duminică, 8 septembrie 2024

Cabana Turistica Tudor Petrimanu – Lacul Galbenu – Coasta Benghi – Strategica – Varful Petrimanu – Lacul Petrimanu * muntii Latoritei



Cabana Turistica Tudor Petrimanu – Lacul Galbenu – Coasta Benghi – Strategica – Varful Petrimanu – Lacul Petrimanu * muntii Latoritei

*Traseu: nemarcat, interzis iarna

*Durata: 6 ore

*Foto:Creative Commons





















miercuri, 4 septembrie 2024

Cel mai mare cutremur produs vreodata 9,5 pe scara Richter * Seismul din Valdivia (Chile)

Cel mai mare cutremur produs vreodata 9,5 pe scara Richter * Seismul din Valdivia (Chile)
*Foto:Creative Commons

Până în prezent, seismul de 9, 5 grade pe scara Richter a fost inclus în arhive ca drept cel mai puternic din istoria lumii. A început la ora 15: 11, iar durata lui a fost una record, 10 minute
Ziua de 22 mai 1960 este una ce trezește amintiri extrem de triste locuitorilor din Chile, căci în țara lor a avut loc, de fapt, cutremurul de 9, 5 grade pe scara Richter, sub forma unui tsunami. Și, de parcă nu era suficient, au urmat replicile, cu magnitudini la fel de mari, de peste 7, 5 grade, care au ținut până la începutul lui iunie.
Cutremurul a mai rămas în istorie și ca seismul din Valdivia, deoarece acest oraș a fost cel mai afectat de una de șoc. Efectele fenomenului tectonic s-au întins pe o lungime ce a depășit 1.000 de kilometri. Epicentul a fost la Lumaco, la aproximativ 500 km de Santiago.
Jumătate din casele și clădirile din Valvidia au fost puse la pământ. Al doilea oraș în care mișcarea telurică a distrus aproape tot în cale a fost Puerto Montt. În total, la nivel național, efectele s-au” întins” pe o suprafață de 400.000 de kilometri pătrați, de la Talca și până în insula Chiloe.
Cutremurul s-a mai făcut simțit și în alte zone, atât din apropiere, cât și de pe alte continente, mai exact: în Japonia, în Filipine, în Hawaii, în Noua Zeelandă, în Los Angeles, în San Diego și în Long Beach. Totuși, aici nu au fost magnitudinile și pagubele la fel de mari ca cele de pe coasta chiliană.
În urma cutremurului din 1960, de 9, 5 grade, în Chile, la nivel național, au murit aproape 6.000 de persoane. Alte peste două milioane au rămas pe drumuri, după ce casele le-au fost înghițite de tsnuamiul devastator. Pe lângă acestea, peisajul s-a modificat vizibil, precum alunecările de teren sau copaci distruși.
Nu au lipsit nici pagubele economice. Acestea s-au ridicat la peste 550 de milioane de dolari.



luni, 2 septembrie 2024

Manastirea Pantocrator * muntele Athos

Manastirea Pantocrator
*Muntele Athos
*Foto:Creative Commons

Mănăstirea Pantocrator este situată la 2 ore distanță de Karyes pe nord-estul peninsulei Athos, în apropiere de ruinele orașului antic. Este situată pe un deal stâncos, la o altitudine de 50 de metri.
Pantocrator reprezintă o fortăreață din patru unghiuri cu portiere și este împărțită în interior în două curți. Pe primul se află chilii pentru oaspeți, diverse ateliere și un turn înalt cu o biserică alăturată de sacristie; pe al doilea - hramul principal al Schimbării la Față, turnul clopotniță și trapeza.
Mănăstirea a fost fondată de doi aristocrați greci care și-au încheiat viața aici în monahism: stratopedarhul Alexis și fratele său Ioan. Cu toate acestea, există o legendă că mănăstirea a fost fondată de împăratul Alexis Comnenos.
Biserica principală a mănăstirii se află în partea de vest a curții înguste și, ca și alte biserici din Sfântul Munte, aparține tipului de biserică „cupolă în cruce”. Cele două pronaose ale templului s-au unit în 1847. Catapeteasma a fost creată în 1640. Templul a fost pictat în sec. al XIV-lea, imediat după finalizarea construcției; acesta este un exemplu viu de artă macedoneană, dar, din păcate, majoritatea frescelor s-au pierdut, deoarece templul a fost pictat din nou în 1854.




duminică, 1 septembrie 2024

Vremea din batrani * Septembrie 2024


Vremea din batrani pentru luna septembrie 2024
*Gromovnicul
*Foto:Creative Commons


Pe 1 canicula in toata tara.Intre 2 si 9 seceta indeosebi in nord ,vest si centrul tarii.In saptamana 9-16 temperatura aerului va fi mai ridicata decat cea normala.In aceasta saptamana vor aparea ploile cu precadere in vest.In perioada 16-23 va fi bine si cald ,vor fi si ceva ploi.Intre 23 si 30 Septembrie va fi mai cald decat in mod normal cu ploi razlete.