea crearea de către guvern de false incidente legate de OZN-uri.
Raportul de la Iron Mountain conţine şi o discuţie despre necesitatea existenţei unui program eugeníst. Lucrarea sugerează că fără război, reproducerea umană ar trebui controlată cu stricteţe, posibil prin inseminare artificială administrată de către guvern. Publicarea raportului a cauzat panică între mulţi oficiali guvernamentali. Se pare că preşedintele Lyndon B. Johnson şi-a ieşit din fire atunci când a aflat despre acesta. Au fost trimise telegrame la ambasadele SUA din întreaga lume prin care erau instruiţi să minimalizeze discuţiile şi să accentueze faptul că nu avea absolut nicio legătură cu politica SUA. În ziua de azi se crede că lucrarea este o farsă pusă la cale un singur om: Leonard Lewin. În 1996 raportul a fost înregistrat în Cartea Recordurilor drept cea mai de succes Farsă Literară. La lansarea sa a fost un bestseller New York Times, şi a fost tradus în 15 limbi. Unii oameni cred în continuare că este vorba de un document secret al guvernului american.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu