sâmbătă, 1 octombrie 2016

Biografii ciudate * Leo Major



Leo Major

Caporalul Leo Major a fost un soldat Canadian în regimentul Chaudiere în timpul celui de-al doilea război mondial. Era singurul canadian în federația britanică care a fost decorat de două ori cu medalia pentru un comportament distins şi singurul soldat care fusese premiat cu două DCM în doua războaie diferite (cel de-al doilea război mondial şi războiul din Korea). Povestea acestor realizări este impresionantă. În timpul unei misiuni de recunoaștere, Leo Major a capturat un vehicul blindat german de unul singur. Acest vehicul conținea echipament de informație german şi coduri secrete ale armatei germane care erau valoroase aliaților. Câteva zile mai târziu, Leo a omorât 4 soldați germani într-o ambuscadă. În timpul evenimentului, unul dintre germani, a reușit să aprindă o grenadă şi Major şi-a pierdut un ochi. În ciuda ordinelor stricte, a refuzat să fie evacuat.
În vara anului 1944, Major de unul singur a capturat 93 de soldați germani în timpul Bătăliei de la Scheldt, în sudul Olandei. În februarie, 1945, a fost implicat într-un accident, când un vehicul militar în care circula, a lovit o mină. Major susținea ca îşi amintește o rafală puternică, urmată de corpul său aruncat în aer şi trântit apoi pe spate. Şi-a rupt spatele în trei locuri, şi-a sfărâmat ambele glezne şi patru coaste. O săptămână mai târziu, Major a părăsit spitalul şi s-a alăturat vechii sale trupe. În 1945, Leo Major a jucat un rol important în eliberarea orașului Zwolle, Olanda, de sub controlul naziștilor. A luptat şi în războiul din Corea, unde a mai câștigat o altă medalie pentru capturarea şi stăpânirea unui punct important.
Un lucru interesant: Leo Major a murit în 2008, dar este încă amintit ca un erou de canadieni, olandezi şi de aproape toată lumea care poate aprecia un erou de război. Astăzi, unitatea militară a lui Major oferă un premiu în fiecare an în onoarea celor mai dure companii din regiment. Oamenii din Zwolle continuă să spună povestea lui Leo Major în școlile publice.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu