joi, 10 martie 2022

Cabana Pietrele – Valea Pietrele – Valea Rea – Tăurile din Valea Rea – Şaua Pelegii *muntii Retezat



Cabana Pietrele – Valea Pietrele – Valea Rea – Tăurile din Valea Rea – Şaua Pelegii *muntii Retezat
                                                                                                                                 
*Marcaj: Triunghi galben pe fond alb                                                                                                           

*Timp de mers: 3 – 3½ ore                                                                                                                   

*Sezonalitate: Este un traseu ce se poate parcurge tot timpul anului, nerecomandat în sezonul de iarnă în porţiunea cuprinsă între Tăurile din Valea Rea şi Şaua Pelegii.                                                                   

*Grad de dificultate: Mediu.                                                                                                                      

*Diferenţa de nivel: 900 m.                                                                                                                       

*Nivel de echipare: Echipament de drumeţie, special pe timp de iarnă la parcurgerea porţiunii de traseu cuprinsă între Tăurile din Valea Rea şi Şaua Pelegii .                                                                              

PREZENTARE: Este un traseu turistic de acces între Cabana Pietrele şi Șaua Pelegii prin Valea Rea. Porneşte de la Cabana Pietrele – 1480 m alt. împreună cu traseul bandă albastră pe fond alb spre Câmpu lui Neag ce urcă pe Valea Pietrele şi cu traseul triunghi roşu pe fond alb spre Vf. Mare ce urcă pe Valea Galeş, până la o bifurcaţie indicată, unde se părăsește la stânga traseul triunghi roşu pe fond alb. Din acest punct traseul se îndreptă prin pădure spre Valea Pietrele până în vecinătatea unei poieniţe numită “Poiana Soarelui” unde se lasă la dreapta traseul bandă albastră pe fond alb și se coboară spre stânga prin pădure până se intersectează traseul triunghi albastru pe fond alb ce vine din “Curba Soacrei” (stânga) şi urcă spre Cabana Genţiana (dreapta). Traseul ajunge la Valea Pietrele pe care o traversează pe un podeț de lemn, după care trece în urcare pieptișă culmea dintre Valea Pietrele şi Valea Rea. După traversarea unei poieni, în scurt timp se părăsește zona împădurită şi se intră în zona jneapănului. În continuare traseul urmăreşte firul văii până în partea superioară a căldării, zonă care adăposteşte Tăurile din Valea Rea. În această zonă vine din stânga traseul de legătură cruce roşie pe fond alb din Valea Galeş alături de care traseul nostru urcă până în Şaua Pelegii – 2285 m alt. În acest punct se întâlnește traseul de creastă bandă roşie pe fond alb ce vine din Râușor şi traseul cruce galbenă pe fond alb ce vine de la Refugiul Bucura peste Vf. Peleaga (dreapta) şi merg spre Pui, respectiv Vf. Custura peste Vf. Păpuşa (stânga). Tot de aici pleacă traseul punct albastru pe fond alb spre Brazi prin Poiana Pelegii.
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu