joi, 6 octombrie 2022

Brazi-Cabana Gura Zlata-Lacul Gura Apei-Cabana Rotunda-Lunca Berhina-Poiana Pelegii-Valea Peleaga-Taul Ghimpele-Saua Pelegii * muntii Retezat


 Brazi – Cabana Gura Zlata – Lacul Gura Apei – Cabana Rotunda – Lunca Berhina – Poiana Pelegii – Valea Peleaga – Tăul Ghimpele – Şaua Pelegii                                                                                           

Masiv Montan: Retezat                                                                                                                            

 Marcaj: Punct albastru pe fond alb                                                                                                               

Timp de mers: 15 – 16 ore                                                                                                                 

Sezonalitate: Este un traseu ce se poate parcurge tot timpul anului, nerecomandat în sezonul de iarnă, în porţiunea cuprinsă între La Cotroană şi Şaua Pelegii.                                                                                     

Grad de dificultate: Mare.                                                                                                                      

Diferenţa de nivel: 1800 m.                                                                                                                         

Nivel de echipare: Echipament de drumeţie, special pe timp de iarnă la parcurgerea porţiunii cuprinsă între La Cotroană şi Şaua Pelegii.                                                                                                           


PREZENTARE: Este un traseu turistic de acces între Ţara Haţegului şi centrul masivului, pe Valea Râu Mare şi pe Valea Lăpuşnicu Mare. Porneşte din localitatea Brazi pe drumul modernizat ce urcă pe Valea Râu Mare, trece pe lângă intrarea (stânga) spre Casa Academiei pe unde pleacă traseul triunghi roşu pe fond alb ce vine de la Cabana Gura Zlata și merge spre Lacul Bucura pe la Lacul Zănoaga. De aici traseul mai merge câțiva zeci de metri până la Cabana Gura Zlata – 749 m alt. pe care traseul o lasă pe dreapta și se îndreaptă apoi spre barajul artificial din arocamente ce opreşte apele Râului Şes şi ale Lăpuşnicului Mare formând Lacul Gura Apei. Înainte de intrarea pe baraj traseul lasă în dreapta drumul ce urcă pe Râu Șes, de pe care se face accesul către M-ții Țarcu prin Șaua Iepii. După traversarea barajului traseul urmăreşte drumul nemodernizat ce se îndreaptă spre coada lacului, trece pe lângă indicatorul de intrare a traseului cruce albastră pe fond alb spre Lacul Bucura pe la Lacul Zănoaga și intră pe Valea Lăpuşnicului Mare spre Cabana Rotunda . De la cabană urmăm în continuare drumul pe Valea Lăpuşnicu Mare până în Lunca Berhina de unde pleacă (stânga) traseul punct galben pe fond alb spre Lacul Bucura prin Culmea Slăveiu şi (dreapta) traseul triunghi roşu pe fond alb spre Câmpuşel prin Şaua Paltina. Din acest punct traseul urmează drumul spre Gura Bucurei până în Poiana Pelegii, unde intersectează traseul bandă albastră pe fond alb ce vine dinspre Ohaba de sub Piatră pe la Refugiul Bucura şi trece spre Câmpu lui Neag pe la Cabana Buta. După ce trece de Refugiul Salvamont, traseul traversează poiana urmând Valea Pelegii, împreună cu traseul triunghi albastru pe fond alb ce pleacă spre Refugiul Baleia prin Stâna de Râu. După ce trec de stâna din Poiana Păpuşii, depăşesc confluenţa cu Valea Peleguţei (stânga), ajung în zona La Cotroană unde după ce lasă în dreapta traseul triunghi albastru pe fond alb, traseul nostru urcă o zonă cu piatră până la Tăul Ghimpele – 2122 m alt. De aici se mai urcă puţin până în Şaua Pelegii – 2285 m alt. În acest punct se întâlnește traseul de creastă bandă roşie pe fond alb ce vine de la Pui prin Porțile Închise şi traseul cruce galbenă pe fond alb ce vine de pe Vf. Custura, peste Vf. Păpușa (dreapta) şi merg spre Râușor, respectiv Lacul Bucura peste Vf. Peleaga. Tot de aici pleacă traseul de legătură cruce roşie pe fond alb spre Lacul Galeş prin Valea Rea.

Sursa:https://www.salvamonthd.ro/uploads/traseeRetezat/TraseeRetezat-12.pdf

Foto:Wikimedia Commons (Licenta libera)




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu