marți, 15 noiembrie 2016

Mary Todd Lincoln



Mary Todd Lincoln
Tulburare psihotică polimorfă


Comportamentul neobișnuit al doamnei Lincoln sugera ca suferea de nenumărate boli: depresie, tulburare bipolara, anxietate, paranoia, migrene şi diabet.
Unele afecțiuni proveneau şi dintr-un accident, în care fusese aruncată din trăsura şi rămăsese inconștientă.
Chiar dacă se născuse cu anumite afecțiuni sau le căpătase în timp, starea ei s-a agravat în urma morții neașteptate a fiului şi soțului. Chiar şi în timp ce aceștia trăiau, ea a fost necăjită de câțiva membrii ai familiei care luptau în Sud, în războiul civil şi a fost acuzată că simpatiza cu Confederația.
Cheltuiala extravagantă pentru renovarea Casei Albe a favorizat slaba ei percepție publică şi concomitent i-a înrăutățit boala mentală.
După plecarea de la Casa Albă din 1865, doamna Lincoln a fost traumatizată de moartea altui copil şi manifesta stări de nebunie. După un episod în care a încercat să sară de la fereastră din cauza unui foc inexistent, a fost internată timp de patru luni la un azil de nebuni, Bellevue.
Mary Todd Lincoln a fost în cele din urmă declarată sănătoasă. În această perioadă, a încercat să se sinucidă de două ori cu un preparat, pe care ea îl credea un amestec de opiu şi camfor, dar de fapt era un amestec placebo. A murit în cele din urmă din cauze naturale în 1882 la vârsta de 63 de ani.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu