miercuri, 27 iulie 2011

Salâh Ad-Dîn Al-Ayyûbî-Saladin(2)



Salâh Ad-Dîn s-a nascut in 1138, in citadela Tikrit, in prezenta tatalui sau, Najn Ad-Dîn Ayyûb si a unchiului sau, Asad Ad-Dîn Shîrkûh. Familia sa nu a petrecut insa decat putin timp in castel dupa nasterea lui Saladin, parasindu-l in acel an sau in 1139, pentru a se duce la Mossul, capitala sultanului Imâd Ad-Dîn Zinkî (Zengi).

Saladin a crescut sub aripa protectoare a tatalui si a unchiului sau. Mai tarziu, cand Nûr Ad-Dîn Mahmûd, fiul sultanului a devenit la randul sau sultan la Damasc, Najm Ad-Dîn Ayyûb si fiul sau Salâh Ad-Dîn i-au jurat loialitate. Nûr Ad-Dîn vedea in Saladin realizarea unei fericiri viitoare si prolifice.
Saladin in Egipt
Ultimii ani ai dinastiei fâtimide in Egipt au cunoscut o lupta crancena intre Shâwar si Dirghâm pentru postul de ministru. Niciunul dintre cei doi nu a putut insa sa repurteze victoria si sa-si instaureze puterea. Fiecare dintre ei s-a aliat unei puteri straine pentru a ajuta sa-si realizeze obiectivul.
Astfel Dirghâm s-a aliat cruciatilor si Shâwar s-a aliat lui Nûr Ad-Dîn Mahmûd, sultanul din Alep. Fiecare din cele doua parti raspundea la apel. Atunci, a inceput o cursa cumplita intre cruciati si Nûr Ad-Dîn care dorea sa profite cat mai bine de lupta dintre cei doi ministri pentru a pune mana pe Egipt, teritoriu strategic care le permitea de a-si intinde puterea in regiune.
Nûr Ad-Dîn l-a trimis la Shâwar, la Damasc, pentru a-i cere ajutorul, pe generalul Asad Ad-Dîn Shîrkûh Ibn Shâdhî, in fruntea unei armate in sanul careia figura Salâh Ad-Dîn, care a fost constrans de unchiul sau Asad Ad-Dîn sa-l insoteasca.
(va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu