sâmbătă, 7 mai 2016

Sir Edmun Hillary si prima expeditie pe Everest



Sir Edmund Hillary şi prima expediţie pe Everest

Edmund Hillary s-a născut în Auckland, Noua Zeelandă pe 20 iulie, 1919. A studiat matematica şi ştiintele la Universitatea din Auckland. A devenit apoi apicultor împreuna cu fratele lui Rex, iar în timpul liber a escaladat câţiva munţi. Când a izbucnit cel de-al doilea război mondial, a vrut să se alature Armatei Aeriene, dar şi-a retras cererea înainte de a fi luată în considerare. Mai târziu, în armată, se alătură Forţei Aeriene din Noua Zeelandă ca pilot. În 1953 îşi propune să escaladeze cel mai înalt vârf din lume. În acel timp ruta către Everest era închisă în partea Tibetului şi Nepalului, iar Guvernul nu permitea decât o expediţie pe an, aşa că a trebuit să mai aştepte.
John Hunt, cel care conducea expediţia, a alcătuit doua echipe pentru escaladare: Tom Bourdillion cu Charles Evans şi Edmund Hillary cu alpinistul nepalez Tenzing Norgay.
În expediţie au mai fost luaţi şi 362 de hamali, 20 de ghizi nepalezi şi 5 tone de bagaje. Bourdillion şi Evans au fost prima echipa care au încercat să atingă piscul, fiind la aproape 100 de metri de vârf, dar au fost nevoiţi să se întoarcă din cauza oboselii. Hilarry şi Norgay au plecat două zile mai târziu pe munte. În 29 mai, 1953 la ora 11.30, ora locală, echipa a atins vârful, iar Harry a fost primul care a pus piciorul pe munte.
S-au oprit să facă poze şi au îngropat o cruce mică înainte să coboare. Prima persoană care i-a întâmpinat a fost George Lowe, prietenul de-o viaţă a lui Hillary, care a urcat să le aducă o supă caldă. Hillary l-a întâmpinat pe George cu următoarele cuvinte: „Ei bine George, l-am doborât şi pe ăsta”.
Pentru efortul lor, au primit rangul de cavaleri şi Norgay a primit medalia George din partea reginei Elizabeth a II-a. Hunt a devenit baron pe viaţă în Anglia şi Hillary menmbru fondator al Ordinului Noii Zeelande.

Cei care i-au îndrumat

Nascut într-un trib nepalez în 1914, Tenzing Norgay s-a dovedit a fi un membru extraordinar al echipei care a urcat Everestul în 1953. Nu era la prima călătorie pe Everest, el mai încercase înainte de 6 ori să îl urce. S-a alăturat expediţiei în calitate de ghid, dar atunci când l-a salvat pe Hillary de la moarte, acesta l-a văzut ca un partener perfect pentru această misune.



Sursa:http://zeceintop.ro/top-10-expeditii-faimoase/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu