miercuri, 13 martie 2024

Manastirea Iviron *Manastire de pe muntele Athos

Manastirea Iviron
*Manastire de pe muntele Athos
*Foto:Creative Commons

Potrivit surselor istorice, Mănăstirea Iviron din Athos a fost fondată în 980. Ioan Ivir, conducătorul local al Meshiei iberice și un nobil bizantin cu titlu, fiind dezamăgit de agitația lumească, s-a retras la o mănăstire de pe Muntele Olimp. Ulterior, reîntâlnindu-se cu fiul său Eutimie, sosit de la Constantinopol, Ioan a plecat la Sfântul Munte, unde s-a apropiat duhovnic de Atanasie din Athos. Atanasie a dat pribegilor o bucată de pământ la o distanță de 1000 de pași de mănăstirea sa, unde au construit chilii pentru 8 călugări iberici. Mai târziu, aici a fost întemeiată mănăstirea. Atanasie l-a tratat întotdeauna cu mare respect pe Ioan și chiar l-a făcut îngrijitor al Marii Lavre. Acest post, după moartea lui Ioan, conform voinței lui Atanasie din Athos, a fost înlocuit de fiul său, Euthymius. Un rol major în întemeierea mănăstirii, așa cum se menționează în scrierile vieții lui Euthymius, l-a jucat și comandantul bizantin și ruda lui Ioan Ivir, Ioan Tornikius, care a părăsit serviciul militar pentru a sluji lui Dumnezeu. După moartea lui Ioan Tzimisces, amenințarea unei lovituri militare de stat se profilează asupra Imperiului, când liderul militar Varda Sklir a încercat să preia puterea și să-i răstoarne pe tinerii împărați Vasile al II-lea și Constantin al VI-lea. Tornikios a fost forțat să ia din nou sabia pentru a conduce armata a 12.000 de armeni și iberici. Vasile al II-lea l-a înzestrat cu generozitate pe Tornikios și i-a dat permisiunea de a construi o nouă mănăstire, eliberând un taur special de aur în 980.
Mănăstirea Iviron este situată la 1,5 ore drumeție de la capitala Sfântului Munte. În fața intrării în mănăstire se află un mic chioșc, în incinta căruia vizitatorii se pot bucura de priveliștea munților și a mării, precum și să bea apă rece de la un izvor din apropiere.
În centrul curții se observă templul principal, în stânga — capela Paznicei, în dreapta — noua clădire a sacristiei și a bibliotecii, trapeza și clopotul turn, iar în adâncuri un turn mare, maiestuos, dar care a păstrat urmele timpului. Toate aceste ediții centrale sunt înconjurate de o clădire cu patru etaje, care adăpostește chiliile călugărilor. Templul principal maiestuos este dedicat Adormirii Maicii Domnului și a fost fondat la sfârșitul sec. al X-lea. Construcția a fost finalizată în 1030 datorită patronajului unuia dintre cei 4 ctitori iberici — George Varasvadze. Tipul arhitectural al templului se aseamănă cu templul principal al Lavrei, care a fost construit cu douăzeci de ani mai devreme. Pe podeaua de marmură, decorată cu ornamente geometrice, s-a păstrat inscripția ctitorită a călugărului Gheorghe. În timpul construcției acestui templu s-au folosit elemente arhitecturale ale altor clădiri, datorită cărora aici s-au păstrat capitelurile coloanelor decorate cu frunze de plante și flori de crin, plăci de marmură cu monograma lui Iisus Hristos și alte elemente remarcabile ale arhitecturii bizantine.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu