joi, 8 august 2024

Cabana Turistica Tudor Petrimanu – Lacul Galbenu – Lacul Glaciar Muntinu – Iezerul Latoritei*muntii Latoritei


Cabana Turistica Tudor Petrimanu – Lacul Galbenu – Lacul Glaciar Muntinu – Iezerul Latoritei*muntii Latoritei

Traseu: nemarcat, nerecomandat iarna

Durata: 5 ore

*Foto:Creative Commons













duminică, 4 august 2024

Manastirea Cutlumus * muntele Athos

Manastirea Cutlumus
*muntele Athos
*Foto :Creative Commons



Cutlumuș (Kutlumusiu, în greacă Μονή Κουτλουμουσίου) este o mănăstire ortodoxă de pe Muntele Athos, a șasea în ierarhia mănăstirilor din Athos. Este situată în centrul versantului nord-estic al Muntelui Athos, în apropiere de Karyes. Cutlumuș are cel mai bun port de agrement de pe Muntele Athos, numit Kamegra, care se află la o jumătate de oră mers, spre est de la portul mănăstirii Iveron. Navele către Muntele Athos acostează la Kamegra.
Mănăstirea este construită sub forma unui patrulater și este înconjurată de ziduri cu chilii pe trei niveluri. În zidul vestic, în treapta superioară, se află un refectoriu, iar în partea de nord sunt două porți. Biserica Schimbarea la Față a Domnului - are o singură cupolă; vestibulul este din marmură, în biserica ce este în formă de cruce. Unul dintre schiturile din Cutlumuș este schitul Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, a cărui colibă în cinstea Sfântului Ioan Gură de Aur, a fost administrată timp de peste 25 de ani de celebrul călugăr, scriitor duhovnicesc athonit Moise Svyatogoreț (1952-2014).




joi, 1 august 2024

Vremea din batrani * August 2024

Vremea din batrani
*Luna August 2024
*Gromovnicul
*Foto:Creative Commons

Pe data de 1 și 2 august 2024 vremea este plăcută. Este bine, deoarece va bate vântul. Acesta este un factor foarte important de punctat.
În schimb, pe 3 și 4 august 2024, se anunță ploaie Acum să nu vă gândiți doar la București. Ați văzut că și în capitală sunt sectoare în care nu a căzut nicio picătură de apă, nu a venit nicio vijelie. În timp ce alte zone sunt foarte afectate. Așa că, ce vă spun eu acum este pentru toată țara.
Pe 5 și 6 august 2024 vremea se îndreaptă și devine plăcută.
În următoarele două zile, pe 7 și 8 august 2024, apare din nou ploile. Cred că vor să compenseze pentru săptămânile în care au fost temperaturi extreme.Din data de 9 august până în 27 august 2024 vom avea parte doar de vânt și ploaie. Dacă nu ne-am răcorit în luna iulie, o facem în august. Este a opta lună și optul acesta este plin de neprevăzut întotdeauna.
După data de 27 august 2024 vremea se îndreaptă paradoxal.
Între 28 și 31 august 2024, temperaturile revin în parametri normali. Va fi plăcut, nu va mai sufla nici vântul. Nu mai dăm ochii nici cu ploaia.