luni, 13 iunie 2016

Neil Armstrong si primul pas pe luna



Neil Armstrong şi primul pas pe Lună

Armstrong a fost născut pe 5 august, 1930 în Wapakoneta, Ohio. De mic a fost pasionat de avioane. La aniversarea de 16 ani, a obţinut un permis de pilot şi chiar a construit un mic tunel aerodinamic în pivniţa sa unde a făcut experimente pe machete de avioane. După doi ani la Universitatea Purdue a fost chemat să activeze ca pilot pentru Marina Americană, unde a luat parte la 78 de misiuni de luptă în timpul războiului corean. Când s-a întors din război şi-a terminat studiile de inginerie aeronautică. Apoi a devenit pilot de teste la NCAA, California. În septembrie 1962, Armstrong a devenit primul astronaut civil American şi a început să se antreneze în Houston, Texas. Era alternativ pilot de comandă pentru Gemini 5 cât şi pentru Gemini 8, în 1966, când a raportat o defecţiune care a făcut ca vehiculul să iasă de sub control, aterizând la nu mai mult de 2.0372 km de locul destinat aterizării.
S-a întors la antrenamente şi a fost supleant pentru Gemini 11, însă i-a impresionat pe aceia ce au ales primul echipaj ce avea să meargă pe Lună astfel că în ianuarie 1969 a fost ales în funcţia de comandant al misiunii Apolo 11 care trebuia să aterizeze pe Lună.
Armstrong, Michael Collins şi Edwin „Buzz” Aldrin s-au ridicat de la centrul Kennedy la ora 9:32, pe 16 iulie, 1969. Călătoria lor a durat 4 zile şi au aterizat pe Luna pe 20 iulie, când toată lumea se uita la televizor şi asculta la radio. La ora 10:56, Armstrong devenea prima persoană care punea piciorul drept pe Lună şi spunea: „Un pas mic pentru om, un pas mare pentru omenire”.
Armstrong şi Aldrin şi-au petrecut două ore pe Luna, timp în care au mers, instalând un seismograf şi un colector de particule şi strângând pietre şi mostre de sol.

Cine l-a ajutat

Armstrong şi ceilalţi membri ai echipajului Apollo 11 au fost îndrumaţi de un grup de sute de controlori de zbor, fiecare fiind responsabil cu câte o operaţie a aparatului. Au fost conduşi de directorul zborului Gene Kranz, care era şi directorul zborului Gemini 4 şi a altor nenumărate misiuni Apollo, dar cea mai importantă fiind cea în care i-a adus nevătămaţi acasă pe cei din cursa Apollo 13.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu