luni, 11 februarie 2013

Poiana Nedeii-Cantonul pastoral "Casuta din povesti"-Sub Telescaun-Cabana Rusu-Dealul Chiciora-Petrosani(cartierul Carpati)*muntii Parang

8. Poiana Nedeii - contonul pastoral “Casuta din povesti” - sub telescaun - cabana Rusu - dealul Chiciora - Petrosani (cartierul Carpati)

Marcaj: Poiana Nedeii - cabana Rusu (nemarcat - apare punct rosu, marcaj vechi, neaprobat); cabana Rusu - Petrosani (banda rosie - in refacere de la Curmatura Calinii in jos)                                                      

Timp: 3- 3½ ore.                                                                                                                                

Traseu accesibil vara si iarna; traseu de schi.




De la statia telescaunului (1685 m alt.) coborim pe poteca din dreapta liniei de telescaun. Dupa circa 10 minute ajungem intr-o poiana mai larga, unde soseste din stinga si drumul montan auto spre cabana Rusu. In poiana se insira citeva casute (refugiul Salvamont Paring), statia meteorologica si cantonul pastoral ,,Casuta din povesti'. Coborim pe drumul auto pina intr-o sa (1545 m alt.). Trecem din nou pe poteca la stinga virfului cu baliza (cota 1555 m). Drumul ocoleste virful prin dreapta. Din acest punct, panta se iuteste si coborim pe poteca ce taie drept pe sub linia telescaunului. Traversam de doua ori bucla soselei. La 1445 m alt. avem ca reper o cabina de beton si mai jos trecem ultima data peste drumul auto. Poteca se opropie de raristile cu fagi seculari si coboara pe linga linia telescaunului. Apoi, cind cumpana apelor se dirijeaza spre vest, parasim linia telescaunului, care ramine in dreapta, si coborim pina in saua larga de la Rusu, unde reintilnim drumul auto. Pe dreapta se afla un robinet cu apa de baut. Timp: 1½ -1¾ ora. Reluam coborirea pe culmea cu faget care se asaza pe directia nord-vest, paralel cu valea Maleia. Traversam drumul auto de la cabana si coborim prin culoarul de pe culmea Rusu. Dupa 35-40 de minute de coborire domoala trecem pe linga Crucea Calinii si mai jos ajungem in Curmatura Calinii (870 m alt.), loc de raspintie a traseelor 1 B si 1 C. Timp: 2¼ -2½ ore.
Parasim culmea si ne abatem jumatate la stinga pe poteca ce trece pe sub vf. Chiciora. Coborim continuu pe culmea care de la un izvor mocirlos se dirijeaza spre vest-nord-vest. Trecem pe linga finate imprejmuite. Jos, la circa 750 m alt, trecem succesiv pe sub doua linii de inalta tensiune, apoi, la capatul dealului Chiciora, ne abatem pe versantul sting, coborind pe strada Chiciora din Petrosani (595 m alt.). Iesim in soseaua principala. In dreapta se afla statia de autobuze spre centru si gara.
Sursa:scrigroup.com



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu