marți, 3 mai 2011

Povestea stranie a lui Olaf Jansen in apele libere de la Polul Nord(25)


Imi amintesc ca l-am auzit pe tatal meu facand remarca ca poporul de giganti de pe Terra ai „Dumnezeului care fumeaza” avea aproape o idee la fel de precisa despre geografia de la suprafata „exterioara” a Terrei ca cea pe care o avea un profesor mediu de la universitatea din Stockholm.
In calatoriile noastre am ajuns la o padure de arbori gigantici, in apropiere de orasul Delfi. Daca Biblia a spus ca erau arbori impozanti de peste 91 m inaltime si de peste 9,1 m in diametru, crescand in Gradina Edenului, scriitorii Ingersoll, Tom Paine si Voltaire ar fi calificat fara indoiala asta drept mit.
Dar daca ni se vorbeste despre sequoia gigantica in California, se poate spune ca acesti arbori giganti din California sunt minusculi si insignificanti daca ii comparam cu arborii Goliatilor din padurea continentului interior, unde abunda arbori puternici de 800 – 1000 de picioare (243 m – 305 m) in diamentru care sunt din ce in ce mai numerosi in padurile care se prelungesc pe sute de mile in spatele tarii care se apropie de mare.
Oamenii au gusturi muzicale foarte inalte si au o inclinatie remarcabila spre arte si stiinte, in particular pentru geometrie si astronomie. Orasele lor sunt echipate cu enorme plalate de muzica, unde rasuna adesea nu mai putin de 25.000 de voci viguroase din acest popor de giganti venind din inimi puternice si executand cele mai sublime simfonii.
Presupunem ca copii nu urmeaza institutiile culturale inainte de a atinge varsta de 20 de ani. Atunci incepe viata lor scolara si continua timp de 30de ani, din care zece sunt uniform consacrati de ambele sexe studiului muzicii.
Vocatiile lor principale sunt arhitectura, agricultura, horticulatura, cresterea turmelor enorme de animale si constructia mijloacelor de transporturi speciale acestei tari, pentru a calatori pe pamant si pe apa. Printr-un dispozitiv pe care nu-l pot explica, ei pastreaza contactul intre ei, ramanand in comuniune cu partile cele mai indepartate de tara lor, gratie legaturilor „atmosferice”.
(va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu