vineri, 8 ianuarie 2016

Calatoria lui Charles Darwin pe vasul HMS Beagle


Călătoria lui Charles Darwin pe vasul HMS Beagle

Charles Darwin s-a născut în 1809. Încă dinainte de a începe şcoala, el arăta un interes deosebit pentru istorie şi colecţii. Mai târziu s-a înscris la Universitatea din Edinburgh, secţia Medicină, dar curând după asta a început să îşi neglijeze studiile, pentru că a devenit pasionat de împăierea animalelor, acest lucru învăţându-l de la John Edmonstone, cel care l-a însoţit pe Charles Waterton în călătoria sa în America de Sud.
În anul doi de studiu, s-a alăturat unui grup de studenţi la istorie, Societatea Plinian, unde a învăţat clasificarea animalelor şi a plantelor. Întors acasă după terminarea studiilor, a găsit o scrisoare de la John Stevens Henslow (profesor de botanică şi prieten apropiat), în care îi spunea lui Darwin că ar fi biologul potrivit care să îl însoţească pe capitanul Robert FitzRoy pe coasta Amercii de Sud, pe vasul HSM Beagle.
Călătoria lor a început în 27 decembrie, 1831, şi a durat aproape 5 ani. Darwin a petrecut majoritatea timpului pe uscat cercetând despre geologie şi strângând diverse colecţii naturale.
Au trecut din Postsmouth, Anglia, în St. Jago, numit acum Santiago, Capul Verde; Brazilia; Punta Alta în Patagonia; Chile; Insulele Galapagos; Coasta Sudică a Australiei; Insula Cocos (Keeling); şi Cape Town, Africa de Sud.
Darwin a dat peste sute de specii în timpul acestor călătorii şi când s-a întors acasă a început să le catalogheze, ăncepând să formeze câteva idei principale, care mai târziu au apărut în cărţile lui numite „Originea Speciilor” şi în „Teoria Evoluţiei,” mai târziu devenind operele lui principale şi asigurându-i locul în istorie.

Cine l-a îndrumat

Cei care l-au îndrumat pe Darwin nu l-au însoţit şi în călătoriile lui. Totuşi a fost ajutat de operele câtorva biologi şi geologi. În timp ce studia la Universitate, a fost influenţat de mai multe persoane: Robert Edmund Grant, William Paley şi cartea acestuia „Mărturia credinţei”, John Stevens Henslow, Alexander Von Humbolt şi John Herschel. În călătorie a studiat un volum al lui Charles Lyell, intitulat „Principiile Geologiei”, iar în timpul călătoriei din Cape Town a avut ocazia să îl cunoască pe Hercshel.


Sursa:http://zeceintop.ro/top-10-expeditii-faimoase/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu