luni, 2 septembrie 2024

Manastirea Pantocrator * muntele Athos

Manastirea Pantocrator
*Muntele Athos
*Foto:Creative Commons

Mănăstirea Pantocrator este situată la 2 ore distanță de Karyes pe nord-estul peninsulei Athos, în apropiere de ruinele orașului antic. Este situată pe un deal stâncos, la o altitudine de 50 de metri.
Pantocrator reprezintă o fortăreață din patru unghiuri cu portiere și este împărțită în interior în două curți. Pe primul se află chilii pentru oaspeți, diverse ateliere și un turn înalt cu o biserică alăturată de sacristie; pe al doilea - hramul principal al Schimbării la Față, turnul clopotniță și trapeza.
Mănăstirea a fost fondată de doi aristocrați greci care și-au încheiat viața aici în monahism: stratopedarhul Alexis și fratele său Ioan. Cu toate acestea, există o legendă că mănăstirea a fost fondată de împăratul Alexis Comnenos.
Biserica principală a mănăstirii se află în partea de vest a curții înguste și, ca și alte biserici din Sfântul Munte, aparține tipului de biserică „cupolă în cruce”. Cele două pronaose ale templului s-au unit în 1847. Catapeteasma a fost creată în 1640. Templul a fost pictat în sec. al XIV-lea, imediat după finalizarea construcției; acesta este un exemplu viu de artă macedoneană, dar, din păcate, majoritatea frescelor s-au pierdut, deoarece templul a fost pictat din nou în 1854.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu