miercuri, 27 iulie 2011

Salâh Ad-Dîn Al-Ayyûbî-Saladin (3)



Atunci cand Asad Ad-Dîn si Shâwar au sosit in Egipt, in loc sa preia controlul situatiei si sa-l ucida pe Dirghâm Shâwar a reusit sa-si realizeze obiectivul recastigandu-si postul de ministru si sa-si consolideze puterea l-a tradat pe Asad Ad-Dîn Shîrkûh si s-a aliat contra lor cu francezi. Nûr Ad-Dîn si Asad Ad-Dîn au aflat ca au avut loc negocieri secrete intre tradatorul Shâwar si francezi. Temandu-se ca Egiptul sa nu cada in mainile cruciatilor, ei au inceput sa pregateasca o noua campanie in aceasta tara, la care a participat de asemenea si Salâh Ad-Dîn. Armata lor a ajuns in acelasi timp cu cea a cruciatilor si au avut loc multe batalii. In fine, a fost semnat un fel de tratat intre cele doua parti stipuland faptul ca fiecare dintre cele doua armate siriana si cruciata, trebuia sa se retraga din Egipt.

Dar Asad Ad-Dîn a trebuit sa conduca a treia campanie in Egipt dupa ce cruciatii au denuntat acest tratat pe care totusi il semnasera cu sirienii. Inca o data, Salâh Ad-Dîn a fost constrans de a-si urma unchiul. Lupta s-a incheiat in fine in 1168, prin eliminarea lui Shâwar. Generalul Nûr Ad-Dîn, Asad Ad-Dîn Shîrkûh a ajuns atunci la postul de ministru al califului fâtimid Al-Âdid. Foarte repede, Shîrkûh a murit si nepotul sau, in varsta de 32 ani, Salâh Ad-Dîn i-a succedat.
Un ministru sunnit intr-un stat siit
Ironia sortii a vrut ca Salâh Ad-Dîn, de obedienta sunnita, sa ocupe postul de ministru pentru o dinastie siita, in acelasi timp in care trebuia sa-si arate loialitatea lui Nûr Ad-Dîn Zinkî, sultanul din Alep, care se afla sub ordinele califului abbâssid. Misiunea sa, care era la origine de a impiedica Egiptul de a cadea in mainile cruciatilor s-a transformat putin cate putin, dorind sa aduca Egiptul sub tutela abbâssida.
(va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu