joi, 21 iulie 2011

Salâh Ad-Dîn Al-Ayyûbî-Saladin(1)



Salâh Ad-Dîn Al-Ayyûbî-Saladin (1138 – 1193) a fost cunoscut in lume ca un mare calaret, erou nobil, unul dintre cei mai mari sefi de Stat pe care i-a cunoscut vreodata omenirea, un om de mare caracter, eliberatorul Ierusalimului si eroul bataliei de la Hattin.

Destinul a vrut ca acest om sa devina ministrul califului, Fâtimid Al-Adid in 1168, succedand astfel unchiului sau Asad Al-Din Shirkuh care nu a putut profita de postul de ministru decat cateva luni. Ascensiunea lui Saladin in acest post a marcat o turnura in Istoria Islamului, caci o dinastie care-si dadea ultimul suflu a fost rasturnata, cea hegiriana. A aparut o dinastie noua care a inceput lupta contra regatelor cruciate Siria si Palestina, jihad-ul. Este dinastia care a salvat Ierusalimul de a intra in mainile cruciatilor care au ocupat orasul timp de aproape un secol, din punctul de vedere al islamistilor.
Tineretea sa
Se numea Abû Al-Mudhaffar Yûsuf Ibn Ayyûb Ibn Shâdhî, supranumit Al-Malik An-Nâsir-Salâh Ad-Dîn, adica Saladin.
Istoricii sunt unanim de acord de a spune ca tatal si familia sa erau originari din Dvin, un orasel situat la extremitatea Azerbaidjanului. Erau kurzi si apartineau tribului Rawâdiyah, care era o ramura a marelui trib kurd Hadhbâniyyah.
(va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu