luni, 1 februarie 2016

Ferdinad Magellan si prima expeditie in jurul Pamantului



Ferdinand Magellan şi prima expediţie în jurul Pământului

Magellan a fost născut în 1480 în Sabrosa, Portugalia. A rămas orfan la vârsta de 10 ani, iar tânărul Ferdinand a devenit pajul reginei Leonor. Întreaga tinereţe şi-a petrecut-o luptând prin Egipt, India şi Malaezia. În ciuda serviciilor sale, nu a fost protejat de regalitate şi în 1517 însoţit de cosmograful Ruy Faliero şi-a oferit serviciile Curţii Spaniole din Sevillia.
În acest timp, Tratatul de la Tordesillas a împărţit Lumea Nouă: Portugalia a luat Brazilia până la Indiile de est şi Spania a luat partea de vest a Braziliei până la meridianul 134.
Magellan a vrut să vadă dacă Insulele Molucca chiar aparţineau Spaniei, aşa cum credea el. Regele Charles al V-lea, a aprobat expediţia, aşa că Magellan a pornit cu 5 vase pe 20 septembrie, 1519. Au navigat către Brazilia şi apoi au coborât către linia de coastă a Americii de Sud, apoi către San Julian, Patagonia, unde şi-au petrecut iarna. În timp ce stăteau în San Julian a avut loc o tentativă de răzvrătire, un căpitan a fost decapitat, iar câţiva sclavi au fugit. Alţi membrii de pe vas care au fost găsiţi vinovaţi au fost puşi să lucreze în lanţuri. Apoi, 3 dintre cele 5 vase au trecut prudente strâmtoarea Magellan. A urmat debarcarea în Guam şi apoi au navigat către Cebu, în Filipine, unde Magellan a hotărât să lupte în război în încercarea de a câştiga bunăvoinţa unui conducător local.
Cumnatul lui Magellan, Duarte Barbosa şi căpitanul unuia dintre vase, Joao Serrao au fost ucişi în bătălie. Câţiva dintre membrii echipajului s-au îmbolnăvit şi cei care au supravieţuit au fost nevoiţi să ardă vasul. Magellan a murit în bătălie, în timpul unei razii, când cei care conduceau vasul au amânat să ceară ajutor sperând că el va fi omorât în bătălie. Juan Sebastian Del Cano, un fost răzvrătit, a dus misiunea la sfârşit făcând înconjurul lumii, ajungând în Seilla pe 8 septembrie 1522.

Cine l-a îndrumat

În călătoria lui, Magellan nu a fost îndrumat de nimeni, pentru că a fost prima persoana care a făcut o astfel de călătorie. A fost însoţit de un echipaj de 234 de barbati din Spania, Portugalia, Italia, Grecia şi Franţa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu