marți, 27 aprilie 2010

Calator pe Valea Ariesului




( La Sipote, Poarta Zmeilor, Huda lui Papara, Vanatarea)

Va intoarceti cu masinile in Valea Ariesului, pe care mai urcati cam 4-5 km pana la iesirea din defileu, in satul Salciua. Nota Bene! Cam la 2km, cand soseaua trece peste linia ferata a defunctei Mocanite, va opriti in parcarea de pe stanga, , sa vedeti/pozati Cascada ” La Sipote”. Apoi, la intrarea in Salciua, se pot lasa masinile ( dar nu-s in “siguranta”, le puteti duce pana la o casa, mai sus, dar soseaua e stramta, nu prea permite parcarea, poate intr-o curte!) si se trece Ariesul pe o punte suspendata. Apoi, drept inainte, printr-un fanat, ajungi intr-o ulita a satului unde de fapt poti ajunge si cu masina, dar pe ocolite, pe asfalt pana la biserica si de acolo la stanga ( pe acolo se merge cu masina la Huda lui Papara , Manastirea si catunul “Sub Piatra”).

In Salciua, puteti campa pe malul Ariesului, dupa ce, de la biserica ati pornit spre manastire. Se poate urca cu masina pana la manastire ( 6 km. de la biserica), dar drumul e ingust, cu putine posibilitati de a face loc celor ce vin din sens invers. Dar ff rar trec masini pe acel drum! E o mica parcare inainte de manastire; cam putine locuri de cort, noi am gasit un fanat cosit de curand.
Pe acea ulita unde ai ajuns daca ai trecut pe puntea suspendata sau cu masina pe la biserica, unde drumul coteste 90 grade dr. spre manastire, intalnesti marcajul cruce rosie, care te duce inainte, trecand paraul, oarecum paralel cu Valea Ariesului ( spre avalul ei),dar in urcus la inceput lin, prin padure, pana in poiana “La Sipote”( Balconul Sipotelor). Marcajul urca mai departe spre platou, la Poarta Zmeilor, cam in 1,1/2 ore, dar, din platou aveti mari dificultati de orientare ca sa va duceti la Vanatare. Asa ca, ori va intoarceti la Sipote, ori renuntati la Poarta Zmeilor.

De la Sipote, urmati Tr. Rosu, spre in sus si inapoi.
In curand, la iesirea din padure, veti defila prin fata unui abrupt calcaros, printr-un peisaj pitoresc, tipic Apusenilor: grajduri, fanate, casute ca-n povesti, in coborare lina spre Manastire (in constructie), langa o veche bisericuta liliputana, de lemn ,,recent restaurata si langa Huda lui Papara, in care puteti intra o bucata, pe resturile din amenajarile facute de speologii din Blaj, dar distruse de viituri. . Apoi treceti apa, unde gasiti un “ciurgau” cu apa rece de unde va aprovizionati si urcati pe drum intr-o sa, loc de basm. De acolo, coborati in 15-20 min. la Vanatare, locul unde 3 paraie se unesc si dispar in subteran, spre a iesi prin Huda pe care ati vizitat-o.
Spre Vanatare, din culme, unde e o troita, coborati direct inainte pe langa o gospodarie (in dr) si pe un fir de vale seaca; e poteca si marcaj. Ajunsi la parau, intr-o poienita cu vatra de foc, loc fain, explorati-l si in amonte putin ( cascadute faine). Pentru cele din aval, spre Vanatare ( peretele “vanat” vazut de sus de langa troita), trebuie un mic ocol pe o potecuta peste pintenul de pe versantul drept. Apoi, ajunsi iar la firul apei, ai 4 “obiective” cu pornire din acest punct:
a. pe firul apei, in aval, pana unde dispare apa.
b. de urcat pe poteca abrupta de vizavi, pe o crestulita/sa, de vazut cascada Vaii Poienii.
c. de intrat 15-20m intr-o grota/tunel,de pe pe malul stang.
d. de urcat pe firul apei, prin apa si cateva cascadute, macar o bucata, dar se poate pana in poienita amintita mai sus, de unde va intoarceti spre troita si Huda lui Papara.

Din sa,la intoarcere puteti cobori pe dealul din stanga, paralel cu poteca/drumul de carute pe care ati urcat de la Huda, (daca nu e prea cald.)

SURSA:”alpinet.org”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu