joi, 25 martie 2010

CARLO MAURI(alpinist si explorator)

Carlo Mauri (n. 25 martie 1930, oraşul Lecco, Italia; d. 31 mai 1982, Lecco) a fost un alpinist şi explorator italian, care a devenit faimos în Italia şi în lume prin participarea sa la Expediţiile Ra I şi Ra II (1969-1970), în cadrul cărora a navigat pe Oceanul Atlantic, făcând parte din echipajul condus de către norvegianul Thor Heyerdahl.

Biografie

Carlo Mauri s-a născut la data de 25 martie 1930 în oraşul italian Lecco. A fost colaborator al revistelor de alpinism şi membru al grupului alpinistic Gruppo Ragni Grignetta din Lecco. După primele ascensiuni efectuate în Munţii Alpi, el a petrecut prima iarnă pe vârful Cima Grande di Lavaredo, aflat în apropierea vârfului Mont Blanc în februarie 1953.

A devenit apoi protagonistul a numeroase expediţii, cum ar fi expediţia din anul 1956 din Ţara de Foc, unde a escaladat Monte Sarmiento şi a făcut parte din echipajul Gasherbrun IV, alături de Riccardo Cassin şi Walter Bonatti, care a călătorit în Pakistan. În anul 1959, a traversat pădurea ecuatorială şi a ajuns pe vârful Ruwenzori (situat la graniţa dintre Uganda şi Congo).

Începând din anul 1960 a explorat fiordurile din Groenlanda, escaladând munţii de la Cercul Polar Arctic. După o perioadă de inactivitate din cauza problemelor de sănătate, în anul 1966 a efectuat expediţia “Città di Lecco” în Ţara de Foc pentru a cuceri vârful Buckland al Muntelui Acongagua. În anul 1967 a traversat zona rezervată aborigenilor din Australia şi munţii din Noua Guinee şi Noua Zeelandă. În iarna anilor 1967/1968 a făcut parte dintr-o echipă ştiinţifică-alpinistică care a efectuat o expediţie pe Muntele Erebus din Antarctida.

În anul 1969, exploratorul norvegian Thor Heyerdahl l-a invitat pe Carlo Mauri să navigheze pe nava de papirus Ra şi apoi, în urma eşuării primei expediţii, pe nava de papirus Ra II (1970), cu care a călătorit din Maroc şi până în Barbados, traversând Oceanul Atlantic. De asemenea, Carlo Mauri a navigat alături de Heyerdahl şi în expediţia Tigris (1977-1978), în apele Oceanului Indian. Rolul său a fost cel de fotoreporter al expediţiei şi expert în facerea nodurilor.

În afară de aventura cu Expediţiile Ra, el a efectuat expediţii de explorare pe întreaga planetă începând din stepa Asiei şi până în Patagonia, pe fluviul Amazon, realizând numeroase documentare şi reportaje jurnalistice în special pentru televiziunea italiană Rai. În anul 1975 a călătorit în Africa şi America pentru a realiza un film documentar pentru televiziunea Rai. A obţinut premiul “Genziana d’oro” la Festivalul internaţional montan “Città di Trento” din 1977. A îndurat multe chinuri pentru a produce filme documentare în locurile cele mai greu accesibile de pe glob.

În noiembrie 1980, exploratorul italian Carlo Mauri, care suferea de aproximativ 10 ani de o pseudoartroză infectată post-fracturară la nivelul tibiei stângi, a luat legătura cu medicul ortoped rus Gavriil Abramovici Ilizarov care inventase un fixator şi s-a aventurat până în Kurgan-ul siberian pentru a-i cere sprijin. La 6 luni după operaţia suferită pentru instalarea fixatorului, Mauri a devenit din nou apt de a se deplasa, infecţia fiind eradicată şi deficienţele osoase corectate simultan cu imobilizarea prin acelaşi fixator.

Carlo Mauri a încetat din viaţă la data de 31 mai 1982 în oraşul natal Lecco, în urma unui infarct.

SAURSA:”Wikipedia”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu