miercuri, 31 iulie 2013

Cele mai întinse parcuri naționale din Carpați


România are 14 arii protejate declarate parcuri naționale în 2000, respectiv 2005, şi înființate începând cu 1938. 12 dintre acestea sunt situate de-a lungul arcului Carpatic, de la Munții Aninei, din Carpații Occidentali, la Munții Rodnei, în nordul Carpaților Orientali.

Cel mai mic parc național, Buila-Vânturarița din Munții Căpățânii, are aproape 4.200 de hectare, în timp ce unele dintre cele mai întinse arii protejate depășesc 35.000 de hectare.

Parcul Național Domogled - Valea Cernei

Cel mai mare parc național al României după Delta Dunării, Domogled - Valea Cernei, are o suprafață totală de 61.211 hectare şi se întinde de-a lungul bazinului râului Cerna, de la izvor până la confluența cu râul Belareca, peste masivul Munților Godeanu și al Munților Cernei (pe versantul drept), respectiv în zona Munților Vâlcanului și Munților Mehedinți. Parcul a fost înființat în 1990, iar din punct de vedere teritorial-administrativ, este cuprins în granițele a trei județe, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Gorj. Parcul Domogled - Valea Cernei conține peșteri termale unice în România, izvoare termominerale, abrupturi şi vârfuri calcaroase, lacuri de acumulare montane, chei şi prăpăstii calcaroase, dar şi cătune izolate în munte.

Parcul Național Munții Rodnei

Situat pe teritoriul administrativ al județelor Bistrița-Năsăud, Maramureș și Suceava, în zona centrală a Munților Rodnei, Parcul Național cu acelaşi nume se întinde pe aproximativ 47.000 de hectare. Înființat, ca arie protejată, în 1990, parcul a fost desemnat mai târziu Rezervație a Biosferei de către Comitetul UNESCO „Omul și Biosfera”. Relieful Parcului se remarcă prin bogăția formelor glaciare și crionivale, cu soluri permanent îngheţate, 67 de lacuri, văi şi circuri glaciare. O formă carstică deosebită din Munții Rodnei este peștera Izvorul Albastru al Izei, cu o lungime de 2,5 km, unde se găsesc galerii și cascade spectaculoase. Tot aici se află Rezervația botanică Poiana cu narcise din Muntele Saca şi rezervațiile științifice Pietrosu Mare şi Piatra Rea.

Parcul Național Retezat

Înființat în 1938 şi recunoscut ca Rezervație a Biosferei din anul 1979, Parcul Național Retezat, situat în partea de vest a Carpaților Meridionali, cuprinde o suprafață de 38.047 de hectare din Masivul Retezat-Godeanu şi este situat pe teritoriul administrativ al județului Hunedoara. Unicitatea sa constă în existența unor spectaculoase creste alpine care depășesc 2000 de metri înălțime și a unui relief sculptural, în care s-au imprimat urmele a două mari glaciații (Riss și Würm). Parcul conține peste 20 de vârfuri mai înalte de 2000 de metri, dar şi 80 de lacuri şi tăuri, printre care şi cel mai întins lac glaciar din România, Bucura, şi cel mai adânc lac glaciar din ţara noastră, Zănoaga. Retezatul este renumit şi pentru diversitatea sa floristică și faunistică. Aici pot fi găsite 1190 de specii de plante, dintre care 90 sunt endemice (nu mai pot fi văzute nicăieri în altă parte), şi 185 de specii de păsări.

Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița

Cu o suprafață de 36.758 de hectare, Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița este situat la limita sud-vestică a ţării, în sudul Munţilor Aninei, pe teritoriul județului Caraş – Severin. Aria naturală cuprinde o zonă carstică de pe cursul mijlociu al râului Nera, care constituie şi coloana vertebrală a Parcului. Pe lângă cheile Nerei, zona se remarcă prin Masivul Pleşiva, cu abrupturile sale calcaroase, Valea Beuşniţei, cu patul albiei compus din marmite şi depuneri de carbonat de calciu, cascadele Beuşnitei, Izbucul Iordanului, lacurile carstice unicat în ţară Ochiul Beiului şi Lacul Dracului, dar şi cu numeroase peşteri şi avene.

Parcul Național Semenic - Cheile Carașului

Parcul Semenic - Cheile Carașului se întinde pe o suprafață de 36.664 de hectare, în județul Caraş – Severin şi este unul dintre ultimele parcuri naționale înființate (anul 2000). În perimetrul ariei protejate sunt incluse opt rezervaţii naturale, constituite în zone de conservare specială strict protejate: Cheile Caraşului, Izvoarele Nerei, Cheile Gârlistei , Izvoarele Carasului, Peştera şi lacul Buhui, Pestera Comarnic, Pestera Popovaţ.

Sursa:http://ro.stiri.yahoo.com/cele-mai-întinse-parcuri-naționale-din-carpați-083212773.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu