miercuri, 29 iunie 2011

Cheile Galbenei(Tara Beiusului)



Situata în sud-vestul si vestul Bazinului închis Padis – Cetatile Ponorului, în afara acestuia, Valea Galbenei reprezinta un culoar de drenare spre Depresiunea Beiusului a majoritatii apelor din Bazinul Padis. Aproape pe tot parcursul ei, Valea Galbenei cuprinde sectoare de chei înguste, marginite de pereti verticali si pante abrupte, având numeroase cascade si fiind deosebit de greu de strabatut. Sectorul amonte este cel mai spectaculos, portiunea dintre Izbucul Galbenei si confluenta cu Valea Luncsoara, constituind un canion îngust, marginit de pereti verticali de peste 100 m.Izbucul Galbenei reprezinta resurgenta râului subteran din pestera Cetatile Ponorului, de fapt marea parte a debitului râurilor ce strabat Bazinul închis Padis – Cetatile Ponorului, precum si a Sistemului Zapodie din Groapa de la Barsa. Izbucul este un ochi de apa de circa 7 m diametru, situat la baza unui perete de stânca. În aval, apa se pravaleste în cascade.
Prinsa într-un canion îngust, Valea Galbenei creeaza jgheaburi si marmite inaccesibile, parcurgând astfel o diferenta de nivel de 100 m pe aproximativ 700 m lungime în linie aeriana. Pe vale apare o gura de pestera, unde apa râului intra zgomotos. Este începutul tunelului subteran din Cheile Galbenei, lung de peste 100 m si foarte greu practicabil. Acesta se termina printr-o cascada evantai deosebit de pitoreasca, înalta de 7 m, la baza careia se gaseste un lac.
Un traseu turistic parcurge Cheile Galbenei, existând amenajari pentru turisti, constând în portiuni de cabluri de otel si lanturi de sprijin. Datorita dificultatii si gradului sporit de periculozitate, acest traseu este recomandat doar turistilor cu experienta si conditie fizica buna. Nu se recomanda parcurgerea lui pe vreme rea sau în perioadele de viituri.
O ramura a traseului urca deasupra, în peretele stâncos ai cheilor unde exista doua puncte de belvedere suspendate la circa 200 m deasupra firului vaii, care ofera privelisti inedite asupra canionului si asupra peretelui de vizavi înalt de peste 300 m.
Sectorul din aval, pâna la confluenta cu Crisul Pietros, numit si Cheile Jgheabului, este de asemenea deosebit de spectaculos prin cascadele din zonele de confluenta cu afluentii de pe partea stânga. Aceasta portiune de chei nu este accesibila, dar pe deasupra lor, în ambii versanti s-au construit drumuri forestiere care permit pe alocuri contemplarea salbaticiei acestora.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu