sâmbătă, 8 august 2015

Carti controversate *The Poem Of The Man-God



Poem of the Man God

Maria Valtorta s-a născut în anul 1897 în Caserta, în regiunea Campania din Italia. Pe 17 martie 1920, la vârsta de 23 de ani, Maria a fost atacată de un tânăr delincvent în timp ce se afla pe stradă cu familia sa. A fost lovită cu o bară de fier fără niciun motiv aparent, şi a fost ţintuită la pat timp de 3 luni. La vârsta de 27 de ani, Maria s-a stabilit împreună cu familia în oraşul Viareggio, de pe coasta Toscanei. S-a putut deplasa timp de un deceniu după ce a fost atacată, dar în cele din urmă complicaţiile leziunii au imobilizat-o la pat pe Valtorta în ultimii 28 de ani de viaţă. În toiul celui de-al doilea război mondial, la 23 aprilie 1944 (în Vinerea Mare), Maria Valtorta a declarat că dintr-o dată a început să audă o voce care îi spunea să scrie.
De atunci încolo, Maria a scris aproape în fiecare zi până în 1947, şi cu mici întreruperi în anii următori, până în 1951. Folosea un stiou şi scria în diverse caiete. A fost declarat faptul că Valtorta nu folosea ciorne. Nu ştia ce avea să scrie de pe o zi pe alta, şi nu corecta nimic. În una din declaraţiile ei afirmă: „Pot spune că nu am avut nicio sursă umană pentru a şti ce scriu, şi de multe ori nu înţeleg ce scriu”.. Din 1943 şi până în 1951, Valtorta a produs peste 15,000 de pagini scrise de mână în 122 de caiete. Aceste pagini au devenit baza celei mai importante lucrări ale sale, Poem of the Man God, şi constituie aproximativ două treimi din publicaţiile ei literare.

Controversa

Poem of the Man God oferă o serie de detalii privitoare la viaţa lui Iisus Christos, de la naşterea Sa şi până la răstignire. În multe aspecte, textul este mai elaborat decât Sfintele Evanghelii. Cartea descrie numeroasele căătorii ale lui Iisus, precum şi discuţiile Sale cu persoane precum apostolii. Paginile lui Valtorta nu au avut ciorne sau corecturi. Scrierile ei nu au avut o ordine, câteva din ultimele capitole din Poem of the Man God au fost scrise înaintea primelor capitole, dar cu toate acestea textul are o curgere lină. Majoritatea episoadelor despre care a scris au un format şi o structură uniforme. Maria descrie mai întâi o scenă, oferind detalii pitoreşti ale fundalului, ale copacilor, munţilor, si ale condiţiilor meteo din ziua respectivă. Scrierile ei arată o cunoaştere surprinzătoare a Pământului Sfânt.
Un geolog pe nume Vittorio Tredici a afirmat faptul că descrierile Mariei Valtrona asupra aspectelor topografice, geologice şi mineralogice ale Palestinei par inexplicabile. Cartea numeşte 255 de locaţii din Palestina, dintre care 52 nu au nicio referire biblică. De la publicarea lucrării, existenţa câtorva din aceste locuri a fost confirmată prin intermediul unor documente antice. În unele cazuri ca acela al Răstignirii, descrierile Mariei sunt foarte grafice şi amănunţite. Doctorul Nicholas Pende şi-a exprimat uimirea faţă de detaliile care au fost oferite în legătură cu spasmele lui Iisus din timpul Răstignirii, spunând că Maria a descris un fenomen pe care doar câţiva medici bine informaţi ar şti cum să îl descrie, şi a făcut acest lucru într-un autentic stil medical. Poem of the Man God clarifică unele mistere biblice. Judecata lui Iisus de către Caiphas este discutată în toate Evangheliile. Cu toate acestea, faptul că unii localizează evenimentul în timpul nopţii, iar alţii în timpul zilei, a fost văzut ca o problemă.
În versiunea lui Valtorta sunt două procese, unul în timpul nopţii, şi unul în zori. Naraţiunea din Poem of the Man God include un număr de observaţii specifice asupra poziţiei stelelor şi a lunii. În anul 1922, fizicianul Loonie VanZandt de la Universitatea Purdue a analizat textul pentru a estima data evenimentelor astronomice descrise şi a ajuns la concluzia surprinzătoare că ar fi putut avea loc numai în anul 33î.Ch., ceea ce susţine cronologia cărţii. În 1959, lucrarea a fost adăugată pe lista Cărţilor Interzise de Oficiul Sfânt. Însă de atunci încolo, Biserica Catolică s-a declarat neutră în ceea ce priveşte subiectul. Nu sprijină Poem of the Man God, dar nici nu îl interzic. Cei 6 copii care au declarat că au văzut-o pe Fecioara Maria la Medjugorje au susţinut cu hotărâre autenticitatea cărţii. Faptul că Maria Valtorta a reuşit să producă un text similar cu cel al Bibliei rămâne o realizare misterioasă. Pe piatra de mormânt a Mariei stă scris: DIVINARUM RERUM SCRIPTRIX („Scriitor de Lucuri Divine”).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu