vineri, 22 iunie 2012

Borlova-Fantana Voinei-Complexul turistic "Muntele Mic" (muntii Tarcu)




Borlova - Fîntîna Voinei - Complexul turistic ,,Muntele Mic"


Marcaj: bandă roşie, parţial distrus pe primii 6 km Durata: 3-3 ½ ore


Legături cu traseele: 3, 4, 5 şi 10

În satul Borlova, situat la poalele Muntelui Mic, se poate ajunge pornind din Caransebeş (vezi traseul 1). Un vechi stîlp indicator, aflat în ccntrul satului (acolo unde este şi staţia de autobuz), stabileste di-recţia traseului turistic spre Muntele Mic. Ne îndreptăm către sud-sud-est pe strada centrală. După circa 800 m, drumul coteşte la stînga; ieşim din sat şi îndată ajungem la o răspîntie. În timp ce şoseaua asfaltată urmează în continuare valea Sebeşului, către telescaunul de la Valea Craiului, drumul nostru se îndreaptă la stînga pe valea largă a Sebeşelului. La răspîntie, acest drum secundar este încadrat de marginile unei foste bariere, vopsite cu alb şi roşu. Ne angajăm pe acest drum, fără marcaj turistic, pavat cu bolovani de rîu, prin care începe “Plaiul Mare al Borlovei".
După 1 km traversăm Sebeşelul prin apă sau pe o punte şi continuăm traseul pe drumul carosabil, înscris pe coastele împădurite ale Muntelui Cucuiul lui Mareş (pe hărţile vechi, Mateş). Lăsăm pe stînga un drum secundar si mergem în continuare, prin pădure, circa 2 km, pînă în dreptul confluenţei pîrîului Valea de Rugi cu Sebeşelul. Drumul se angajează pe Valea de Rugi, iar după circa 300 m, ne îndreptăm la stînga, pe drumul ce traversează pîrîul şi ocoleste un pinten de munte. în dreptul pintenului, pentru a scurta bucla drumului ce urmăreşte valea Sebeşclului, urcăm spre dreapta cărarea mîncată de ape şi parcurgem în lung culmca dintre Sebeşel si Pîrîul cu Rugi, prin pădurea de fag, cu luminisuri. După aproximativ 1 km întîlnim din nou drumul, în locul unde face o curbă în loc. Îl urmăm spre dreapta, urcînd uşor pe sub coastele repezi ale Priporului Rău. Indată întîlnim primele semne de marcaj, destul de rare, care, pe drum sau pe scurtături, conduc la Muntele Mic. După ce ocolim Priporul Rău ajungem Intr-o şa abia schiţată unde, la marginea pădurii, se află izvorul Fîntîna din Mijlocul Plaiului. Mai departe, drumul şi scurtăturile, dublate pe alocuri de o linie electrică, ne îndreaptă pe un pinten al Muntelui Mic. Intr-o poiană mai largă ajungem la Fîntîna Voinei. De aici pînă la complexul turistic mai avem de parcurs circa 45 de minute. Scurtul popas prilejuieşte cunoaşterea Muntelui Mic şi a împrejurimilor sale. Din calota teşită a Muntelui Mic, orientată sud-nord, se răsfiră la altitudini mai mici cîteva picioare prelungi cu creş-tetul poienit. Spre nord, deasupra acestora, se înalţă domol piramida asimetrică a Muntelui Cioaca Or-lei (1271 m), străjuind ca un meterez relieful înconjurător. Spre vest se văd culmile dese şi mărunte, împădurite, dominînd larga depresiune a Caransebeşului iar în ultimul plan, spre sud-vest, în zilele senine, privirea poate urmări conturul greoi al Muntelui Semenic şi al prelungirilor sale. Reluînd traseul, străbatem poiana de la Fîntîna Voinei pe la liziera din stînga, deoarece drumul, după ce face cîteva serpentine, se abate în cele din urmă către dreapta pentru a evita panta mai abruptă a muntelui. în partea de sus a poienii se conturează vizibil spre stînga poteca noastră, de data aceasta bine marcată. Ea străbate pădurea de fag şi molizi în urcuş uşor. Traversăm cîteva izvoare ce converg spre nord, alcătuind bazinul superior al Sebeşelului. Trecem prdntre molizi micuţi şi tufe de mure şi, ocolind micile pragurii de stîncă, sosim la marginea superioară a pădurii, la Complexul turistic “Muntele Mic", trecînd printre fosta cabană “Belavista” (dreapta) şi cabana “Brădişor" (stînga). În pajIştea subalpină a Muntelui Mic cuprindem cu privirea întregul complex de cabane şi cele două teleschiuri. Lîngă cabina unuia dintre acestea, cotim la dreapta pe o alee (aproape 180°) şi ajungem la hotelul “Sebeş".
O a doua variantă a traseului, ce se poate realiza de la Fîntîna Voinei, este puţin mai lungă, dar cu orizont mai deschis. Astfel, de la fîntînă putem urma drumul care, din partea de sus a poienii, coteşte la dreapta, pentru a evita o pantă mai accentuată. Ieşind din pădure pe versanţii mai dulci ai culmii, lăsăm pe stînga o stînă mică, plasată pe un pinten, într-un intrînd de poiană. Ocolim spre dreapta, o dată cu drumul, obîrşiile vîlcelelor îndreptate spre stinga, pentru a forma bazinul superior al Sebeşului. Jos, la marginea pădurii, observăm o cabană; drumul ne scoate pe pajiştea domoală a muntelui. Îndreptîndu-ne larg spre stînga, alături de stîlpii electrici, drumul ne conduce, prin pădure, pe deasupra fostei cabane ,,Belavista", la moderna clădire a hotelului “Sebeş".
Deşi această scurtă vartantă ne poartă paşii prin pajiştea subalpină, oferind un orizont deschis asupra cupolei Muntelui Mic şi asupra Depresiunii Caransebeş, ea trebuie evitată pe vreme rea.
Sursa:guideromania.com






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu