joi, 21 februarie 2013

Cabana Rusu-Sub telescaun-Poiana Nedeii-Cabana veche-Cabana Rusu*muntii Parang

10. Cabana Rusu -sub telescaun -Poiana Nedeii -cabana veche -cabana Rusu 

Marcaj: Cabana Rusu - Poiana Nedeii (nemarcat - sporadic punct rosu); Poiana Nedeii - cabana veche (banda rosie); cabana veche - sub telescaun - cabana Rusu (nemarcat); cabana veche - stina Stedie - cabana Rusu (banda rosie).                

Timp: 3 -3½ ore.                                            

Traseu accesibil vara si iarna.


De la cabana Rusu mergem pe drumul auto care strabate in lung saua Rusu. La capatul estic se afla un robinet cu apa. Lasam in dreapta drumul auto si urcam panta mare, cumpana principala intre valea Maleia si valea Sasului. Pe fagii seculari se vede marcajul vechi punct rosu. Incercarea de a lega caldarile nordice Rosiile si Cilcescu nu s-a finalizat. Urcam sustinut pe poteca buna care se mentine pe culoarul deschis in faget. Dupa circa 20 minute ajungem la pilonul telescaunului (1330 m alt.). In continuare, poteca se mentine linga linia telescaunului. La 1445 m alt. traversam drumul montan, care descrie o serpentina larga, revenind mai sus, pe linga pilonii telescaunului. La 1495 m alt. poposim putin linga o cabina de beton. Timp: circa o ora. In continuare urcam pe poteca ce scurteaza direct pe panta sau pe portiuni de drum auto, depasim baliza cotei 1555 m si patrundem in poiana frumoasa in care se afla cantonul pastoral ,,Casuta din povesti' (1640 m alt.), statia meteorologica, refugiul Salvamont Paring si citeva casute. De aici urmeaza o panta accentuata. Poteca urca prin culoarul dintre molizi si ajunge la statia superioara a telescaunului. Timp: 1½ -2 ore.
Dupa o vizita la cabanele I.E.F.S., vf. Badea (o ora, timp neinclus in timpul total), ne intoarcem la statia telescaunului. Dupa Poiana Nedeii intram pe poteca marcata cu banda rosie, spre sud-vest. Lasam drumul auto, care intra in dreapta, in padure, si coborim prin culoarul de pe muchie in circa 15 minute, la poiana fostei cabane. Priveliste excelenta spre vf. Cirja. Pe o poteca spre est se afla un sipot. Din poiana cabanei vechi avem de ales una dintre variantele de mai jos.
Sursa:scrigroup.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu