Ciuma in Franta
A ajuns in 1347, adusa de sobolanii prezenti pe navele care veneau de la Marea Neagra si care o vor transmite. Francezii, care au cunoscut razboiul si recolte dificile, erau slabiti si foarte receptivi la flagel.
De la Marsillia, ciuma a ajuns in orasul Montepellier la inceputul anului 1348, a invadat Garoune si Bretagne, pentru ca Parisul sa fie atins in august. De aici a sosit in Picardia si in Champagne toamna. I-a trebuit un an pentru a infesta intreaga tara! O treime din populatia Frantei a murit de aceasta ciuma!
Au fost incercate nenumarate remedii pentru eradicare. Sarlatanii au profitat pentru a-si vinde potiunile „miraculoase”. Dar fara succes. Philippe al VI-lea le-a cerut medicilor sa combata acest flagel, insa acestia erau neputinciosi si nu puteau sa ofere decat recomandari (sa nu se mearga in locurile publice sau sa nu deda iubirilor pasagere). La nivel alimentar, legumele fierte trebuiau sa inlocuiasca fructele si vinul era preferabil apei.Dar aceste asa-zise remedii sau sfaturi erau ineficace. Unii s-au salvat la tara sau s-au refugiat in cabanele din padure. Cei care au ramas s-au baricadat in domiciliul lor. Bolnavii erau lasati in soarta lor trista, pentru ca toti se temeau sa nu fie infestati in contact cu ei.
Au fost cautati vinovatii pentru aceasta ciuma. Evreii au fost acuzati de a fi otravit puturile cu apa. Drept urmare, au avut loc nenumarate masacre. Dar in ciuda lor, ciuma a continuat sa-si urmeze destinul sinistru. Atunci au fost cautate alte motive. Astrologia, o stea emitand raze mortale sau planetele care s-au aliniat sunt tot atatea motive ale cauzelor evocate. Un cronicar a dat anumite cifre despre victimele acestei infectii. In Marsillia au fost 16.000, 30.000 la Avignon, 45.000 la Lyon si 80.000 la Paris.
In 1349, ciuma a parasit Franta pentru tarile nordice. Ea va face in total aproape 25 de milioane de victime. Din Scandinavia, ciuma a atins Anglia, Germania si Europa centrala.Teroarea s-a abatut asupra Europei, care nu a cunoscut niciodata un asemenea flagel. Supravietuitorii, nelinistiti enorm, se temeau ca nu mai au decat cateva zile de trait si au inceput sa-si termine averile. Din cauza ciumei, in 1348 nu s-a putut efectua insamantarea si recoltarea. Majoritatea impozitelor nu a putut fi acoperita: finantele regale, deja consumate din cauza razboiului, au ajuns la un prag critic. Lipsa manei de lucru a contribuit la o considerabila scadere a salariilor si autoritatile, la cererea maestrilor mestesugari, au intervenit pentru a le fixa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu