joi, 18 noiembrie 2010

Ciudateniile de pe raul Hopra



Niste fotografii au fost facute in mijlocul naturii, pe malul raului Hopra. Una dintre ele, realizata in 26 iulie 1991, la orele 17.00, era de-a dreptul senzationala, aici fiind fixate mai multe evenimente petrecute cu mult timp inainte.
In prim-plan, se puteau vedea citiva copaci cu virfurile rupte, precum si citeva obiecte si un personaj care in momentul fotografierii nu fusesera acolo: o femeie, care dormea intr-o barca pneumatica aflata la mal, si un rucsac alaturi. In mod evident, in acest loc fusese o tabara de excursionisti.
Urmatoarea fotografie, facuta 15 minute mai tirziu, a fost cu mult mai senzationala: in partea dreapta a cadrului aparea un soldat cu casca pe cap, care statea in transee. In anii razboiului, prin aceste locuri trecuse intr-adevar una dintre principalele linii de aparare.
In fotografie erau deci imortalizate evenimente petrecute cu aproape 50 de ani in urma. In anul urmator, cu aparatul lui Silanov nu au mai fost facute fotografii prea senzationale, cu exceptia a doua cadre, executate pe acelasi mal al raului Hopra.
Fusese fotografiat malul raului, dar in fotografie aparusera un cort in care se vedeau figurile a doua persoane, precum si o plasa de pescuit. In cea de-a doua fotografie, in care initial fusese de asemenea fotografiat doar malul gol al riului, apareau doi tineri, care abia se intilnisera aici.
In expeditiile ulterioare, fusese fotografiat acelasi mal pustiu al raului, si in cadre apareau din nou figurile unor persoane care poposisera mai demult in aceste locuri. Vom putea privi in trecut, chiar si in cel mai indepartat . Astfel de experimente, in care sa fie studiata memoria cimpului, au fost efectuate in locuri putin populate sau chiar pustii.
n acele locuri unde avusesera loc evenimente importante fotografiile pareau ca sunt executate din mai multe straturi, evenimentele suprapunindu-se deci unele peste altele. Intrebarea este cat de mult poate privi in trecut aparatul lui Silanov. Intr-unul din cadre, de exemplu, a aparut un tanc, utilizat in 1921, in timpul Razboiului civil din Rusia.
Silanov nu a dorit sa genereze senzatie in jurul sau si a fotografiilor sale: “Grupul nostru de cercetare va trebui sa inteleaga cit mai bine acest fenomen”, declara el. “Daca vom reusi sa invatam sa inregistram cimpul informational, cu siguranta ca vom putea privi in trecut, chiar si in cel mai indepartat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu