luni, 7 martie 2016

Stalpii umani * Legende infricosatoare



Stâlpii umani

Conceptul de “stâlp uman” este unul destul de ciudat. Imaginați-vă o clădire de care sunteţi foarte ataşaţi. De exemplu, casa din copilărie sau apartamentul în care aţi făcut prima dată dragoste. Acum, imaginați-vă că trupul vostru este încastrat în pereţii clădirii. Acesta reprezintă un “stâlp uman”.
Această formă destul de ciudată de sacrificiu se regăseşte în Japonia feudală, atunci când un samurai sau alte persoane importante alegeau să devinăhitobashira. Adică să se sinucidă, iar trupurile lor să fie plasate în zidurile unei clădiri sau în fundaţia ei. Se credea că spiritele hitobashira deveneau astfel gardieni ai clădirii, alungând spiritele rele.
Cel mai celebru caz de hitobashira se referă la Castelul Matsue. Castelul japonez a fost construit în secolul al 17-lea, dar construcția s-a dovedit a fi dificilă, mai multe ziduri căzând. Drept rezultat a fost necesar un sacrificiu uman, pentru a echilibra structura (acest sacrificiu uman se aseamănă foarte mult cu legenda românească a meşterului Manole). În acea perioadă avea loc un festival, denumit Festivalul Bon. Gărzile castelului au coborât în ​​oraș, au capturat cea mai frumoasa dansatoare și s-au întors cu ea la castel. Aici, ei au ucis-o şi i-au plasat cadavrul în pereți. Lucrările de construcție a continuat fara probleme.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu