miercuri, 30 iunie 2010

Variati posturile sexuale


De ce este bine să abordăm diferite poziţii sexuale odată cu evoluţia relaţiei noastre de cuplu? Pentru că măreşte fascinaţia, atracţia erotică, apropierea fizică, intimitatea şi nu numai… Vom începe să prezentăm cum poate un cuplu să descopere noi modalităţi de a face dragoste mai bine, practicând anumite poziţii pentru obţinerea unei plăceri erotice maxime.V-aţi gândit vreodată că ceea ce conferă cuplului dumneavoastră plăcere erotică maximă diferă pe parcursul evoluţiei unei relaţii amoroase? Adesea ceea ce mergea bine atunci când cei doi iubiţi au fost tineri, aproape sigur se va schimba când vor ajunge la vârsta mijlocie. Unul din lucrurile esenţiale în erotism îl reprezintă faptul că un cuplu se dezvoltă odată cu maturizarea vieţii sale sexuale. Cei doi iubiţi vor fi surprinşi să constate că în relaţia lor amoroasă fac lucruri pe care mai devreme le găseau nepotrivite.De asemenea, pot să apară inedite şi apetisante schimbări fie şi numai pentru o perioadă scurtă de timp. Este posibil ca o anumită postură amoroasă să fie preferată de o mare parte dintre femei. Totuşi poziţiile care ne conferă plăcere maximă se vor schimba în decursul timpului chiar în cazul aceleiaşi relaţii amoroase. O femeie pe care o excită foarte mult stimularea peretelui frontal al vaginului va putea experimenta astfel sensibilitatea acestei zone prin intermediul noilor poziţii specifice şi poate, cine ştie, va descoperi chiar senzaţii noi…Trebuie avut în vedere faptul că o poziţie poate fi excitantă pentru unul, dar nu şi pentru celălalt. De aceea va trebui adoptată o poziţie care să confere satisfacţie ambilor iubiţi. Din păcate, ceea ce se petrece câteodată într-o fuziune amoroasă este că unul devine numai cel care dăruieşte (activ), iar celălalt doar cel care primeşte (pasiv). Această situaţie apare mai ales atunci când cea mai bună poziţie pentru unul produce disconfort pentru celălalt. În acest caz va trebui adoptată o atitudine de comunicare, în urma căreia să fie alese doar acele posturi, gesturi, mângâieri care să-i facă fericiţi pe ambii iubiţi.

Sursa:”f-jokes.com”

Placerea de a face dragoste

Tantra nu înseamnă numai act sexual, aşa după cum înţeleg mulţi oameni, ci ea trebuie privită ca o artă, extrem de complexă, dar totodată inefabilă prin stările extatice pe care le au cei doi iubiţi care fuzionează amoros. Accentul în fuziunea amoroasă tantrică se pune pe posturile amoroase sexuale realizate într-o ambianţă cât mai intimă, profund relaxantă, utilizând „ingrediente” afrodisiace, realizând gesturi ritualice care aduc o stare de sacralitate în timpul fuziunii amoroase şi ajutând cuplul să realizeze cu o mai mare uşurinţă controlul energiilor sexuale, aplicând procedee de respiraţie, de vizualizare creatoare, etc.

În continuare vom descrie unele posturi amoroase tantrice care se folosesc cel mai des în timpul jocurilor erotice.
Cele cinci posturi de bază ale amorului spiritual care sunt: femeia deasupra, bărbatul deasupra, posturile pe o parte, posturile în poziţie şezând şi posturile în care femeia este aşezată cu spatele la bărbat. Bineînţeles există multe variante la aceste posturi sexuale de bază: poziţia stând în picioare, stând cu capul în jos, poziţia “în patru labe”, etc.
În arta amorului tantric sunt întâlnite în mod obişnuit cinci posturi sexuale aşa-zis “elaborate”. Este vorba despre posturile oral-genitale: • Femeia stă în picioare, pe vine sau este aşezată deasupra bărbatului, cu faţa la el, vaginul ei atingându-i acestuia gura. • Bărbatul stă în picioare, pe vine, sau în poziţie şezând, iar femeia, îngenuncheată sau şezând, stă cu faţa la el jucându-se cu penisul lui. • Bărbatul şi femeia în postura 69, în contact oral-genital reciproc, femeia fiind deasupra. • Bărbatul şi femeia în postura 69, în contact genital-oral reciproc, bărbatul fiind deasupra. • Bărbatul e întins sau în poziţie şezând, femeia stă în picioare, e aşezată sau îngenuncheată deasupra sa, cu spatele la el, astfel încât faţa ei să fie orientată către picioarele acestuia.
Datorită faptului că femeia are nevoie de mai mult timp decât bărbatul pentru a ajunge la orgasm, este indicat ca primele posturi sexuale adoptate să fie acelea care conferă femeii o stimulare maximă. Acestea variază de la o persoană la alta, aşa încât o anumită perioadă de practică poate fi necesară înainte de a se descoperi care sunt cele mai excitante posturi.
Bărbaţii se excită în general foarte repede şi adeseori ei ajung la orgasm foarte repede. În cazul lor, trebuie alese mai întâi posturile care generează o stimulare fizică minimă, pentru a le permite controlul perfect al energiei sexuale. Majoritatea bărbaţilor din Occident cred că trebuie să-şi dovedească neapărat bărbăţia, fapt pentru care ei urmăresc să fie nişte amanţi foarte energici, viguroşi. De multe ori, ei îşi asumă rolul dominant şi cred că îşi vor satisface mai bine iubita prin penetrări puternice. Aceasta face însă ca adeseori ei să ejaculeze înainte ca partenera lor să fi fost pe deplin satisfăcută sau chiar, în anumite cazuri, înainte ca ea să fi ajuns la orgasm.
Satisfacerea femeii reprezintă piatra de temelie în tantra. Mulţi tantrici sugerează ca la începutul jocurilor amoroase bărbatul să-i facă femeii amor oral. Poate fi aleasă în acest scop una dintre posturile descrise anterior. Bărbatul trebuie să sărute pasional yoni-ul iubitei sale, iar aceasta trebuie să-i spună ce şi cum anume îi place mai mult, ghidându-l, astfel încât să poată trăi împreună plăcerea maximă. Pentru o armonizare perfectă în timpul actului amoros, cei doi se pot privi ochi în ochi din când în când, urmărind să simtă empatic modul în care trăieşte celălalt plăcerea şi bucuria fuziunii erotice.
Apoi, femeia poate să vină deasupra bărbatului, aşezată sau îngenuncheată şi penetrată de lingam-ul lui erect, jucându-se cu acesta. În această fază bărbatul trebuie să-şi îndrepte atenţia asupra controlului energiei sexuale. El nu trebuie să se ridice pentru a o putea penetra mai bine pe iubita sa, ci trebuie să stea culcat, realizând cât mai puternic contracţia zonei pelviene sau mulabandha. Aceasta ajută la evitarea ejaculării premature şi, deci, la descărcarea energetică.
Tantricii accentuează faptul că femeia trebuie să se simtă foarte liberă, fără prejudecăţi sau inhibiţii sexuale, astfel încât să se poată bucura la maxim de plăcerea actului amoros. Este bine ca ea să adopte iniţial un rol activ în cadrul jocurilor amoroase cu iubitul ei. O dată ce femeia a ajuns la orgasm, posturile pot fi schimbate, urmărindu-se însă să nu fie întrerupt contactul intim, şi să trăiască simultan ambii iubiţi cât mai multe şi cât mai profunde stări de orgasm.
După realizarea posturii în care femeia a fost deasupra bărbatului, ei vor schimba poziţia, fiind mai uşor pentru amândoi să adopte posturile sexuale în poziţie şezând aşezaţi unul cu faţa la celălalt, privindu-se în ochi. Aceste posturi nu permit realizarea unor mişcări prea ample. Femeia se lasă penetrată de iubitul ei, fiind aşezată deasupra lui, cu picioarele în jurul trunchiului acestuia, sânii şi buzele sale fiind uşor accesibile gurii lui, spatele şi fesele ei putând fi atinse uşor de mâinile lui. Posturile în şezut asigură o intimitate mai mare şi un control foarte bun asupra energiilor sexuale.
În cazul posturilor tantrice în şezut, în care femeia stă în braţele bărbatului cu faţa la el, ea deţine încă controlul. Femeia ar trebui să realizeze tehnica de mulabandha (contracţia zonei pelviene) şi yoni mudra (contracţia muşchilor vaginali) pentru a strânge în mod ritmic lingamul iubitului cu yoni-ul ei. În această postură, energia fundamentală a fiinţei, kundalini shakti poate fi cu uşurinţă trezită şi direcţionată în sus, de-a lungul coloanei vertebrale. Senzaţia trăită de ambii iubiţi este extrem de plăcută.
Din poziţiile în şezut este foarte simplu pentru femeie să se întindă pe spate şi să-i ceară partenerului să facă dragoste cu ea, el fiind aşezat deasupra ei. Aceasta este o postură în care bărbatul îşi poate asuma rolul dominant. Depărtându-i foarte tare picioarele sau ducându-i-le spre în spate, cu genunchii la cap, bărbatul o poate penetra foarte profund, atingându-i în mod intim vaginul.
Apoi cei doi iubiţi pot trece într-o poziţie “aşezat pe o parte”. Fiind încă faţă-în-faţă, poziţiile pe o parte facilitează o relaxare totală şi o intimă fuziune a celor două trupuri. Atenţia se poate orienta acum asupra respiraţiei, fiecare urmărind să absoarbă respiraţia celuilalt, ceea ce va conduce la o stare de intimitate foarte mare şi la o comuniune sufletească foarte profundă.
Fără a se retrage, bărbatul o va întoarce pe iubita sa astfel încât aceasta să vină cu spatele la el. Acesta permite ca lingamul să atingă anumite zone ale yoni-ului care nu sunt accesibile în alte posturi. O dată experimentată suficient de mult timp această postură, cei doi iubiţi pot trece cu uşurinţă în postura 69, astfel încât să continue într-un mod minunat sărbătoarea erosului. Această postură, abordată în Occident de extrem de puţine cupluri, poate facilita apariţia unor stări de orgasm extrem de puternice şi de ample, trăite în mod simultan de către cei doi iubiţi.
Kamil Zvelebil, eminent indolog european, face într-una dintre lucrările sale un rezumat al sfaturilor pe care el însuşi le-a primit de la un yogin. După ce i-a dat mai multe detalii referitoare la obiceiurile necesare unei stări bune de sănătate – cum ar fi, de exemplu, regimul pe bază de alimente proaspete şi necesitatea ca mâncarea să fie mestecată foarte bine, băile de soare, respiraţia profundă şi ritmică, opt ore de somn pe noapte, dezbrăcat şi cu capul către nord, plimbările pe jos în mod regulat şi cultivarea unei atitudini mentale positive, acest yoghin i-a vorbit şi despre eros. Iată recomandările pe care i le-a făcut el: “Jocurile erotice frecvente şi regulate sunt benefice. Oricum, urmăreşte să fii stăpânul şi nu sclavul plăcerii sexuale. Amorul oral-genital nu este dăunător, ci din contră – el este adeseori indicat. Vizualizează-te ca fiind Shiva creatorul, iar pe iubita ta vizualizeaz-o ca fiind energia sa, Shakti. Bucură-te de jocul iubirii sale şi soarbe nectarul plăcerii ce se scurge din yoni-ul său”.
Ideal ar fi ca posturile sexuale să fie plăcute ambilor iubiţi, sau ar trebui să existe cel puţin o înţelegere reciprocă asupra preferinţelor pe care le are fiecare. Atât bărbatul cât şi femeia vor putea atinge stări de orgasm din ce în ce mai profunde, care îi vor face treptat să atingă stări de extaz şi beatitudine chiar în timpul actului amoros realizat cu continenţă şi transfigurare.
Cele cinci posturi de bază precum şi cele cinci posturi “elaborate” ar trebui practicate suficient de mult timp, astfel încât să se ajungă ca trecerea dintr-o postură într-alta să se facă cu multă îndemânare. Pentru unii, jocul amoros devine un dans extatic, pentru alţii este necesară mai multă “coregrafie” şi o anumită perioadă de practică, dar în cele din urmă se va atinge starea de măiestrie chiar şi în această artă de a face dragoste.
Aşadar, practicaţi şi deveniţi voi înşivă maeştri ai amorului tantric transfigurator. Ce poate fi mai plăcut decât de a face dragoste cu fiinţa iubită?

Sursa:”f-jokes.com”

duminică, 27 iunie 2010

Ion si Vasile la vanatoare...



Ion si Vasile vanatori, printr-o padure la vanat de ursi. La un moment dat,
Apare un urs fioros mormaind de se auzea in toata padurea. Vasile urla din rasputeri la Ion:
- Ioane, fugi ca vine ursu!
Vanatorii, panicati, o iau la fuga. Dupa cateva minute de sprint prin hatisuri, Ion se opreste, ocheste si trage, nimerindu-l pe urs intr-un testicol;
Ursul disperat, turbat, urland, o ia la fuga si mai tare dupa ei. Mai fug ei ce mai fug si iar se opreste Ion, ocheste si trage din nou, nimerindu-l pe
urs in celalalt testicol.
Ursul si mai disperat, cu bale la gura, innebunit, continua sa-i alerge.
Vasile catre Ion (care a tras) spune:
- Auzi ba, Ioane, tinteste’n gatu’ ma-tii odata la cap, ca eu cred ca asta, vrea sa ne manance, nu sa ne violeze!!!!!

Manastirea Cotmeana

Manastire de calugari Adresa: Cotmeana, com Cotmeana, jud. Arges Acces: Este situată în com. Cotmeana, jud. Argeş, la 30 km. E de Rm. Valcea si 32 km NV de Piteşti, drum modernizat Piteşti-Rm. Vâlcea Ctitor: Radu I, Dan I, Mircea cel Batran Anul zidirii: 1389 Hramul: Bunavestire

Manastirea Cotmeana: Istoric

Important monument istoric medieval din S-E Europei, mănăstirea Cotmeana este cea mai veche mănăstire din Ţara Românească. Prima atestare documentară a Cotmenei este în data de 20 mai 1388, într-un hrisov al lui Mircea cel Batran către mănăstirea Cozia. Construită în prima sa formă de Radu I, domnul Ţării Româneşti (1377-1389), biserica a fost refăcută de Mircea cel Bătrân (1386-1418) între anii 1387-1389, constituind un excelent loc de popas pe drumul dintre Piteşti şi mănăstirea Cozia, devenind una dintre ctitoriile de seamă ale voievodului Mircea cel Bătrân, cu Hramul Buna Vestire şi Tăierea Capului Sf Ioan Botezătorul 29 august. Construcţia a fost restaurată în 1711 de Constantin Brâncoveanu, domnul Ţării Româneşti (1688-1714), când se înlocuiesc ancadramentele de piatră ale ferestrelor şi uşii de intrare în naos. În timpul ieromonahului Ilarion şi Sofronie de la Cozia, se lărgeşte pronaosul şi se adaugă un pridvor cu arcade pe latura nordică. Restaurările efectuate de către Direcţia Monumentelor Istorice între anii 1922-1924, 1959, 1972 au relevat forme originale ale edificiului. Ansamblul feudal Cotmeana este format din: biserica, turnul, clopotniţa şi zidurile de incintă prevăzute cu goluri de tragere, complexul fiind construit în scopuri strategice şi de apărare. Biserica, construită din cărămidă, este ornamentată în exterior, sub cornişa zimţată, cu discuri ceramice colorate utilizate pentru prima oară în Ţara Românească în scop decorativ. În patrimoniul mănăstirii se află cel mai vechi clopot din Ţara Românească, dăruit de jupânul Dragomir în anul 1385. Săpăturile arheologice au scos la iveală un tezaur de monede de aur, discuri ornamentale din teracotă care sunt expuse la Muzeul Judeţean Argeş. În anul 1990, ca şi multe alte aşezăminte monahale, cu osteneala şi binecuvântarea P.S. CALINIC al ARGEŞULUI, mănăstirea Cotmeana a fost redeschisă şi încredinţată spre pastorie stareţului Protosinghel Ioasaf Boiciuc, formând o obşte monahală compusă din nouă vieţuitori. În această Sf. Mănăstire se savarşeşte zilnic Sf. Liturghie, iar miercurea şi vinerea taina Sf. Maslu şi Moliftele Sf. Vasile cel Mare. Altar de credinţă strămoşească, mănăstirea Cotmeana dăinuie de peste 620 de ani păstrând aprinsă candela credinţei creştine a poporului român-ortodox. Mănăstirea Cotmeana a fost practic rectitorită între anii 1990-2005, prin grija directă a parintelui Stareţ Ioasaf şi a binecuviosului Episcop Calinic, al Argeşului şi Muscelului. Lângă Biserica Veche (conservată ca monument istoric), a fost adaugată construcţia unei biserici impunătoare, construcţia de chilii, a unei trapeze şi gospodării anexe, Cotmeana devenind un impunător complex mănăstiresc care atrage săptamânal mii de pelerini din ţară şi strainătate, locul fiind renumit şi datorită renumelui de exorcist căpătat de Părintele Stareţ Ioasaf. Sursa:”ortodox.ro”

  • Share/Bookmark

sâmbătă, 26 iunie 2010

Ion si Maria la gradina zoologica...



Ion si Maria in vizita la gradina zoologica vad la un moment dat cusca leului deschisa. Se uita in stanga, se uita in dreapta si vad in cele din urma pe ingrijitor:
- D-le unde-i leul?
- La leoaica.
Maria curioasa intreba:
- Si… cat sta la leoaica?
- Cam o ora.
- I-auzi Ioane sta o oraaaa!!!
- De fa Marie, eu nu sunt leu.
Merg ei ce mai merg si vad cusca tigrului deschisa. Aceeasi poveste la care Maria i-l intreaba pe ingijitor:
- Si cat sta acolo la tigroaica?
- Doua ore.
- I-auzi Ioane… 2 oreeee!!!
- De fa Marie, eu nu sunt tigru.
In fine ajung la cerb si afla de la ingrijitor ca sta la ciuta doar 5 minute. Aunci Ion spune:
- Vezi fa Marie ca sta 5 minute!
La care Maria raspunde:
- Bine mai Ioane, dar si ce coarne are!

vineri, 25 iunie 2010

Comunicatul Curtii Constitutionale

Preluare din jurnalul OBSERVATOR

Redăm integral comunicatul CC:

“Plenul Curţii Constituţionale, compus din cei 9 judecători, învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituţie şi al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit în şedinţe în zilele de 24 şi 25 iunie 2010, pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, sesizările cu privire la neconstituţionalitatea Legii privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar şi a Legii privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, adoptate în temeiul prevederilor art.114 alin.(3) din Constituţia României, republicată, în urma angajării răspunderii Guvernului în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţa comună din data de 7 iunie 2010.

Asupra acestor legi, obiecţiile de neconstituţionalitate au fost formulate după cum urmează:

I. Cu privire la Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, de către:

- Secţiile unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie;

- un număr de 30 de senatori şi 60 de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Alianţei politice PSD+PC;

- un număr de 54 de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al PNL.

În urma deliberărilor, Plenul Curţii Constituţionale, cu majoritate de voturi, a constatat că:

1. Dispoziţiile art.1-8 şi cele ale art.10-17 din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar sunt constituţionale.

2. Dispoziţiile art.9 referitoare la diminuarea cu 15% a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, precum şi a indemnizaţiei de însoţitori pentru pensionarii de invaliditate de gradul I, precum şi cele referitoare la valoarea punctului de pensie utilizat de 622,9 lei din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar sunt neconstituţionale.

II. Cu privire la Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, obiecţiile de neconstituţionalitate au fost formulate de către: – Secţiile unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie; – un număr de 37 de senatori aparţinând Grupului parlamentar al Alianţei politice PSD+PC.

În urma deliberărilor, Plenul Curţii Constituţionale, cu majoritate de voturi, a constatat că:

1. Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor este constituţională în raport cu criticile formulate de cei 37 de senatori.

2. Dispoziţiile art.1 lit.a), b), d)-i) şi art.2-12 din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor sunt constituţionale în raport cu criticile formulate de Secţiile unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

3. Dispoziţiile art.1 lit.c) din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor sunt neconstituţionale, în raport cu prevederile constituţionale indicate în sesizare de Secţiile unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiilor pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziilor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Deciziile sunt definitive şi general obligatorii şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru”.

duminică, 20 iunie 2010

Dominati de neveste...

Moare toata lumea de pe pamant si se duce in Rai. Dumnezeu vine si spune: – Vreau ca barbatii sa formeze doua cozi. Una cu barbatii care in timpul vietii si-au dominat nevestele si una cu barbatii care au fost dominati de ele. Iar nevestele sa plece cu Sf. Petru. Zis si facut. Cand D-zeu se uita din nou, femeile plecasera si barbatii formasera doua linii. Coada celor dominati de neveste avea peste 100 km, iar coada celor care isi dominasera nevestele era compusa dintr-un singur om. D-zeu se enerva: – Ar trebui sa va fie rusine! V-am creat dupa chipul si asemanarea mea si v-ati lasat tinuti sub papuc! Priviti-l pe singurul meu fiu care a stiut sa stea drept si m-a facut sa fiu mandru de el! Spune-le, fiul meu, cum ai reusit sa fii singurul barbat din aceasta coada? – Nu stiu, nevasta-mea m-a pus sa stau aici ….. Sursa:”f-jokes.com”

Conectare nereusita...

Dupa 3 luni de la nuntă, o blondă se întoarce supărată la părinţi. - Mamă, zice blonda plângând, soţul meu e impotent. - Al naibii, zice mă-sa, mie mi-a spus că e electrician.

Citate caraghioase



# Cronos a taiat cu secera testiculele tatalui sau Uranus, care era personificarea cerului. Si cred ca a procedat corect: va puteti imagina un cer cu testicule? – Valeriu Butulescu

# Cine zambeste atunci cand lucrurile merg prost s-a gandit deja pe cine sa dea vina. – Necunoscut
# Inteligenta ma urmareste,…dar eu sunt mai rapid. – Necunoscut
# Pestele care lupta impotriva curentului… moare electrocutat. – Necunoscut
# Orice bata are doua capete. Depinde din care capat privesti. – Necunoscut
# Cel mai greu lucru in box este sa te scobesti in dinti cu manusa. – Necunoscut

# Pustiule, daca stii cate prajituri am la spate, ti le dau pe amandoua. – Necunoscut
# Munca nu a omorat niciodata pe nimeni, dar de ce sa risti? – Necunoscut
# Fugi de tentatii…dar incet, sa te poata ajunge. – Necunoscut
# De ce sa bei si sa conduci, cand poti sa fumezi si si zbori? – Necunoscut
# Cei cinstiti sunt inadaptatii societatii. – Necunoscut
# Prostul rade de trei ori: o data cand rad ceilalti, o data cand intelege gluma si inca o data, cand isi da seama ca rasese fara sa inteleaga. – Necunoscut
# Exista doua cuvinte care iti deschid multe usi: trage si impinge. – Necunoscut
# Daca o pasarica ti-a soptit ceva, inseamna ca ai innebunit, pentru ca pasarelele nu vorbesc. – Necunoscut
# A studia insteamna a te indoi de inteligenta colegului de banca. – Necunoscut
# Alcoolul omoara incet incet, dar nu conteaza. Nu ma grabesc. – Necunoscut
# Banii nu fac fericirea… o cumpara gata facuta. – Necunoscut
# Stresul inseamna sa te trezesti urland, ca apoi sa iti dai seama ca nu dormeai. – Necunoscut
# Cel mai important nu este sa stii! Mai important este sa ai numarul celui care stie. – Necunoscut
# Eu nu sufar de nebunie…ma bucur de ea in fiecare minut. – Necunoscut
# Fluierul piciorului este un dispozitiv de gasire a mobilei pe intuneric. – Necunoscut
# A gresi este omeneste…totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste. – Necunoscut
# Nu sunt complet inutil….cel putin servesc de exemplu negativ pentru altii. – Necunoscut
# Nu este important sa castigi… este important sa-l faci pe celalalt sa piarda. – Necunoscut
# Este bine sa lasi bautura…insa rau este sa uiti unde ai lasat-o. – Necunoscut
# Exista o lume mai buna… dar este foarte scumpa. – Necunoscut
# Nu te baga in lumea drogurilor… suntem si asa destul de multi. – Necunoscut
# Arta medicala inseamna sa-l binedispui pe pacient in timp ce natura gaseste leacul. – Necunoscut
# Intuitia este o calitate a femeii care o ajuta sa-si contrazica barbatul inainte ca acesta sa apuce sa deschida gura. – Necunoscut
# N-are incredere in camile si in general in nici o fiinta care rezista mai mult de o saptamana fara bautura. – Necunoscut
# Probabilitatea sa intalnesti pe cineva cunoscut creste atunci cand esti cu cineva cu care nu trebuie sa fii vazut. – Necunoscut
# Hard-disk-urile sunt intotdeauna pline. N-are rost sa incerci sa faci rost de mai mult spatiu. Datele se vor extinde pana ocupa tot spatiul liber. – Necunoscut
# Probabilitatea sa intalnesti pe cineva cunoscut creste atunci cand esti cu cineva cu care nu trebuie sa fii vazut. – Necunoscut
# O concluzie marcheaza intotdeauna momentul in care ai obosit sa gandesti. – Necunoscut
# Oamenii, ca si natiunile, vor actiona rational numai dupa ce toate celelalte posibilitati au fost epuizate. – Necunoscut
# Prietenii vin si pleaca, dar dusmanii raman si se acumuleaza. – Necunoscut
# Orice lucru bun in viata e ilegal, imoral sau ingrasa. – Necunoscut
# Tot vad la televizor reclame la detergenti care curata petele de sange. Cand ti-ai patat tricoul cu sange, nu cred ca spalarea lui e prima ta problema. – Jerry Seinfeld

# Cine nu gaseste cianura la vreme, sa faca copii. – Ileana Vulpescu
# De n-ar exista o voluptate secreta in nefericire, am duce femeile sa nasca la abator. – Emil Cioran
# O fi porcul prost, dar ce creier delicios are. – Vasile Ghica
# Gluma buna flirteaza, nu-si ridica poalele. – Vasile Ghica
# Nevasta macelarului crede ca porcii se compun exclusiv din antricoate. – Valeriu Butulescu
# Cu asemenea solduri, acum zece milenii putea ajunge zeita fecunditatii. – Valeriu Butulescu
# Ca sa fii Prometeu, nu e suficient sa te doara ficatul. – Valeriu Butulescu
# Ochii ei, imense zerouri de rimel. – Valeriu Butulescu
# Aplecati-va, camila rezista in desert gratie cocoasei. – Valeriu Butulescu
# Ministrul maraia atat de expresiv, incat un caine adevarat putea muri de invidie. – Valeriu Butulescu
# Pisica este un fost tigru, trecut prin trei programe de restructurare. – Valeriu Butulescu
# Respectati viermii: nu sunt superiori in lantul trofic. – Valeriu Butulescu
# Progres si traditie: mamaliga in ceaun cu miccrounde. – Valeriu Butulescu
# Lecturile despre asceza imi provoaca adevarate crize de bulimie. – Valeriu Butulescu
# In India, cainii latra si acum cu accent britanic. – Valeriu Butulescu
# M-am saturat de toate prostiile referitoare la faptul ca frumusetea este doar de suprafata. Este destul de adanca si frumusetea. Ce v-ati dori – un pancreas adorabil? – Jean Kerr
# Daca painea prajita cade mereu pe partea unsa cu unt si pisicile mereu aterizeaza in picioare, ce se intampla daca pui o felie unsa cu unt pe spatele unei pisici si o scapi? – Steven Wright

joi, 17 iunie 2010

Indubitabil,Ioane...



Se fac cursuri serale de LRC (limba romana contemporana) la Hutulestii Noi. Maria da si ea cu nasul sa vaza ce-i si din ce în ce pare mai interesata. Din ce în ce vine mai târziu acasa si mai obosita.
Dupa citeva saptamini de iritare în crestere, Ion isi ia inima-n dinti si o intreaba:
-Mai, Marie, voi, acolo, la lereceul ala, nu cumva…
-Indubitabil, Ioane.

Perle(profesori)...

1. Cine se simte prost sa vina langa mine !

2. Am sa te frec data viitoare de n-ai sa stii cum te cheama nici cu buletinul in mana.

3. Daca v-ati timpit, notati pe ceva, ca asa fac si eu !

4. Voi sunteti 29 de cretini, eu sunt unul singur !

5. Te-ascult acuma, idiotule, sa vad ce nu stii.

6. Tatal era avocat, mama era moldoveanca…

7. M-am uitat de cateva ori spre voi, dar nu s-aude.

8. Eu ma chinui sa-o fac cu mana la tabla, si nimeni nu vrea sa se uite !

9. Ia iesi la tabla si hai s-o facem !

10. Eu nu pot sa-mi tin orele pentru ca la voi e pauza in timpul orei mele.

11. Ba, si daca sunteti imbecili si n-aveti tinere de minte, luati-va dracu’ un carnetel si notati in el. Uite: eu am vreo doua…

12. Pana sa fie impuscat marele impuscat…

13. La ora de algebra: “Hai Bogdane, rezolva parantezele alea odata, ca se suna!”

14. E lesne de sesizat si intelege toata lumea.

15. Sterge tabla si las-o uda!

16. V-am jignit eu vreodata, tampitilor!

17. Vorbiti, mai, pe randuri!

18. La ora de geografie: “Lacul Rosu nu se numeste Rosu pentru ca e rosu, ci pentru ca asa i se spune”.

19. Am sa te frec data viitoare de n-ai sa stii cum te cheama nici cu buletinul in mana.

20. Ti-ai dat cu zambinol pe fata, ai luat da la tata Iliescu?

21. P’asta o facem orala.

22. Toti dati la ISE. O sa fie juma’ de Romanie economisti… Da’ ce bani o sa numere nu stiu…?!!?

23. Bai, tipati aicea ca in jungla! Trebuie sa tragem o frontiera sa va separam. Zona tropicala de o parte, clasa XI G de cealata parte.

24. Folosesti hartia de filtru de parca te-ai sterge undeva…

25. Cand vin, sa gasesc absentii pe catedra.

26. Profesoara de chimie a spus unui coleg de clasa cand acesta a fost chemat la raspuns: ” Nu mai clipi cu ochii ca broasca in piftie! Raspunde odata la intrebare.”

27. Dau cu mine dupa tine, de nu se vede om cu persoana

28. Ce te uiti la mine asa…..tridimensional?

29. Hai ca va nauceam cu lucrarea asta.

30. Ivascu,Murgoci: Ce prostii iesi cand zici la tabla.

Maria da divort...


Maria da divort de Ion. Si la proces intreaba judecatorul:
-De ce vrei tu Marie sa te desparti de Ion?
-Pai dom’ judecator, ne-am casatorit de 3 ani si nu mi-o facut nimic!
-I-auzi Ioane, cum vine asta?
-Pai dom’ judecator, n-am crezut ca-i ase graba!

duminică, 13 iunie 2010

REGATUL ROMANIEI

Regatul României
Flag of the United Principalities of Romania  (1862 - 1866).svg
Flag of the Moldavian Democratic Republic.svg
Flag of Bukowina.svg
Flag of Transylvania before 1918.svg
18811947 Flag of Romania (1948-1952).svg
Flag of Moldavian SSR.svg
Flag of Ukrainian SSR.svg
Flag of Bulgaria.svg
Drapel Stemă
Steag Stema regatului României
Imn naţional
Trăiască regele
Localizare a Regatului României
România între 1918 şi 1940
Capitală Bucureşti
Iaşi (1916-1918)
Limbă/limbi limba română
Formă de guvernare monarhie constituţională
Rege
- 18811914 Carol I
- 19141927 Ferdinand I
- 19271930 Mihai I (prima domnie)
- 19301940 Carol al II-lea
- 19401947 Mihai I (a doua domnie)
Istorie
- Fondare 1881
- abolirea monarhiei 30 decembrie 1947
Monedă leu românesc

Actul proclamării Regatului
Din 1859 până în 1877, România a evoluat de la o “uniune personală” a două principate, Moldova şi Ţara Românească, la un regat condus de un singur prinţ, Carol I de Hohenzollern, care este ales domn al României. În 1877/1878 România îşi obţine independenţa. Prin tratatele de pace din 1878 de la San-Stefano şi Berlin, România obţine a patra sa provincie (Dobrogea de Nord), cu judeţele Tulcea şi Constanţa. Carol I este încoronat mai apoi ca Rege al României în 1881. În 1913 Carol I împinge România în al II-lea război balcanic, care se va termina prin înfrângerea Bulgariei. Tratatul de la Bucureşti din 1913 consfiinţeşte statutul regatului României ca putere regional-balcanică şi, totodată, aduce României o nouă provincie, Dobrogea de Sud, cunoscută sub numele de Cadrilater, cu judeţele Durostor şi Caliacra. În 1914 regele Carol I moare şi rege al României devine Ferdinand I (1914-1927).
După dezintegrarea marilor imperii din Europa Centrală şi de Est, la sfârşitul Primului Război Mondial, Transilvania, Basarabia şi Bucovina s-au unit cu Regatul României în 1918, formând pentru a doua oară în istoria românilor, după Unirea realizată de Mihai Viteazul în anii 15991601, România Mare. După o perioadă de prosperitate şi progres, nemaiîntâlnită până atunci pe teritoriile româneşti, Al Doilea Război Mondial va duce însă la ocuparea Moldovei de peste Prut (Basarabia şi Nordul Bucovinei) de către URSS.

Mica Unire şi monarhia

Pentru detalii, vezi: Renaşterea naţională a României.

România 1878-1913
Ascendenţa din 1859 a lui Alexandru Ioan Cuza în funcţia de Domn al Moldovei şi al Ţării Româneşti sub suzeranitatea nominală a Imperiului Otoman a unit naţiunea românească in jurul unui singur conducător. În 1862 cele două principate s-au unit formal sub numele de România, cu capitala la Bucureşti. Pe 23 februarie 1866 o aşa-numită Monstruoasă coaliţie, compusă din conservatori şi radicalii liberali, l-a forţat pe Cuza să abdice. Prinţul german Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a fost desemnat Prinţ al României, în speranţa asigurării sprijinului german pentru o viitoare unire şi independenţă. Descendenţii săi au devenit regii României, până la venirea comuniştilor în 1947. În 1877, după un război ruso-româno-turc, România a devenit independentă, dar sudul Basarabiei este reanexat la Rusia. Carol a fost încoronat ca prim rege al României în 1881. Noul stat, situat geografic intre imperiile Otoman, Austro-Ungaria şi Rusia şi Regatul Serbiei, privea înspre vest, în special spre Franţa, pentru modelele sale culturale, educaţionale şi administrative. În 1916 România a intrat în Primul Război Mondial de partea Antantei. Deşi forţele române nu s-au descurcat bine din punct de vedere militar, până la sfârşitul războiului, imperiile austriac şi rus s-au dezintegrat; Adunarea Nationala în Transilvania şi Sfatul Ţării în Basarabia şi Bucovina şi-au proclamat Unirea cu România, iar regele Ferdinand s-a incoronat Rege al Romaniei la Alba Iulia in 1922.

Vechiul Regat (1881-1918)

Vechiul Regat este un termen colocvial utilizat pentru a nominaliza teritoriile acoperite de primul stat românesc independent: Principatele Unite – Moldova şi Ţara Românească. Locuitorii acestor ţinuturi sunt numiţi regăţeni. Termenul a apărut după primul război mondial, când Vechiul Regat s-a unit cu Banatul, Basarabia, Bucovina şi Transilvania. Primul război mondial

Operaţiunile din România, noiembrie 1916 – ianuarie 1917
Campania militară a Regatului României din timpul primului război modial s-a terminat cu un dezastru; la începutul anului 1918 forţele româneşti mai controlau doar teritoriul Moldovei din 1859, după ce s-a reuşit stoparea ofensivei Puterilor Centrale în bătaliile de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz. Când bolşevicii au cucerit puterea în urma Revoluţiei din Octombrie şi au semnat cu germanii Tratatul de la Brest-Litovsk, România a fost lăsată complet izolată şi încercuită de forţele ostile, neavând altă opţiune decât să iasă la rândul ei din război şi să accepte condiţiile umilitoare ale Păcii de la Bucureşti . După ofensiva încununată cu succes de la Salonic care a avut ca rezultat scoaterea din război a Bulgariei, România a reintrat în război pe 10 noiembrie 1918, cu doar o zi mai înainte ca războiul să se încheie în vest.
După dezintegrarea Imperiului austro-ungar şi a Imperiului Rus, Regatului României i-au fost recunoscute noile graniţe prin Tratatul de la Versailles. Armata română a pierdut aproximativ 400.000 de soldaţi: morţi, răniţi, dispăruţi sau prizonieri iar pierderile cumulate ale germanilor, austriecilor, bulgarilor şi otomanilor au fost estimate la aproximativ 60.000 de oameni.

Marea Unire


Animaţie cu schimbările graniţelor României între 1859-2010
Realizarea Marii Uniri, prin unirea Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei cu Vechiul Regat, a fost rezultatul acţiunii românilor în conjunctura favorabilă de la sfârşitul primului război mondial. Unirea acestor teritorii a fost posibilă în contextul afirmării internaţionale a principiului autodeterminării naţionalităţilor, exprimat în cele 14 puncte ale lui Woodrow Wilson.

Regatul României, 19201940. Harta prezintă judeţele de dinaintea reformei administrative din 1926

Regatul României 1939

Basarabia

În frunte cu Partidul Naţional Moldovenesc, creat în martie 1917, Basarabia a rezistat tendinţelor Ucrainei de a o anexa, în contextul haosului total din Rusia revoluţionară. În octombrie 1917, la Chişinău are loc Congresul Ostaşilor Moldoveni care proclamă “autonomia teritorială şi politică a Basarabiei” şi decide crearea Sfatului Ţării ca organ reprezentativ. Conducerea sa executivă este încredinţată Consiliului Directorilor Generali, în frunte cu Ion Inculeţ. La 2 decembrie 1917 se proclamă Republica Democratică Moldovenească, membră a Republicii Federative Ruse.
Pentru a opri anarhia militară din Basarabia, Consiliul Directorilor Generali apelează la guvernul român, care trimite trupe, restabilind ordinea. Ca răspuns, la 13 ianuarie 1918, guvernul Rusiei SovieticeRomânia, sechestrându-i tezaurul. La 24 ianuarie 1918, Sfatul Ţării proclamă independenţa Republicii Democratice Moldoveneşti, care se alipeşte României la 27 martie1918. întrerupe relaţiile diplomatice cu

Bucovina

După semnarea păcii de la Brest-Litovk (18 februarie 1918), UcrainaBucovinei. Ca răspuns la manifestul “Către popoarele mele credincioase” al Împăratului austro-ungar Carol I, deputaţii români din parlamentul de la Viena constituie Consiliul Naţional Român (CNR). La iniţiativa lui Sextil Puşcariu, la 14 octombrie 1918, se convoacă la Cernăuţi o adunare naţională, numită “Adunare Constituantă”, care proclamă “unirea Bucovinei integrale” la celelalte provincii româneşti. Ca organe centrale s-au creat Consiliul Naţional şi un Birou Executiv condus de Iancu Flondor. Consiliul Naţional cere guvernului român intervenţia militară, care este aprobată la 23 octombrie 1918, pentru a contracara presiunile Ucrainei. La 12 noiembrie 1918, CNR a votat “Legea fundamentală provizorie asupra puterilor Ţării Bucovinei“. La 15 noiembrie se convoacă Congresul General al Bucovinei, care a votat în unanimitate, cu sprijinul locuitorilor germani şi polonezi, unirea cu România. ridică pretenţii asupra

Transilvania

În Transilvania, principalele forţe politice româneşti erau concentrate în jurul Partidului Naţional Român (PNR) şi al Secţiunii Române a Partidului Social Democrat din Ungaria (PSD-R). La 29 septembrie 1918, prin Declaraţia de la Oradea, ele anunţă hotărârea de autodeterminare şi separarea politică de Ungaria. La 18 octombrie 1918 se constituie Consiliul Naţional Român CentralTransilvania, alcătuit din 6 membri ai PNR şi 6 ai PSD-R. În noiembrie, în întregul teritoriu se formează consilii şi gărzi naţionale, după modelul CNRC. Acestea preiau de îndată controlul politic şi administrativ, asigurând ordinea într-o perioadă tulbure. După nota ultimativă a CNRC adresată guvernului ungar, se desfşoară tratative româno-ungare la Arad în 13-14 noiembrie 1918, care însă nu dau rezultate. (CNRC) ca organ politic unic al românilor din
În acest context, la 5 noiembrie 1918, prin manifestul “Către popoarele lumii“, se face cunoscută dorinţa naţiunii române din Transilvania de a se uni cu Vechiul Regat. CNRC mai decide convocarea unei mari adunări plebiscitare care să adopte această hotărâre. La 7 noiembrie se publică textul convocării, Marea Adunarea Naţională a Românilor întrunindu-se la 18 noiembrie 1918 la Alba Iulia. La 1 Decembrie 1918 ea decide în unanimitate unirea cu România.

România interbelică (1919-1940)


Judeţele, oraşele şi plăşile Regatului României, 1930
Regatul Romaniei a progresat în perioada interbelică, o nouă Constituţie fiind adoptată în 1923. Majoritatea guvernelor româneşti din această perioadă a păstrat forma dar nu şi substanţa unei monarhii constituţionale liberale. La 15 octombrie 1922 are loc la Alba-Iulia încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria ca suverani ai României Mari. Partidul Naţional Liberal, în frunte cu Ion I. C. Brătianu, sfătuitorul Regelui Ferdinand, a fost forţa politică dominantă după Primul Război Mondial şi până la moartea aproape concomitentă a Regelui Ferdinand şi a lui I.I.C. Brătianu.
Criza dinastică din 1925 a fost provocată de prinţul Carol, moştenitorul tronului, care, trimis în 1925 să reprezinte familia regală română la funeraliile Reginei Alexandra a Marii Britanii, nu s-a mai întors în ţară, întâlnindu-se cu iubita sa, Elena Lupescu. La 12 decembrie, printr-o scrisoare, renunţă la drepturile sale la tron, în favoarea fiului său Mihai. La 4 ianuarie 1926, Parlamentul îl proclamă moştenitor pe prinţul Mihai. După moartea regelui Ferdinand la 24 noiembrie 1927, Mihai I este proclamat Rege, domnind sub o regenţă formată din Principele Nicolae, Patriarhul Miron Cristea şi primul preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Gheorghe Buzdugan. Neînţelegerile dintre cei trei subminează monarhia constituţională, încurajând agitaţiile care susţineau revenirea lui Carol II la tron, ca “salvator” al ţării. Datorită morţii, la 24 noiembrie 1927, a lui I.I.C. Brătianu, P.N.Ţ. obţine la alegerile din 1927 o majoritate zdrobitoare. La 6 iunie 1930, Carol al II-lea vine în ţară, fiind proclamat Rege la 8 iunie 1930.

Structura etnică a populaţiei pe judeţe conform recensământului din 1930

Structura etnică a populaţiei în România anului 1934
Domnia lui Carol al II-lea a reprezentat sfârşitul monarhiei constituţionale şi instaurarea unui regim de autoritate monarhică. Carol al II-lea a sprijinit cultura şi modernizarea societăţii româneşti, însă nu a avut nici un respect pentru sistemul democratic al ţării. În anii 1930 s-a înregistrat o creştere a numărului partidelor ultra-naţionaliste, mai ales a mişcării fasciste Garda de Fier, ce exploata naţionalismul, frica de comunism şi resentimentul faţă de dominaţia străină şi în special faţă de dominaţia evreiască asupra economiei. Alegerile din 1937 au reprezentat un moment dificil pentru democraţie. Datorită confuziei alegătorilor, nici unul dintre partide nu a obţinut 40% din voturi, necesare pentru prima electorală; pe locul III, cu 15,58% s-au plasat legionarii. La 28 decembrie 1938, regele îl numeşte pe Octavian Goga prim ministru, deşi acesta conducea un partid minor, Partidul Naţional-Creştin.
La 10 februarie 1938, pentru a preveni formarea unui guvern ce avea să includă miniştrii din Garda de Fier, şi în directă opoziţie cu sprijinul lui Adolf Hitler pentru Gărzii de Fier, regele Carol al-II-lea a dizolvat guvernul şi a instituit o dictatură regală. Instituind starea de asediu şi cenzura, el numeşte un guvern consultativ, în frunte cu Patriarhul Miron Cristea, având în componenţa sa pe generalul Ion Antonescu, ministru al apărării. În februarie 1938, Carol al-II-lea publică noua Constituţie, care asigura baza juridică a regimului autoritar. Pentru a-şi consolida puterea, el desemnează Consiliul de Coroană ca organ permanent şi dizolvă partidele politice. Apreciindu-l pe Mussolini, Carol al II-lea creează breslele de lucrători, în scopul organizării corporatiste a statului român. De asemenea, el creează ţinuturile, conduse de rezidenţi regali, pentru a avea un control mai puternic asupra administraţiei locale. În decembrie 1938, el creează “Straja Ţării”, după modelul tineretului hitlerist. Pentru a înlocui partidele politice, în decembrie 1938 se constituie Frontul Renaşterii Naţionale, primul organism politic de masă din istoria României.
Carol al II-lea a luat măsuri dure împotriva Gărzii de Fier, ordonând asasinarea lui Corneliu Zelea Codreanu în noiembrie 1938. La 21 septembrie 1939, ca o reacţie la asasinat, un grup de legionari condus de Miţi Dumitrescu îl asasinează pe Armand Călinescu. În contextul situaţiei politice internaţionale grave din 1939, Carol al II-lea este silit să abdice la 6 septembrie 1940, lăsând puterea efectivă generalului Ion Antonescu, care va forma, la 15 septembrie, un guvern alături de legionari, proclamând Statul Naţional-Legionar.
Comunităţi etnice în România (1930)

Grup etnic majoritar
Români (71,9%)

Comunităţi etnice mari (4-10%)
Maghiari (7,9%) · Germani (4,1%) · Evrei (4,0%)

Comunităţi etnice mici (1-4%)
Ucrainieni (3,2%) · Ruşi (2,3%) · Bulgari (2,0%) · Ţigani (1,5%)

Comunităţi etnice foarte mici (sub 1%)
Turci (0,9%) · Găgăuzi (0,6%) · Sârbi + Croaţi + Sloveni (0,3%) · Cehi + Slovaci (0,3%) · Polonezi (0,3%) · Greci (0,1%) · Tătari (0,1%) · Armeni (15.544) · Huţuli (12.456) · Albanezi (4.670)

Al doilea război mondial

România a fost nevoită în iunie 1940 să evacueze şi cedeze BasarabiaBucovina de Nord şi Ţinutul Herţa ca urmare a ultimatumului dat de Uniunea Sovietică, dar ţara va rămâne neutră mai bine de un an (în decursul căruia Regatul României a permis evacuarea guvernului, tezaurului şi forţelor poloneze spre Egiptul britanic. Regatul îşi schimbă alianţele odată cu sosirea la putere a lui Ion Antonescu. Se aliază cu Puterile Axei în octombrie 1940 şi intră în război de partea acestora în iunie 1941, în scopul de a recupera măcar teritoriile răpite de URSS: Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţei. După trei ani şi două luni de campanii militare împotriva URSS, care duc armata română până în stepa din nordul Caucazului şi înapoi, la data de 23 august 1944 (armata sovietică fiind deja în Moldova de nord încă din luna martie), Regele Mihai îşi dă acordul pentru înlăturarea prin forţă a mareşalului Antonescu dacă acesta va refuza semnarea armistiţiului cu Naţiunile Unite. În urma refuzului net al lui Antonescu, Regele Mihai l-a destituit şi l-a arestat, iar România a trecut de partea Aliaţilor. Participarea României la cel de-al doilea război mondial s-a caracterizat aşadar prin două campanii: cea din est pentru eliberarea Basarabiei şi Bucovinei, pierdută, şi cea din vest pentru eliberarea Transilvaniei, câştigată. La încheierea războiului, pe planul diplomatic doar participarea de partea Axei a fost luată în cont, şi România a semnat Tratatul de pace de la Paris (1946) ca stat duşman învins. Pierderile Regatului României s-au cifrat la aproximativ 300.000 în luptele cu U.R.S.S şi 169.822 în luptele cu Germania Nazistă. ,

De la Regatul României la R.P.România

La mai puţin de 3 ani după ce trupele sovietice ocupă România la data de 30 decembrie 1947 regele Mihai I este forţat să abdice şi e proclamată Republica Populară Română, stat comunist.

Cronologie

Istoria României
Stema României
Acest articol este parte a unei serii

Preistoria pe teritoriul României
Dacia
Războaiele daco-romane
Dacia romană
Originile românilor
Moldova
Ţara Românească
Transilvania
Epoca Fanariotă
Renaşterea naţională
Regulamentul Organic
Revoluţia română de la 1848
Principatele Unite
Războiul de independenţă
Regatul României
Primul Război Mondial
Al Doilea Război Mondial
Comunismul
R.P.România
R.S.România
RSS Moldovenească
Republica Moldova
România Contemporană

Portal România
vdm
1859 Alexandru Ioan Cuza uneşte Moldova şi Ţara Românească sub conducerea sa.
1862 Unirea formală a Moldovei cu Ţara Românească, formându-se principatul României.
1866 Cuza este forţat să abdice în favoarea lui Carol I.
1877 (10 mai) Este declarată independenţa României.
1878 Sub Tratatul de la Berlin, Imperiul Otoman recunoşte independenţa română, dar sudul Basarabiei e reanexat la Rusia.
1881 Carol I este încoronat Rege al României.
1907 Proteste ale ţărănimii izbucnesc în întreaga Românie, peste 10.000 de ţărani sunt omorâţi[necesită citare].
1914 Moartea regelui Carol I, urmat la tron de nepotul său Ferdinand.
1916 (August) România intră în Primul Război Mondial, de partea Antantei.
1918 “România Mare”
1919 Conflict între România şi Ungaria aflată sub regimul comunist al lui Bella Kun. Armata română ocupă Budapesta la 4 aug. 1919 care se va afla sub administraţie militară până pe 16 nov. 1919.
1920 Tratatul de la Trianon consfinţeşte unirea Românei.
1921 Reforma agrară
1923 Constituţie adoptată pe baza proiectului Partidului Naţional Liberal care garanta cetăţenia evreilor şi altor minorităţi lipsite de drepturi.
Liga Apărării Naţional Creştine (LANC) este fondată.
1924 Membrul LANC (mai târziu fondator al Gărzii de Fier) C.Z. Codreanu îl asasinează pe şeful poliţiei Iaşi, dar este achitat.
1926 Este adoptată Legea Electorală Liberală.
Mica Antantă” cu Cehoslovacia şi Iugoslavia
Tratatul Franco-Român.
1927 Partidul Naţional Ţărănesc
Corneliu Zelea Codreanu se desprinde de LANC, formând Legiunea Arhanghelul Mihail, mai târziu numită şi Garda de Fier.
Regele Mihai urcă pe tron, la numai 5 ani.
1929 Începutul Marii Crize
1930 Carol al II-lea este încoronat rege.
1931 Prima înterzicere a Gărzii de Fier
1933 (16 februarie) Atelierele de maşini de la Griviţa protestează violent, dar sunt suprimaţi de poliţie.(10 decembrie) Prim-ministrul Ion Duca “dizolvă” Garda de Fier, arestând mii de membri ai acesteia; 19 zile mai târziu este asasinat de o echipă legionară (Nicadorii).
1935 LANC şi Partidul Naţional Agrar se contopesc, formând Partidul Naţional Creştin (PNC), cu o doctrină fascistă. Partidul se declară încă de la început o formaţiune naţionalistă, antisemită şi anticomunistă, iar sloganul este “România a românilor!”
1937 “Pactul de non-agresiune electorală” între Partidul Naţional Ţărănesc şi Garda de Fier, mai târziu incluzând Partidul Naţional Liberal georgist, Uniunea Agrară şi Partidul Evreiesc. Partidul Comunist Român denunţă pactul, dar în practică, îi susţine pe ţărănişti.PNC formează un guvern, dar intră repede în conflict cu Carol al II-lea asupra minorităţii evreieşti.
1938 (10 februarie) Dictatura regală este declarată. Noua constituţie este adoptată la 27 februarie.(29-30 noiembrie) Liderul Gărzii de Fier, Codreanu şi alţi legionari sunt asasinaţi din ordinele regelui.
1939 (7 martie) Armand Călinescu formează un guvern.Pactul Molotov-Ribbentrop stipulează “interesele sovietice” în Basarabia.
(1 septembrie) Germania invadează Polonia. Începutul celui de Al Doilea Război Mondial.
(21 septembrie) Călinescu este asasinat de către un grup de legionari condus de Miţi Dumitrescu.
1941 România intră în război de partea Germaniei şi elibereaza teritoriile anexate de către URSS in urma ultimatumului din seara zilei de 26 iunie 1940.
1944-1945 23 august regele Mihai I a organizat arestarea mareşalui Ion AntonescuRomânia luptă contra Germaniei.
1947 Abolirea monarhie la 30 decembrie.

Cei patru regi ai României

Sursa:”Wikipedia”