miercuri, 19 octombrie 2016

Biografii ciudate *Henry Darger



Henry Darger

Henry Darger a fost un scriitor şi un artist American retras, care a lucrat ca paznic în Chicago, Illinois. Munca lui Darger a devenit una dintre cele mai renumite exemple de arta a unui amator, fiind o persoană autodidactă care nu a avut parte de notorietate decât după moartea sa. A devenit faimos pentru descoperirea post mortem a 15 volume, a câte 145 de pagini, a manuscriptului de ficțiune numit „Povestea fetelor Vivian”, în care sunt o mulțime de desene şi picturi în acuarelă ilustrând această poveste.
Munca lui Darger conține multe teme religioase. Regatul Ireal este despre o planetă mare, în jurul căreia Pământul are orbita ca o luna şi unde majoritatea oamenilor sunt creștini (în special catolici). Majoritatea poveștilor au legătură cu aventurile fetelor lui Robert Vivian, care sunt 7 surori şi prințese al unui popor creștin din Abbieannia şi care asistă într-o curajoasă bătălie împotriva regimului lui John Manley, al copiilor slavi, impuși de Glandelinians. Cartea i-a luat lui Darger peste 6 ani pentru a o termina şi cuprinde peste 15 volume imense, fiecare de 145 de pagini.
În afară de asta, Henty Darger a mai scris 8 volume, 5.084 de pagini, a autobiografiei sale, intitulată „Istoria vieții mele”. A scris timp de 10 ani zilnic într-un jurnal, şi a mai scris şi o a doua carte de ficțiune „Crazy Horse”. Darger este cunoscut şi pentru picturile sale în acuarelă şi pentru desene. În ciuda stilului de viaţă şi a comportamentului ciudat, Henry nu este considerat nebun. Comportamentul său era nesigur şi era şi depresiv. În ultimele pasaje ale jurnalului său, înainte de moartea sa din aprilie 1973 – a murit la vârsta de 81 de ani – Darger scrisese: „Am avut un Crăciun foarte trist. Nu am avut niciodată în viața mea un Crăciun fericit sau un An Nou Bun”.
Un lucru interesant: Munca lui Darger este printre cele mai prețuite ale unui artist autodidact. În 2001, Muzeul American Folk din orașul New York, a deschis un Study Center, Hentry Darger. Tablourile lui se vând acum cu 80.000 de dolari bucata.

Sursa:http://zeceintop.ro/top-10-biografii-ciudate-interesante-si-unice/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu