joi, 22 aprilie 2010

JAFUL,JAFURILOR





Peste 31,4 milioane de euro au fost furati intr-un atac cu luare de ostatici asupra unei banci din Belfast

Politia nord-irlandeza a declansat o vasta operatiune de urmarire a autorilor, inca necunoscuti, ai unuia din cele mai mari jafuri din istoria Marii Britanii – peste 22 de milioane de lire sterline (echivalentul a peste 31,4 milioane de euro). Chiar daca nu ocupa decit locul cinci in topul celor mai mari jafuri din toate timpurile, atacul desfasurat luni asupra Northern Bank este cel care s-a soldat cu cea mai mare paguba in ultimii 4-5 ani, ceea ce il face sa poata fi considerat, cel putin pina in prezent, “jaful secolului”.
Jaful a stirnit senzatie avind in vedere valoarea considerabila a prazii, dar si maniera destul de originala folosita. Duminica, hotii au luat ostatici, timp de 24 de ore, membrii familiilor a doi oficiali ai Northern Bank, dupa care, impreuna cu respectivii oficiali, au patruns in sediul central al bancii din Belfast, de unde au sustras intre sacii cu bani. Politia investigheaza posibilitatea ca o masina arsa descoperita intr-un parcul forestier sa fi fost implicata in operatiunea de jaf. Operatiunea, desfasurata cu o precizie militara, a durat 24 de ore si s-a incheiat luni seara, fara victime, doar unul dintre cei doi functionari bancari fiind tratat pentru hipotermie.
IRA, banuita de implicare in jaf
Responsabilitatea jafului de la Northern Bank, o subsidiara a National Australia Bank, ar putea apartine unei grupari paramilitare, a apreciat ieri un fost responsabil al diviziei antitero a politiei, Bill Lowry. “Este vorba de o operatiune bine organizata, executata cu o precizie militara, implicind probabil 20 de persoane”, a spus Lowry. “Cei mai bine organizati infractori din Irlanda sint paramilitarii si, din toate gruparile, IRA are cea mai buna capacitate de a executa o astfel de operatiune si de a administra o suma de 20 sau 30 de milioane de lire sterline”, a explicat el.
Oficial, si fara o dovada formala, politia si autoritatile de la Belfast ramin la o atitudine prudenta. “Este prea devreme sa spunem cine este autorul jafului”, a declarat Ian Pearson, secretarul de stat britanic insarcinat cu securitatea in Irlanda de Nord. “Pot asigura, in fata lumii intregi, ca politia desfasoara activ ancheta si ca ea va face tot ce este posibil pentru a-i deferi justitiei pe cei responsabili”, a adaugat Person.

24 de ore de teroare
Iata filmul operatiunii, asa cum a fost el reconstituit de ziaristii de la cotidianul “The Sun”.
Duminica, ora 22.00. Indivizi inarmati si mascati ocupa casele a doi oficiali ai Northern Bank. Membrii familiilor acestora sint luati ostatici si transportati in locatii ramase necunoscute.
Luni, ora 7.30. Cei doi oficiali sint indrumati sa se duca la serviciu, la birourile lor, sa vorbeasca in mod normal cu colegii si sa se angajeze in rutina zilnica. In cazul celui mai mic indiciu de alarma, familiile lor ar fi fost in pericol.
Luni, ora 16.30. Northern Bank, situata in apropierea Primariei Belfastului, isi inchide portile.
Luni, ora 18.00: Membrii bandei de hoti se intilnesc cu managerii si se pregatesc sa goleasca centrul de distribuire a banilor din incinta cladirii, plin in acea clipa. Seifurile nu puteau fi deschise decit prin introducerea unor coduri speciale, cunoscute numai de cei doi oficiali, constrinsi sa colaboreze
Luni, ora 20.30. La capatul a doua ore si jumatate, hotii termina de mutat muntele de bani din subsolul bancii intr-un camion vechi.

Luni, ora 22.00. Cei doi manageri bancari sint abandonati pe un drum de tara, departe de capitala. Ei nu au fost raniti, insa unul din ei a necesitat tratament pentru hipotermie. Familiile lor sint eliberate
Luni, ora 23.45. Autoritatile si politia din Irlanda de Nord sint alertate.
Topul marilor jafuri
• 8 august 1963: Trenul postal Glasgow-Londra este jefuit de Ronald Biggs si complicii sai, care fura aproximativ 2,6 milioane de lire sterline (6 milioane de dolari, la acea vreme). Operatiunea este calificata drept “jaful secolului”, atit pentru importanta sumei, cit si pentru indrazneala si maiestria executiei.
• 17-19 iulie 1976: 337 de casete de valori ale bancii Societe Generale din plin centrul Nisei sint sparte cu ranga si golite. Banditii au luat o prada evaluata precis la 46.483.522 franci si 45 de centime (7,5 milioane dolari)
• 25 decembrie 1982: Cutiile de valori ale Bancii Andaluziei, din Marbella, sint golite de hoti. Valoarea prazii a fost de aproape 10 milioane de dolari
• 26 noiembrie 1983: Sase indivizi ataca un depozit de valori, pe aeroportul londonez Heathrow. Ei fura trei tone de lingouri de aur, totalizind 25 de milioane de lire sterline (37 de milioane dolari)
• 21 decembrie 1984: 68,5 milioane de dolari canadieni (51 de milioane de dolari) sint subtilizati din sediul societatii financiare Merrill Lynch, din Montreal
• 3 februarie 1985: Peste 40 de milioane de dolari, in bijuterii, pietre pretioase si aur, dispar dintr-o banca din Ierusalim
• 12 iulie 1987: Jefuirea unui depozit din Knight’s Bridge (centrul Londrei) aduce hotilor o prada de 40 de milioane de lire sterline (72 milioane dolari).
• 25 martie 1990: Patru barbati inarmati fura 31,3 milioane de franci elvetieni dintr-o filiala a UBS (uniunea bancilor elvetiene) din Geneva.
• 16 decembrie 1992: Jaf la filiala Banque de France din Toulon, executat de 10 indivizi. Prada:146 de milioane de franci (26,5 milioane de dolari).
• 20 decembrie 1996: Sase falsi politisti ataca o firma de transport de valori din Buenos Aires, plecind cu 18 milioane de pesos (tot atitia dolari).
• 1 septembrie 1997: Cinci barbati inarmati fura din Zurich 53 de milioane de franci elvetieni (35 de milioane de dolari) din banii bancilor elvetiene.
SURSA:”9am.ro”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu