duminică, 12 iunie 2011

Valea Boga(Tara Beiusului)


În bazinul Vaii Boga întâlnim, strâns grupate, nu mai putin de trei sectoare de îngustare si anume: Cheile Vaii Bulbuci, Cheile Vaii Oselu si Cheile Vaii Boga.
Cheile Vaii Bulbuci se dezvolta în aval de Izbucul Bulbuci, afluent de stânga al Vaii Boga. Salbaticia si inaccesibilitatea reprezinta trasaturile principale ale acestor chei. Abrupturile din Piatra Ciungilor si Piatra Câinilor domina talvegul vaii pe al carei curs sunt numeroase repezisuri si cascade.
Valea Oselu îsi are izvorul într-un izbuc situat la baza abruptului din Piatra Ciungilor si a modelat un sector de chei asemanatoare unei pâlnii cu deschiderea spre amonte. În abruptul din Piatra Ciungilor valea formeaza o spectaculoasa cascada.
Valea Boga îsi dezvolta propriul sector de chei desfasurat pâna în zona izbucului cu acelasi nume. Zona este plina de cascade si marginita de abrupturi culminând în Piatra Boghii. Aceasta zona este lipsita de trasee turistice si foarte salbatica.
Afluentul Valea Plaiului, care se adânceste în dreapta drumului care urca în serpentine de la Pietroasa la Padis, ofera de asemenea sectoare de canion deosebit de spectaculoase prin prezenta a numeroase cascade, pesteri, arcade naturale si grohotisuri.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu