sâmbătă, 5 decembrie 2015

Hernan Cortes si caderea Imperiului Aztec



Hernan Cortes şi căderea Imperiului Aztec

Hernan Cortes s-a născut în Medellin, în ceea ce se numea atunci regatul Castilei, Spania.
A studiat la Universitatea din Salamanca de la vârsta de 14 ani, dar la scurt timp a renunţat la studii şi s-a întors în Medellin, atunci când ştirea despre descoperirea lui Columbus ajunsese în Spania. Cortez a părăsit Spania în favoarea Lumii Noi în 1504 şi s-a hotărât să devină colonist al insulei Hispaniola (o insulă Caraibiană mare, acum locul unde se afla Haiti şi Republica Dominicană) şi s-a înregistrat ca cetăţean.
Cortez a luat parte la cucerirea Hispaniolei şi Cubei în 1506 şi a fost recompensat cu multe bunuri şi scalvi indieni. În 1518 a condus o expediţie în Mexic. Când guvernatorul care l-a trimis în expediţie s-a razgandit (din cauza rivalităţii dintre ei), Cortes a plecat singur. A plecat în februarie 1519 cu 11 vase, 500 de oameni, 13 cai şi multe tunuri. Ajuns în peninsula Yucatan şi-a ars vasele, astfel putându-se gândi doar la cucerire. S-a mutat în oraşul Tenochitlan, ocrotind sute de indieni care erau sătui de dominaţia aztecă a locului.
Când a ajuns în oraş, Cortes a fost primit de împăratul Montezuma II, care credea că acesta e zeul reîntors Quetzalcoatl (acest lucru a dus eventual la întemniţarea lui). Cucerirea a fost de scurtă durată şi atunci când Cortes a auzit că un grup al armatei spaniole din Cuba vroia să iasă din comanda sa, a părăsit Tenochitlan cu un căpitan de vas şi a plecat să opună rezistenţă.
Când s-a întors victorios, oraşul s-a răsculat iar el şi-a condus trupele afară din oraş. S-a întors în 1521 şi în acest timp nu a cucerit doar oraşul, ci întreg Imperiul Aztec.

Cine l-a îndrumat

Când a debarcat pentru prima dată în Mexic, Cortes l-a întâlnit pe Geronimo de Anguilar, un preot spaniol care supravieţuise unui naufragiu şi unei perioade de captivitate într-un oraş maiaş. În timpul captivităţii sale a învăţat limba maya şi a devenit translator pentru Cortes. După câştigarea unei bătălii la Tabasco, lui Cortes i-au fost date 20 de tinere, dintre care una numită La Malinche, devenea concubina lui, dăruindu-i şi un copil, Martin. Dar această tânără, a fost mai mult decât iubita lui, deoarece cunoştea şi limba Nahuatl a aztecilor şi maiaşilor, astfel devenind şi interpreta şi sfătuitoarea lui.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu