miercuri, 8 iunie 2011

Misterioasa luna(2)


Aceasta idee, desi poate sa para absurda, se dezvaluie totusi de o logica implacabila. Din mai multe motive. Primul, si cel mai evident, este existenta eclipselor Soarelui. Aceste spectacole impresionante au jucat un rol major in religiile antice si intelegerea lor a necesitat secole de cercetare in matematici si in astronomie atat teoretic cat si observational. Eclipsele Soarelui au fost deci nu factor extrem de important in evolutia culturala.
Apoi s-a recunoscut in acesti ultimi ani ca mai multe circumstante, neglijate pana atunci, au jucat un rol cheie in aparitia vietii pe Terra. Unul din acest evenimente „miraculaose” priveste tocmai Luna. Dotata cu o masa relativ importanta in raport cu cea a Terrei, ea a stabilizat pozitia axei de rotatie terestre gratie fortelor de maree ceea ce Galilei a analizat ca „efectul fortelor liante de maree”. Impiedicand Terra sa danseze de-a lungul axei sale, prezenta Lunei evita catastrofele climatice pe care le-ar antrena deplasarile haotice repetate. De fapt, variatia sezoniera a duratei noptilor si zilelor este datorata inclinarii axei de rotatie a Terrei in rapot cu planul orbitei sale in jurul Soarelui.
Daca acesta axa s-ar culca in planul orbital, sezoanele ar fi teribil de contrastante : o jumatate din glob ar plonja intr-o noapte de aproximativ sase luni, in timp ce cealalta ar fi, in aceeasi perioada, supusa razelor solare.
Unii oamenii de stiinta cred ca acest scenariu catastrofic a privat Marte de atmosfera initiala, interzicandu-se pentru totdeauna dezvoltarea vietii pe aceasta planeta. Luna stabilizand axa de rotatie terestra, sezoanele au ramas relativ stabilite pe Terra, asigurand conditii climatice constante si permitand dezvoltarea vietii. Dar exista undeva pe Luna reactoare care ar putea servi la modificarea orbitei sale si care au adus-o in pozitia sa actuala?
Sonda Lunar Prospector, care s-a prabusit pe solul satelitului nostru in iulie 1999, a dezvaluit in spectru infrarosu al anumitor regiuni lunare semne spectrale inexplicabile.
Dincolo de aceste indicii, NASA a decis de a lansa SETOM (pentru cercetarea originii extraterestru a Lunii), un nou proiect de cercetare dincolo de cel cunoscut, SETI. Prima etapa a acestui proiect va consta din constituirea si trimiterea in orbita lunara a unei sonde numita LOVE (Lunar Orbiter Vehicle Expedition) care va analiza gravitatia lunara in scopul de a detecta eventualele anomalii subterane: daca Luna comporta scobituri care sa adaposteasca reactoare sau sisteme de comanda, gravitatia sa va fi diferita de cea a unei sfere pline.
Pe suprafata lunara se vor afla, in plus, mai multe module mici de excavatie. Dincolo de a detecta eventuale sunete, rolul lor ar fi acela de a sapa solul lunar in scopul de a analiza de aproape anomaliile descoperite de sonda, dupa ce a notat cota scobiturilor. Aceasta misiune ambitioasa si originala va trebui lansata la inceputul acestui secol.
(va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu