sâmbătă, 12 martie 2016

Calatoria lui Stanley in cautarea lui Livingstone



Călătoria lui Stanley în căutarea lui Livingstone

Doctorul David Livingstone a fost un misionar care a fost trimis în Africa în 1841. A pornit să exlporeze ţinutul African când locul unde lucra el s-a închis. A descoperit cascada Victoria şi a fost primul om din Vest care a făcut o călătorie transcontinentală de cealaltă parte a Africii.
Apoi şi-a pus în gând să găsească sursa de unde izvorăşte Nilul, un mister nerezolvat de mai bine de 3000 de ani. Călătoria l-a dus de la Zanzibar, către râul Ruvuma la lacul Malawi şi apoi la Ujiji pe ţărmul lacului Tanganyika. Când a ajuns în Ujiji era practic singur, multe din alimentele lui fiind furate, iar în final s-a îmbolnăvit. A trimis un mesaj în Zanzibar pentru a-i fi trimisă mâncare şi a continuat să meargă către lacul Mweru şi Bangweulu cu negustorii de sclavi. A găsit lacul Lualaba şi crezând că acolo e izvorul Nilului s-a întors la Ujiji unde a aflat că alimentele trimise îi fuseseră iaraşi furate.
Pe atunci, zvonurile privind moartea sa au înconjurat rapid Europa şi America şi au atras atenţia unui tânăr jurnalist american pe nume Henry Morton Stanley.
Stanley a fost născut sub numele de John Rowlands în Ţara Galilor şi a rămas orfan de la o vârsta fragedă. A venit în America la vârsta de 18 ani şi a început să lucreze pentru un comerciant numit Henry Stanley. Când Stanley a murit, John i-a luat numele şi s-a alăturat armatei confederate.
După Războiul Civil a devenit jurnalist şi a lucrat pentru ziarul New York Herald. Ziarul i-a sponsorizat o expediţie, în care trebuia să meargă să îl găsesască pe Livingstone, iar el a început cu Zanzibar în 1871. A urmat acelaşi traseu ca şi predecesorul său şi a înfruntat aceleaşi provocări ca deşertul şi bolile tropicale, malaria şi dezinteria.
Stanley l-a gasit pe Livingstone pe 27 octombrie 1871 în Ujiji. Stătea în mijlocul unui grup de sclavi arabi, iar Stanley s-a apopiat de el şi a rostit faimosul salut: „Doctore Livingstone, îmi permiteţi”?

Cei care l-au îndrumat

Stanley a fost călăuzit de 200 de hamali, dar mulţi din aceştia au dezertat sau au murit de diverse boli pe parcursul călătoriei. Cei care încercau să fugă erau biciuiţi de Stanley. Livingstone, pe de cealaltă parte a plecat cu un echipaj format din scalvi liberi şi doi servitori loiali din alte călătorii anterioare. Cei doi servitori Chuma şi Susi au fost cei care i-au adus trupul şi jurnalul în Anglia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu