luni, 26 august 2013

Adevarul despre moartea lui Benazir Bhutto



Asasinarea fostului prim-ministru al Pakistanului Benazir Bhutto, la 27 decembrie 2007 în Rawalpindi, în timp ce se afla în plină campanie electorală a scris un nou capitol în politica pakistaneză, dar şi în neînțeleasa carte a misterelor omenirii. Asupra morții sale au planat mai multe teorii, unele plauzibile, care nici până în ziua de astăzi nu au făcut lumină asupra ceea ce a însemnat un asasinat cu sânge rece.
Cei mai mulţi l-au acuzat pe generalul Pervez Musharraf, președintele Pakistanului din acea vreme, că ar fi comandat acest asasinat. El a preluat conducerea Pakistanului în anul 2001, atunci când printr-o lovitură de stat militară i-a îndepărtat pe opozanții săi de la putere. Abia în august 2008 a fost forțat să-și dea demisia.
Revenirea lui Bhutto din exil reprezenta o amenințare iminenta la adresa puterii. Scaunul lui Musharraf se cutremură, iar Partidul Ligii Musulmane pierdea fonduri importante dacă era înlăturat de la putere. Se zvonește că Bhutto îşi dăduse acordul asupra unei înțelegeri prin care Musharraf urma să-și reducă prerogativele. În urma acestei înțelegeri, președintele urma să-şi piardă ruşinos puterea.
Al-Qaeda şi-a asumat responsabilitatea pentru moartea lui Benazir Bhutto, dar această mărturisire este departe de a-l absolvi pe Musharraf de orice responsabilitate. Preşedintele în exercițiu din acea vreme și acoliții săi aveau ample legături cu mișcările extremiste şi se presupune că s-au folosit de acestea pentru a-şi îndepărta opozanţii politici. Din această cauză se presupune că Musharraf a plătit mercenari din Al-Qaeda pentru a scăpa de Bhutto.
Ușurința cu care lunetistul şi atacatorul cu bomba au reușit să se apropie de mașină de teren blindată a lui Bhutto ridică mari semne de întrebare asupra colaborării dintre securitate şi atacatori. Breșele sistemului de pază au fost evidente şi lăsate special pentru că cei doi asasini să poată acționa în voie. Nu trebuie neglijat faptul că Bhutto supraviețuise unui atac similar cu câteva luni în urmă. Securitatea trebuia întărită şi breșele de la primul atentat acoperite, însă nu a fost deloc aşa.
Mai mult decât atât, conform unui ziar din Israel, Bhutto fusese împiedicată, de guvernul Pakistanului, să-şi angajeze paza particulară din SUA şi Marea Britanie. Agenții de pază nu au primit niciodată viza pentru Pakistan, iar celebra femeie a politicii pakistaneze şi-a găsit moartea mișelește.
Imediat după asasinarea ei, Ministrul de Interne a declarat că Bhutto murise în urma unei fracturi craniene care s-a produs în clipa în care s-a izbit cu capul de portiera mașinii. Această declarație a contrazis raportul pe care l-a emis spitalul în care fusese internată în urma asasinatului.
Indiferent de argumentele pe care le-a adus ulterior Musharraf, asasinarea lui Bhutto a reprezentat un ultim gest disperat al unui om care a a ținut cu dinții de putere şi a recurs la orice mijloace posibile pentru a-şi îndepărta opozanții de pe scenă politică.

Sursa:http://www.efemeride.ro/adevarul-despre-moartea-lui-benazir-bhutto

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu