joi, 17 februarie 2011

Calator prin mirifica Vale a Cernei(5)

Baile Herculane (Biserica Catolica) – Vf.Ciorici -Vf.Elisabeta – Poiana cu Peri – Vf.Ciorici – Pestera cu Aburi – Pestera lui Adam -Pestera Hotilor -Pestera de la Despicatura.

-5-

Marcaj :triunghi albastru; partial cruce albastra dublata de triunghi albastru.

Accesibilitate: pana la Vf.Ciorici traseul este practicabil tot anul;tronsonul Ciorici – Poiana cu Peri se recomanda numai in lunile calde;tronsonul Ciorici – Pestera Hotilor este foarte periculoasa si este interzisa fara echipament adecvat si insotitor alpinist sau speolog.

Traseul incepe din dreapta Bisericii Catolice si pana la Varful Elisabeta facem 3 ore ,de unde avem o vedere larga si cuprinzatoare catre Valea Cernei si Muntii Mehedinti cu Domogledul in prim plan. Pestera (Grota) cu Aburi se situeaza la 375 m altitudine si are doar 14 m lungime,micuta pestera rasufla aburi fierbinti (52-56oC) cu miros de pucioasa printr-o crapatura in stanca.Parasind poteca,coboram brusc si ajungem la Pestera lui Adam care incepe cu un put de 11m continuand cu un sistem complicat de galerii.Aici putem cobori numai cu tehnica speologica si cand nu ies aburi fierbinti.Este o pestera calda si vara si iarna. Dupa ce urcam un varf de cleant de langa Pestera lui Adam, coboram spre apa Cernei si ajungem dupa 45-60 de min.de coboras dificil la Pestera Hotilor.Aceasta pestera fiind declarata rezervatie arheologica.Pestera de la Despicatura se afla nu foarte departe ,in aval de hotelul Roman.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu