duminică, 11 august 2013

Cele mai misterioase fapte despre rechini


Megalodonul a fost cea mai mare specie de rechin care a trăit pe Terra. Nu se cunosc foarte multe detalii despre acestă specie de rechin, dar s-au descoperit fosile care indicau că avea dimensiuni de circa 15-20 de metri. Mai mult de atât, Megalodonul avea un maxilar extrem de puternic, cu care era capabil să rupă o mașină în două.
 Există foarte multe specii de rechini, dar cu toate acestea sunt foarte puțin cunoscute. Un lucru este cert, rechinii, indiferent de specie, sunt o parte importantă din ecosistemul oceanelor, unde controlează populația diverselor viețuitoare. Ultimele studiu din domeniu arată că în clipa în care rechinii ar dispărea, întreg ecosistemul s-ar distruge și în acest fel viața de pe Terra ar deveni istorie.
Anual sunt omorâți peste 100 de milioane de rechini în întreaga lume. De exemplu, în China supa din aripioare de rechin este considerată o delicatesă, chiar dacă acestea sunt toxice, conțin mercur în cantități extrem de mari.
Pentru a înțelege misterele acestor vietăţi, am cules cele mai impresionante lucruri despre diversele specii de rechin.
Rechinii nu fac carii
Rechinii nu fac niciodată carii pentru că dinții lor conțin conţin 100% fluorură și mai mult de atât își schimbă dinții de mai multe ori în viață. Indiferent de pradă, dinții rechinului sunt protejați de fiecare dată. De asemenea, dinţii rechinilor mai conţin şi dentină, la fel cum conţin şi dinţii oamenilor – o substanţă bogată în proteine şi elastică. Testele şi măsurătorile făcute de echipa de cercetători au arătat că dinţii rechinilor nu sunt mai tari decât cei ai oamenilor.
Rechinul cu gura mare
Rechinul cu gura mare este unul dintre cei mai misterioşi şi mai puţin înţeleşi rechini din lume. A fost văzut pentru prima oară în anul 1976, pe coasta Hawai. Poate creşte până la 5 metri în lungime şi poate atinge o greutate de o jumătate de tonă, are un cap mare, un bot scurt şi, după cum sugerează şi numele, o gură extrem de mare.
Pielea rechinului
Pielea rechinului femelei este mult mai groasă decât cea a masculilor. Acest fapt se datorează împerecherii. Atunci când se produce actul sexual, masculul mușcă femela și din această cauză are pielea mai groasă.
Dușmanii rechinilor
Chiar şi în adâncuri rechinii trebuie să fie foarte atenţi. Caracatiţele uriaşe “încătuşează“ rechini de până la 4 m cu tentaculele lungi şi puternice şi îi mănâncă cu totul.
Foarte periculoşi sunt şi şerpii veninoşi care au o lungime de până la 2,75 m şi care trăiesc în Oceanul Pacific şi în cel Indian. Aceştia sunt înghiţit de către rechini, iar la rândul lor îi muşca în gât, iar astfel mor amândoi.
Exista şi rechini care mănâncă alţi rechini. De exemplu rechinul gri de aproape 5 m îi ataca şi îi mănâncă pe cei mai mici din alte specii. În acest caz, regulă valabilă este: cel mare îl mănâncă pe cel mic.


Rechin Caine De Mare

Este unul dintre cei mai feroce răpitori din Marea Neagră.Este un înotător foarte bun datorită formei hidrodinamice deosebite, este de culoare cenuşiu închis pe partea dorsală şi alb spre abdomen. Are dimensiunile cuprinse între 40-60 cm şi 10-15 kg. Se găseşte în largul Mării Negre, mai frecvent până la adâncimi de până la 100 m, foarte rar apropiindu-se de litoral la adâncimi mai mici de 10 m.
Sursa:http://www.efemeride.ro/cele-mai-misterioase-fapte-despre-rechini

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu