duminică, 24 iulie 2016

Eliza McCardle Johnson



Eliza McCardle Johnson

Tuberculoză, alcoolism


Cea mai tânără Primă Doamnă care s-a căsătorit, Eliza McCardle Johnson a început să sporească minima educație a soțului ei, Andrew Johnson, la puțin timp după ce s-au căsătorit (ea avea doar 16 ani si el 18) în 1827.
Ultima naștere a doamnei Johnson a celui de-al cincilea şi ultimul copil i-a afectat sănătatea. A suferit de tuberculoza, care era un diagnostic progresiv fizic care îi măcina trupul. Sănătatea ei a fost mai degrabă declanșată de alcoolism, o situație ce a afectat şi familia şi a curmat viața fiului lor, Charles, care a căzut beat de pe cal.
În timp ce ea a evitat Washington D.C, în perioada vicepreședinției soțului ei, aprobarea lui la șefia executivă curând după asasinarea lui Abraham Lincoln, l-a forțat pe domnul Johnson să se mute.
A stat patru luni într-o magherniță, dar apoi s-a hotărât să se mute la Casa Albă, la etajul al doilea. În patru ani, în timpul președinției soțului ei, nu a apărut decât de doua ori în public, preferând să o lase pe fata lor, Martha Johnson Patterson în rolul de gazdă.
După ce președintele a fost pus sub acuzare în 1869, sănătatea ei nu s-a mai îmbunătățit şi a zăcut încă șapte ani, până la vârsta de 65 de ani, numai pentru a vedea sinuciderea unui alt fiu din cauza alcoolului şi moartea soțului din cauza unei lovituri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu