luni, 23 mai 2016

Christopher Columb si descoperirea Lumii Noi



Christopher Columb şi descoperirea Lumii Noi

Unul dintre cei mai cunoscuţi exploratori ai lumii, Christopher Columb, s-a născut în Genova, Italia în 1451. Columb a crescut ajutându-l pe tatăl său să vândă brânză. În 1471 s-a mutat cu familia în Savona, iar mai târziu a devenit marinar pe flota maritimă comercială portugheză. În 1492, lui Columb i-au fost oferiţi bani din partea regelui Ferdinand al II lea şi a reginei Isabella I a Spaniei, pentru a încerca să ajungă în Asia pe o rută din vest. A plecat din Palos, Spania pe 3 august, 1492, cu trei nave: Santa Maria, Pinta şi Nina. A trecut din Castilia în Insulele Canare, unde şi-a reumplut corăbiile şi a continuat de-a lungul Oceanului Atlantic încă 5 săptămâni. Au zărit pământul pe 12 octombrie, 1492, la ora 14.00. Când au ajuns pe insulă, Columb a numit-o San Salvador (erau în Bahamas, cu toate că nu se ştia exact ce insulă era.)
A explorat Cuba şi Hispaniola (Haiti şi Republica Dominicana), unde a găsit aşezarea „La Navidad”. În timpul călătoriei i-a cunoscut pe indienii Lucayan, Taino şi Arawak. Când s-a întors în Spania, a răpit între 10 si 25 de indieni şi i-a luat cu el, dar doar 7 sau 8 au supravieţuit. A ajuns în Palos pe 15 martie, 1493 şi a fost numit Amiral al Oceanului şi Guvernator General al tuturor ţinuturilor pe care le descoperise şi pe care urma să le descopere în viitor. Columb a mai făcut alte trei călătorii către Lumea Noua, descoperind din ce în ce mai multe ţinuturi, astăzi locul fiind cunoscut sub numele de Caraibe.

Cei care l-au îndrumat

Lumea pe care a descoperit-o Columb era necunoscută celor din lumea Occidentală în acel timp, aşa că nimeni nu a avut posibilitatea să îl îndrume spre acele locuri. Oricum, Columb nu căuta America, el căuta Asia. A folosit sub formă de ghid cărţile: Călătoriile lui Marco Pollo, cartea lui Pierre D’Ailly „Imago Mundi” (Imaginea Lumii) şi părerea lui Ptolemeu asupra circumferinţei pământului.

Sursa:http://zeceintop.ro/top-10-expeditii-faimoase/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu