miercuri, 21 aprilie 2010

Cele mai spectaculoase jafuri din istorie





Sunt jafuri care au facut inconjurul lumii. Au planuit si au dat lovitura perfecta si s-au ales cu zeci de milioane de lire sterline sau dolari. Au fost furate opere de arta importante, dar pentru a se alege cu bani hotii nu au ezitat nici sa ia ostatici si nici sa curme vieti. Sunt jafurile celebre si spectaculoase ale istoriei care au fost sau nu rezolvate.

De-a lungul anilor au fost multe alte jafuri spectaculoase: s-au furat de la opere de arta unice, la nepretuite obiecte de cult si, cel mai des, bani, foarte-foarte multi bani.
Bani, aur si impuscaturi
1. In Brazilia a fost comis cel mai spectaculos jaf din istorie: pe 8 august 2005, printr-un tunel de 80 de metri, hotii au carat peste 3 tone de bancnote din sediul Bancii Centrale din Fortaleza in valoare de 68 de milioane de dolari.
Furtul de la Banca Centrala din Fortaleza l-a depasit pe cel de la Knightsbridge Security Deposit (Anglia), din 12 iulie 1987, care s-a lasat cu pagube de circa 40 de milioane de lire sterline, echivalentul a 66 de milioane de dolari.
“Este ca-n filme. Banuiesc ca hotii au sapat cel putin trei luni la tunel”, declara, uluit, un politist. Un altul remarca precizia cu care a fost executat jaful: “Pesemne ca stiau exact unde se afla trezoreria”.
Hoti au actionat foarte ingenios, dupa un plan care seamana izbitor cu scenariul filmului “Small time crooks” de Woody Allen, aparut in 2000.
Pe scurt, au inchiriat o casa o apropierea bancii, unde si-au deschis o afacere ca sa le serveasca drept paravan. In acelasi timp, sapau linistiti un tunel care sa-i duca in banca, exact sub seiful principal.

Operatiunea, care s-a intins pe circa trei luni, a fost atat de discreta, incat nici macar vecinii ori trecatorii nu si-au dat seama ca sub se construieste o galerie atat de impresionanta. Si mai spectaculos este ca totul s-a petrecut chiar in centrul orasului cu o populatie de peste 2 milioane de locuitori, care este si capitala statului Ceara.
2. Un alt jaf extrem de periculos a fost cel de la Northern Bank din Irlanda. Chiar daca nu ocupa decat locul cinci in topul celor mai mari jafuri din toate timpurile, acest atac a starnit senzatie avand in vedere valoarea considerabila a prazii, dar si maniera destul de originala folosita.
Hotii au luat ostatici, timp de 24 de ore, membrii familiilor a doi oficiali ai Northern Bank, dupa care, impreuna cu respectivii oficiali, au patruns in sediul central al bancii din Belfast, de unde au sustras sacii cu bani. Politia investigheaza posibilitatea ca o masina arsa descoperita intr-un parc forestier sa fi fost implicata in operatiunea de jaf.
Operatiunea, desfasurata cu o precizie militara, s-a incheiat fara victime, doar unul dintre cei doi functionari bancari fiind tratat pentru hipotermie. Responsabilitatea jafului de la Northern Bank, o subsidiara a National Australia Bank, ar putea apartine unei grupari paramilitare. Este vorba de o operatiune bine organizata, executata cu o precizie militara, implicand probabil 20 de persoane.
Cei mai bine organizati infractori din Irlanda sunt paramilitarii din toate gruparile, IRA are cea mai buna capacitate de a executa o astfel de operatiune si de a administra o suma de 20 sau 30 de milioane de lire sterline.
Oficial, si fara o dovada formala, politia si autoritatile de la Belfast raman la o atitudine prudenta si nu se pronunta cu privire la cine este autorul jafului.
3. Un alt jaf celebru este cel al Bancii Frantei, din Toulon, din 1992. Folosindu-se de informatii din interior, livrate de un angajat al bancii, banda a sechestrat o ruda a paznicului, fortandu-si astfel intrarea in banca. Si ca sa fie siguri ca sunt credibili, banditii l-au “captusit” pe acesta cu explozibil.
Raufacatorii au reusit sa usureze banca de 160 de milioane de franci (30 de milioane de dolari). In urmatoarele doua luni, mare parte dintre banditi au fost arestati. Banca a reusit sa recupereze mai putin de 10% din suma furata.
4. 8 august 1963: Trenul postal Glasgow-Londra este jefuit de Ronald Biggs si complicii sai, care fura aproximativ 2,6 milioane de lire sterline (6 milioane de dolari, la aceea vreme). Operatiunea este calificata drept una de meseriasi, atat pentru importanta sumei, cat si pentru indrazneala si maiestria executiei.
5. 26 noiembrie 1983: Sase indivizi ataca un depozit de valori, pe aeroportul londonez Heathrow. Ei fura trei tone de lingouri de aur, totalizand 25 de milioane de lire sterline (37 de milioane dolari).
6. 20 decembrie 1996: Sase falsi politisti ataca o firma de transport de valori din Buenos Aires, plecand cu 18 milioane de pesos (tot atatia dolari).
Arta, o valoare perena pentru cunoscatori
Multe pasiuni sunt determinate de operele de arta. Pentru iubitorii de frumos, placerea contemplatiei; la colectionari, ea este insotita de dorinta de posesie si de investitie; pentru hot, opera este o marfa ce poate fi vanduta pe bani multi, daca sti cum si cui.
Exista si cateva tipare ale furturilor de arta: ramanerea in muzeu dupa inchidere, asa cum s-a intamplat la celebrul jaf de la Muzeul Brukenthal din Sibiu, in 1968, angajarea ca muncitori intr-un muzeu, ca in cazul furtului Monei Lisa din 1911, deghizarea in politisti, ca la marele jaf de la Metropolitan Museum din New York.
1. In 1969, doi hoti au intrat in Oratoriul din San Lorenzo si au scos panza “Nasterea Domnului”, semnata Caravaggio din rama si au fugit. Pictura este estimata la peste 20 de milioane de dolari.
2. Unul dintre cele mai faimoase jafuri este cel de la muzeul Isabella Stewart Gardner din Boston. La ora 1:24 a.m., pe data de 18 martie 1990, hotii au dat lovitura la muzeul de arta. Cel mai mare jaf din lumea artei comis in istoria Statelor Unite a ramas inca nerezolvat.
A fost oferita o recompensa de nici mai mult nici mai putin de cinci milioane de dolari. Valoarea picturilor furate (realizate de Vermeer, Rembrandt, Flinck si Manet) depaseste suma de 300 de milioane de dolari. Cel mai valoros tablou disparut este “Concertul” lui Vermeer. Spargatorii s-au deghizat in politisti si au convins paznicii ca faceau o verificare.
3. Mai recent, in octombrie 1995, violonistei Erica Morini i s-a furat vioara din apartamentul sau newyorkez. Instrumentul, denumit Davidoff-Morini Stradivarius, a fost realizat in 1727 de catre legendarul Antonio Stradivari si valoreaza peste trei milioane de dolari.
4. In 1999, chiar pe 31 decembrie, in timp ce afara toata lumea admira artificiile, un hot a patruns in Muzeul Ashmolean, din Oxford, de unde a furat un peisaj “View of Auvers-sur-Oise” semnat Cezanne, care valora in jur de sase milioane de dolari.
5. In decembrie 2002, doi hoti au utilizat o scara pentru a urca pe acoperisul muzeului Vincent Van Gogh din Amsterdam. Dupa ce au patruns in cladire, in doar cateva minute, acestia au furat doua panze semnate Van Gogh, ambele valorand peste 30 de milioane de dolari. Desi politia olandeza a condamnat doi barbati in 2003, picturile nu au fost recuperate.
6. In august 2003, doi barbati au furat din castelul Drumlanrig, din Scotia, “Madonna cu fusul” a lui Leonardo Da Vinci. Considerata a fi una dintre cele mai valoroase lucrari ale Maestrului, pictura a fost estimata la nici mai mult nici mai putin de 65 de milioane de dolari.
7. Cele mai recente jafuri spectaculoase au avut loc in februarie 2008. Aceasta luna a cunoscut, in Europa, trei jafuri de proportii, nu numai prin valoarea pieselor furate, dar, mai ales, prin violenta lor. 6 februarie, Centrul Cultural Zeedam din Pfoffikon, Elvetia. Dispar doua picturi de Picasso, estimate la 3 milioane euro.
10 februarie 2008, Zurich, Muzeul Buhrle. Jaf cu mana armata. Sunt luate 4 tablouri de Monet, Van Gogh, Degas si Cezanne. Este considerat furtul secolului.
18 februarie 2008, Catedrala din Tournai, Belgia. O cruce bizantina din secolul XIII si inca 12 piese sunt furate de persoane mascate si inarmate.
In Marea Britanie, exista catalogul international Art Loss Register. Conform lui, in fiecare luna, pe lista furturilor se adauga aproximativ 1.200 de lucrari, jefuite din colectii particulare, muzee sau colectii publice.
SURSA:”ziare.com-autor:Bogdana Boga”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu